«Για μια Ελλάδα συνδημιουργό και όχι επαίτη της Ευρώπης»

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση–πολιτική συζήτηση διοργάνωσε πριν από περίπου 20 ημέρες στις Βρυξέλλες η «Δημιουργία ξανά!» Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, το Friedrich-Naumann Foundation των Βρυξελλών φιλοξένησε το εν λόγω event, βασικός ομιλητής του οποίου ήταν ο αντιπρόεδρος της Δημιουργίας, Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Βασίλης Κορωνάκης, δημοσιογράφος και διευθύνων σύμβουλος του New Europe Group και ακολούθησε πολιτική συζήτηση με το κοινό. Τα βασικά σημεία αυτή της συζήτησης ήταν τα εξής:

Σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει την σημαντικότερη πρόκληση για το μέλλον της: να κατανοήσει και να ξεπεράσει το παρελθόν της. Η κρίση φωτίζει την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών και την έλλειψη επαρκών μέσων για να αντιμετωπίσουν την περιφερειακές αποκλίσεις παραγωγικότητας στην Ένωση. Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και συνεπώς η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη δυνατότητα των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της Ευρώπης να δημιουργήσουν ένα μοντέλο διακυβέρνησης και ικανό να εξισορροπήσει τις περιφερειακές αποκλίσεις στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Αφού παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της ιστορικής της εξέλιξης, εκτέθηκαν προτάσεις για την βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσω της αποτελεσματικής προώθησης της ευρωπαϊκής συνοχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην πολιτική συζήτηση, αυτό προϋποθέτει διαφάνεια, μελέτη και στοχοθεσία των έργων, συγκριτική αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο και απολογισμό.

Στη μεταβιομηχανική εποχή, η εφευρετικότητα, η φαντασία που βρίσκει διέξοδο στην έρευνα, στην νέα μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, αποτελούν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της παραγωγικής διαδικασίας στις προηγμένες χώρες. Η κατακλείδα της εκδήλωσης ήταν σύμφωνα με τους διοργανωτές ότι «οι Έλληνες πολίτες δεν ανέχονται πλέον την εικόνα των πολιτικών τους να περιφέρουν στον κόσμο την μιζέρια τους και να δυσφημούν τη χώρα και τον ελληνισμό. Οι Έλληνες λέμε “όχι” στην εικόνα μιας χώρας ζητιάνας που κανένας δεν θέλει στην αυλή του.

»Οι δημιουργικοί Έλληνες με τη ζωντάνια, τη φαντασία, την εργατικότητα, την εφευρετικότητά τους, έχουν προσφέρει πολλά και μπορούν προσφέρουν ακόμη περισσότερα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, στην ευρωπαϊκή ευημερία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα