Για γέλια το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για τα φάρμακα

Περαιτέρω έρευνα από τη Δικαιοσύνη όλων των υπουργών Υγείας, χωρίς να γίνεται όμως ονομαστική αναφορά σε οποιονδήποτε, από το 2006 που άρχισε, όπως αναφέρεται, η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης έως το 2014 ζητείται στο πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του φαρμάκου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα, χωρίς να μιλά για συγκεκριμένα αδικήματα, αναφέρεται σε «σκοτεινά» σημεία που πρέπει εξονυχιστικά να ερευνηθούν περαιτέρω και από κάθε άποψη, και γίνεται λόγος για κορύφωση στα έτη 2006-2009 της φαρμακευτικής δαπάνης. Από 1,278 δισ. ευρώ το 2000, η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύεται στα 5,108 δισ. ευρώ το 2009.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας,  θα πρέπει:

α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ,ΓΛΚ,ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΔΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΟΡΚΩΤΟΙ κλπ) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων  με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων  στις Ευρωπαϊκές Χώρες

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη.»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η παραπομπή της υπόθεσης NOVARTIS στη Δικαιοσύνη μετά την  απόφαση της προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, είχε επίδραση στο μέγεθός των στοιχείων, στα οποία είχε πρόσβαση η εξεταστική  επιτροπή και προσθέτουν ότι «έτσι  το τμήμα  του Πορίσματός που αφορά στο φάρμακο είναι μια  γενική προσέγγιση, βασισμένη εν τούτοις στέρεα σε σημαντικά ευρήματα (καταθέσεις μαρτύρων , εκθέσεις ελέγχου κλπ)».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας η  εκτίμηση της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης για τη χώρα κατά το εξεταζόμενο διάστημα από τη
διαχείριση του δημοσίου χρήματος στην υγεία και το φάρμακο, κατά την προσέγγιση αρκετών μαρτύρων και μελετητών των ζητημάτων της υγείας, αγγίζει τα 85 δις ευρώ – 23 δις περίπου στο φάρμακο ( η συνολική δαπάνη υγείας υπολογίζεται στα 265 δις ευρώ, ενώ η συνολική  φαρμακευτική δαπάνη – δημόσια και ιδιωτική – στο διάστημα που εξέτασε η επιτροπή  ( 1997 – 2015 ) ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ στα 93 δις ευρώ περίπου.

Στο πόρισμα υπάρχει παραδοχή ότι από το 2010 αρχίζει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 4.522 εκατ. ευρώ  το 2010, 3.750 το 2011, 2.880 το 2012, 2371 το 2013, 1.950 εκατ. ευρώ έκτοτε , λόγω της επιβληθείσας δημοσιονομικής προσαρμογής και των κλειστών προϋπολογισμών. Όμως όπως αναφέρουν οι βουλευτές «αυτή η μείωση δαπανών μετά το 2011 δεν σημαίνει απαραίτητα εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς επωφελήθηκαν συγκεκριμένες Εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό – από υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων και πολύ μεγάλο μέρος του κόστους το επωμίστηκαν οι ασφαλισμένοι».

Τα εμβόλια

Ειδική αναφορά γίνεται για το θέμα της προμήθειας   αντιικών εμβολίων το 2006 από τον τότε υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος είναι και ο μόνος Υπουργός που αναφέρεται συγκεκριμένα  στο πόρισμα.

Το πόρισμα αναφέρει ότι «η  συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης  κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας. Όπως τονίζεται εγκρίθηκε δάνειο 233.000.000 ευρώ για αγορά 16.000.000 εμβολίων. Τελικά αγοράστηκαν 3.637.000 ενώ ανάμεσα στα άλλα χάθηκαν  και 7.500.000 ευρώ που είχαν δοθεί   ως προκαταβολή στην  εταιρία SANOFI διότι  δεν δέχθηκε  τον συμβιβασμό για την  ακύρωσης της υπόλοιπης παραγγελίας  παραγγελίας. Μάλιστα όπως τονίζεται στο πόρισμα προκειμένου τα ληγμένα εμβόλια να καταστραφούν  μαζί με πλήθος άλλων φαρμάκων , περί τους 170 τόνους, σε υψικάμινο, σύμφωνα με τις υγειονομικές προδιαγραφές, ξοδεύτηκαν 200.000 ευρώ που δόθηκαν σε εταιρία που κέρδισε  τον  μειοδοτικό διαγωνισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα