Για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες καλείται ο Παπαντωνίου

 Κλήση για ανωμοτί κατάθεση και νομικές εξηγήσεις ενώπιον της Προϊσταμένης των Εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος που αφορά το έτος 2010, δέχτηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για συμπληρωματική έρευνα στην ίδια υπάρχουσα ποινική δίωξη για το πόθεν έσχες του 2008, για την οποία, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, είχαν αφεθεί ελεύθεροι . με εγγυοδοσία 50.000 ευρώ ο πρώτος και 200.000 ευρώ η δεύτερη, τον Απρίλη του 2013.

Η κλήση αφορά το ποσό των περίπου 1,33 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Lagarde σε τράπεζας της Ελβετίας και δεν είχαν δηλωθεί ούτε το 2008, ούτε τα επόμενα έτη.

Η υπόθεση, για την οποία καλείται εκ νέου ο πρώην υπουργός, αφορά το ποσό ύψους περίπου 1,33 εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της συζύγου του μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ούτε το 2008, αλλά ούτε και τα επόμενα έτη.

Ως γνωστόν, ο πρώην υπουργός διώκεται ήδη για παραβάσεις του νόμου για το πόθεν έσχες για το έτος 2000 σε βαθμό πλημμελήματος για κατάθεση της συζύγου του όταν άνοιξε ο επίμαχος λογαριασμός (φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε ύστερα από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο του ΣΔΟΕ) και η δίκη έχει οριστεί για τον Μάιο του 2014.

Με βάση τα στοιχεία των ελέγχων η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έκρινε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα, που αφορά το επίμαχο ποσό που εντοπίστηκε, μέσω της λίστας Λαγκάρντ, σε τράπεζα της Ελβετίας.

 

Διαβάστε επίσης