Γερμανία: 1,65 εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται από συσσίτια

Η αύξηση του ποσοστού σημειώθηκε κατά 10 %

Εμφανέστατη άνοδο φαίνεται να έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα στην Γερμανία, η επίσκεψη πολλών πολιτών στα δημόσια συσσίτια προκειμένου να προμηθευτούν τρόφιμα. Σύμφωνα με τον σύλλογο ¨”Συσσίτια Γερμανία” (Tafeln Deutschland) το ποσοστό των επισκεπτών ανέρχεται στο 1,65 εκατομμύριο, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Γιόχεν Μπρύλ, δήλωσε πως έχει παρουσιάσει αύξηση κατά 10%. Συγκεκριμένα τα συσσίτια επισκέπτονται άνεργοι μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, παιδιά, φοιτητές και αιτούντες άσυλο.

«Πολύ δραματική» είναι σύμφωνα με τον κ. Μπρυλ και η κατάσταση των ηλικιωμένων. Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 20% και έφθασε στις 430.000. Ο πρόεδρος του συλλόγου «Συσσίτια Γερμανία» προειδοποιεί ότι η φτώχεια στους ηλικιωμένους θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια ανάλογη σημασία με τις κλιματικές αλλαγές. Τη μεγαλύτερη ομάδα στα συσσίτια που λειτουργούν σε 947 γερμανικούς δήμους, αποτελούν με μισό περίπου εκατομμύριο τα παιδιά.

Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 10%. «Φτωχά παιδιά δεν έχουν σχεδόν καμία δυνατότητα να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο τη φτώχειας», τονίζει ο κ. Μπρυλ. Κάθε χρόνο 60.000 εθελοντές των συσσιτίων συγκεντρώνουν από καταστήματα και εταιρείες παρασκευής περίπου 265.000 τόνους τροφίμων, τα οποία είναι όμως ακόμη κατάλληλα για κατανάλωση. Η συνολική ποσότητα των τροφίμων που σπαταλάται κάθε χρόνο στη Γερμανία, δηλαδή καταλήγει στα σκουπίδια, ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του συλλόγου «Συσσίτια Γερμανία» στα 18 εκατομμύρια τόνους.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης