Γεραπετρίτης: Βελτιώσεις για το Επιτελικό Κράτος – Δεν θα σταματήσουν εν εξελίξει έρευνες

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής το νομοσχέδιο για το Επιτελικό κράτος, το οποίο εισάγεται τη Δευτέρα προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Απαντώντας στις χθεσινές καταγγελίες του Παύλου Πολάκη περί κυβερνητικής προσπάθειας παγώματος των ερευνών διαφόρων μεγάλων υποθέσεων, λόγω αλλαγών προσώπων στις Ανεξάρτητες Αρχές, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι το παρόν νομοσχέδιο κλειδώνει 100% ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να φύγει κανένας από τους υφιστάμενους ελεγκτές, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αν υπάρξει κάποιος που θα θελήσει να βάλει μια υπόθεση στο συρτάρι τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Άμισθη η «Επιτροπή 2021»

Όμως, ο κ Γεραπετρίτης απάντησε και στα σχόλια που ακούγονται για τις αρμοδιότητες και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», η οποία θα αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η εκ προσωπικοτήτων Επιτροπή, δε θα έχει αποφασιστικές αλλά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, καθώς θα υποβάλει προτάσεις για διάφορες δράσεις, για τις οποίες θα ενημερώνεται η Βουλή.

Επίσης, ο κ Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της θα είναι άμισθα και ότι δεν υπάρχει κόστος για την στέγαση της Επιτροπής, καθώς θα έχει έδρα της το Ίδρυμα Ελληνισμού.

Οι τροποποιήσεις

Σε σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, χωρίς αυτές να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του, προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός, μετά την κριτική και τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης προσκόμισε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που εξετάζει το νομοσχέδιο την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης, αρκετές παρατηρήσεις της οποίας ελήφθησαν υπ’ όψιν για τις συγκεκριμένες αλλαγές.

– Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ως κώλυμα την προηγούμενη 5ετή απασχόληση σε πολιτικό γραφείο.

-Αλλάζει το σύστημα μοριοδότησης για την επιλογή υπηρεσιακών γραμματέων από 50% που ήταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου περιορίζεται στο 40%, με μοριόδοτηση 25% για τα τυπικά προσόντα και 35% για την εμπειρία. Επίσης, υιοθετείται το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης για το κομμάτι που έχει να κάνει με την επιλογή από το ΑΣΕΠ, των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων.

– Η επιλογή τους, θα γίνεται από 5μελή Επιτροπή, με τα 4 μέλη να προέρχονται από το ΑΣΕΠ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Επίσης,

– Στις 5 θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν θα μπορεί μετακλητός να αναλαμβάνει τη θέση τού επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Ο επικεφαλής θα προέρχεται αποκλειστικά από το Δημόσιο.

– Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού διοικητή της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, έως και δύο χρόνια. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίζει για τον διοικητή, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

– Καταργείται η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που προβλεπόταν στο σχέδιο νόμου ως ρήτρα εξομάλυνσης, σε περίπτωση που θα υπήρχε ανάγκη περισσότερων μετακλητών υπαλλήλων στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

– Δημιουργείται ένα πρόσθετο Κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.

– Στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελών του, η διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να θέτει το ζήτημα σε ψηφοφορία, καθίσταται δέσμια αρμοδιότητα. Άρα, εφόσον υπάρξει διαφωνία υποχρεωτικά θα γίνεται ψηφοφορία.

– Διατηρούνται οι έλεγχοι του ΣΟΕ.

«Είναι βελτιώσεις που δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Παραμένει κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου ότι θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και παρακολούθηση των δημόσιων πολιτικών και σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων στη δημοσιοϋπαλληλία», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να σταματήσει καμία εν εξελίξει έρευνα και για οποιαδήποτε υπόθεση ανέλαβε ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Δεσμεύομαι 100% ότι δεν θα φύγει κανένας ελεγκτής από τους υφιστάμενους και αν κάποιος κρίνει ότι πρέπει να βάλει στο συρτάρι κάποια υπόθεση, αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος είπε χαρακτηριστικά ο κ Γεραπετρίτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα