Γερμανός οικονομολόγος: Πολλά υποσχόμενη η πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Mε πολύ καλά λόγια μιλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη Γερμανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ενώ αναφέρεται και στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ορθή και πολλά υποσχόμενη» χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία Γιούργκεν Μάτες, την πορεία που ακολουθεί στα πρώτα της βήματα η κυβέρνηση της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο νόμισμα που μπορεί να πάει μπροστά την Ελλάδα».

Ο Μάτες εστιάζει στο μεγάλο «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη, σημειώνει πως «πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης που είναι προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και διάκειται πιο φιλικά στις επιχειρήσεις μπορεί να αποφέρει καρπούς».

«Για μεγάλο διάστημα το μείζον ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των οικονομικών παραγόντων προς την ελληνική οικονομία. Δεν θέλανε να επενδύσουν. […] Όταν επιστρέφει λοιπόν η εμπιστοσύνη στην πολιτική τότε […] μπορεί να επιστρέψει και η ανάπτυξη» τονίζει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στη βάση έξωθεν πιέσεων»

Σύμφωνα με τον επιφανή Γερμανό οικονομολόγο, προσπάθειες προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από το οικονομικό τέλμα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης έγιναν και από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά όταν αποδέχθηκε το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων και συνέβαλε εν τέλει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

«Το πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση», όπως επισημαίνει ωστόσο ο κ. Μάτες, «ήταν η εντύπωση ότι ενεργούσε μόνον στη βάση έξωθεν πιέσεων και πως θα προτιμούσε να ακολουθήσει μια πορεία με αριστερό προσανατολισμό και λιγότερο φιλική προς το νόμο της προσφοράς.

Όταν η πρώην κυβέρνηση, εκείνη που ανέλαβε το 2015, έχει χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης, τότε η εμπιστοσύνη αυτή επιστρέφει πολύ αργά.

Όταν βέβαια έρχεται μια νέα κυβέρνηση, που με τη Ν.Δ. είναι μάλιστα πιο συντηρητική και πιο φιλελεύθερη, και η οποία λαμβάνει εξαρχής τις σωστές αποφάσεις, με ιδιωτικοποιήσεις και πιέσεις για εξυγίανση των τραπεζών, τότε επιστρέφει και η εμπιστοσύνη».

Όπως εκτιμά ο κ. Μάτες, η Ελλάδα βρίσκεται μεν στην αρχή της σχετικής διαδικασίας και ασφαλώς «δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Επί της αρχής όμως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μπει στο σωστό δρόμο», επισημαίνει.

Προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης

Προκειμένου να υπάρξει διαρκής και, κυρίως, βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως εκτιμά, «θα πρέπει να κλείσει ο φαύλος κύκλος του παρελθόντος: της έλλειψης εμπιστοσύνης, της έλλειψης επενδύσεων και της χαμηλής κατανάλωσης».

«Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες οικονομικές επιδόσεις ενώ η ανάπτυξη θα οδηγήσει με τη σειρά της σε αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, αύξηση των τραπεζικών κερδών και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένας θετικός κύκλος ο οποίος θα βάλει την ελληνική οικονομία σε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή τροχιά. Και η οποία και με δεδομένα τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν μετά την μακρά κρίση έχει τη δυναμική να οδηγήσει κατά διαστήματα σε ρυθμούς ανάπτυξης και άνω του 3%» εξηγεί.

Διαβάστε επίσης