Για 3 εκλογικά σενάρια ετοιμάζονται στη Ν.Δ.

«Ποιος ευθύνεται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη; Η κλιματική αλλαγή που επικαλείται ο κ. Τσίπρας; Οι “αλάνθαστοι” που τελικά… ξηλώθηκαν όλοι; Η αυθαίρετη δόμηση που η κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα; Ή μήπως ανύπαρκτη κρατική οργάνωση;» Τα ερωτήματα αυτά, που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, θα κρατήσει στην επικαιρότητα καθ’ όλο τον Αύγουστο η Νέα Δημοκρατία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στην Πειραιώς βλέπουν προσπάθεια εκμετάλλευσης της αυγουστιάτικης ραστώνης, από το Μέγαρο Μαξίμου. «Κι αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Το οφείλουμε στους 93 νεκρούς, στις οικογένειες που διαλύθηκαν, στον ελληνικό λαό γενικότερα», σχολιάζουν στην «Α» στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Οι παραιτήσεις των Νίκου Τόσκα και Γιάννη Καπάκη, σε συνδυασμό με τις αποπομπές των αρχηγών ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής, ερμηνεύεται από τη Ν.Δ. ως μία προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών ώστε αυτές να φύγουν από το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο οποίος –κατά τ’ άλλα– ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες! Σε πολιτικό επίπεδο, άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της «γαλάζιας» παράταξης: να μη βγει από το κάδρο των ευθυνών ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Την ίδια ώρα, στη Ν.Δ. επιμένουν ότι το τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης και, δεύτερον, ότι δεν έγινε αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, την ώρα που αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουν την «επίθεση στ’ αυθαίρετα», που εκ των υστέρων ανακάλυψε η κυβέρνηση, ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό ώστε να κρυφτούν κάτω απ’ το χαλί και οι αιτίες και τα πρόσωπα της εθνικής τραγωδίας.

«Ποιος εκτός από τους υπουργούς του τον εμπόδισε να εφαρμόσει τον νόμο (και να εξαγγείλει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων) που έπρεπε να γίνουν εδώ και τρία χρόνια;» διερωτώνται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, χρεώνουν στην κυβέρνηση προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης, αρχής γενομένης από τη σύσκεψη-παρωδία στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, μέχρι και τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για την αντικατάσταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το βράδυ της Τετάρτης, στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Athens Voice», έκανε λόγο για «κυνισμό και άθλια απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μιας μεγάλης τραγωδίας. Αντί κάποιοι να σκύψουν το κεφάλι, να συναισθανθούν αυτό το οποίο έγινε, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κουνήσουν το δάκτυλο, να επιρρίψουν ευθύνες σε άλλους, στους αυθαιρετούχους, στους πολίτες, οι οποίοι κάηκαν, στους ίδιους τους νεκρούς. Και να πουν ότι “εμείς δεν φταίμε για τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παθογένειες 40 ετών”».

Προετοιμασία για κάλπες

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην ίδια συνέντευξη, επέμεινε στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, για πρώτη φορά, μίλησε και για συγκεκριμένη ημερομηνία, ζητώντας από τον Αλ. Τσίπρα να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις την ίδια ημέρα με το ημερολογιακό τέλος των μνημονίων, την 20ή Αυγούστου. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική επηρέασε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ωστόσο δεν παύουν να προετοιμάζονται για τρία εκλογικά σενάρια. Αυτό, καθώς εδώ και τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες, η χώρα έχει μπει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, κάτω από συνθήκες ακραίας πόλωσης και «λάσπης», ενώ είναι βέβαιο ότι το κλίμα θα γίνει ακόμα πιο… πολεμικό. Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό προς τα τέλη του μήνα, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι δεν θα γίνουν άμεσα εκλογές. Πολλώ δε μάλλον όσο συνεχίζεται η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφές εντολές στους συνεργάτες του να είναι έτοιμοι για τρία πιθανά ενδεχόμενα:

Α) Προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου, με ταυτόχρονο ποντάρισμα στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μπορεί να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, στερώντας ίσως και την αυτοδυναμία στο νυν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα η διακυβέρνηση από τη Ν.Δ. θα θυμίζει «ναρκοπέδιο». Αυτό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει να διαχειριστεί Σκοπιανό, ψηφισμένα μέτρα λιτότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (σ.σ. συντάξεις, αφορολόγητο κ.ά.), καθώς επίσης και δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν από τις ευρωεκλογές και φθάνουν έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Β) Προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κλείσει ημερολογιακά μία τετραετία στη διακυβέρνηση του τόπου. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει εθνικές εκλογές τότε, θα ποντάρει στο ότι θα έχει περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, ότι θα έχει επιδοθεί σε μπαράζ δικαστικών διώξεων και σκανδαλολογίας, καθώς επίσης και ότι με διάφορα οικονομικά τρικ (σ.σ. «13η σύνταξη», κοινωνικό μέρισμα, διορισμοί στο Δημόσιο κ.ά.) θα έχει «ζεσταθεί» λίγο η κοινή γνώμη. Το συγκεκριμένο σενάριο θα μπορούσε να «δέσει» χρονικά και με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο –εάν και όταν έρθεις προς κύρωση μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην ΠΓΔΜ– όπου ο Πάνος Καμμένος και μόλις πρόσφατα απείλησε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση.

Γ) Προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο ή αλλιώς τετραπλές κάλπες. Το σενάριο αυτό σχετίζεται με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης», με το οποίο ψηφίστηκε τροπολογία για τη χρονική εναρμόνιση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με την Κυριακή των ευρωεκλογών. Η κίνηση αυτή φούντωσε το σενάριο για τετραπλές κάλπες τον Μάιο του 2019 (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές). Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση ποντάρει στη διάχυση της κοινωνικής δυσαρέσκειας στις τέσσερις αναμετρήσεις, ίσως και στο… μπέρδεμα που θα προκληθεί σε κάποιους από τις πολλές κάλπες!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα