Για να μην φάτε… πακέτο από τα ιντερνετικά «πακέτα» διακοπών

Πόσες φορές κάνατε αναζήτηση στο ίντερνετ για μία ταξιδιωτική απόδραση και βρήκατε ένα καλά αμπαλαρισμένο «πακέτο» διακοπών, που περιελάμβανε φοβερές παροχές (από τη μεταφορά έως τη διαμονή σας) σε δελεαστική τιμή, αλλά τελικά αποδείχτηκε… πακέτο; Αν όχι, είστε από τους τυχερούς. Αν ναι, πιθανότατα από ’δώ και στο εξής να είναι πιο δύσκολο να την πατήσετε εκ νέου, μιας και αυστηροποιείται το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τέτοιου είδους διαδικτυακές υπηρεσίες.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Την περασμένη Τρίτη (27/10) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε μία καινούργια ευρωπαϊκή Οδηγία για την αγορά οργανωμένων ταξιδιών μέσω Διαδικτύου, η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας εκείνων των καταναλωτών που επιλέγουν την ιντερνετική οδό για τα οργανωμένα ταξίδια τους. Το πλήθος των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η εν λόγω Οδηγία κινούνται σε μία γενική ατραπό που «υπαγορεύει» ότι τα «πακέτα» διακοπών,  που αποτελούνται από πτήσεις, ξενοδοχεία ή/και ενοικίαση αυτοκινήτων και αγοράζονται διαδικτυακά σε μία συνολική τιμή ή μέσω συνδεδεμένων ιστοσελίδων, θα έχουν την ίδια προστασία με αυτά, που αγοράζονται μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ που έκανε η δημοσιογράφος Νατάσα Φραγκούλη για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με την επίμαχη κοινοτική ντιρεκτίβα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες που επιλέγουν το ίντερνετ για να οργανώσουν τις ταξιδιωτικές αποδράσεις τους θα έχουν, για παράδειγμα, περισσότερες δυνατότητες να ακυρώσουν μία σύμβαση και να λαμβάνουν εκ των προτέρων σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη, εάν κάτι… στραβώσει.

Δικαίωμα ακύρωσης
Στην Οδηγία προβλέπεται, επίσης, η υποχρέωση του διοργανωτή να δίνει στους ταξιδιώτες τις ώρες αναχώρησης και επιστροφής (κατά προσέγγιση), καθώς και μια ένδειξη της φύσης των πρόσθετων δαπανών που θα μπορούσαν να προκύψουν. Εξασφαλίζεται, επίσης, το δικαίωμα των ταξιδιωτών να ακυρώνουν ένα συμβόλαιο-πακέτο και να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω, όταν η τιμή του αυξάνεται πάνω από 8% (η Κομισιόν είχε προτείνει 10%) ή σε περιπτώσεις αναπόφευκτων γεγονότων, όπως π.χ. φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές επιθέσεις στον τόπο προορισμού.

Η νέα κοινοτική Οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια θα καλύπτει δύο είδη συμβάσεων:
α) Τα ταξιδιωτικά πακέτα, τα οποία διοργανώνονται από τον διοργανωτή ταξιδιών ή προσαρμόζονται/τροποποιούνται από τον ταξιδιώτη, και
β) Τον νέο τρόπο ταξιδιωτικών κρατήσεων, τους αποκαλούμενους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς, όπου οι καταναλωτές οδηγούνται, για παράδειγμα, από τη στιγμή που κάνουν την κράτηση κάποιας πτήσης, να κάνουν και την κράτηση επιπλέον ταξιδιωτικών υπηρεσιών μέσω στοχευμένων συνδέσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε ότι αυτές οι συμφωνίες συνδεδεμένων ταξιδιωτικών διακανονισμών, όπου το όνομα, τα στοιχεία πληρωμής του ταξιδιώτη και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μεταφέρονται μεταξύ των διαφόρων εμπόρων/παρόχων υπηρεσιών και μια δεύτερη σύμβαση συνάπτεται εντός 24 ωρών μετά την κράτηση της πρώτης υπηρεσίας, θα πρέπει να θεωρείται ως μια ενιαία συμφωνία-πακέτο.

Εκσυγχρονισμός και αναπροσαρμογή της Οδηγίας του 1990
Η ανάγκη να δημιουργηθεί μία τρόπον τινά ασπίδα προστασίας των καταναλωτών που οργανώνουν τα ταξίδια τους μέσω ίντερνετ αποτυπώνεται ανάγλυφα στα λόγια της εισηγήτριας Birgit Collin-Langen. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο η Γερμανίδα πολιτικός (σ.σ. ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), «χρειάζεται, επειγόντως, να εκσυγχρονίσουμε και να προσαρμόσουμε την παλιά ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία χρονολογείται από το 1990, δεδομένων των αλλαγών στην αγορά ταξιδιών και την αυξανόμενη τάση για κρατήσεις μέσω Διαδικτύου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλείνει τη νομοθετική διαδικασία και πλέον, τα κράτη-μέλη έχουν τώρα στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τις διατάξεις της νέας οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο και επιπλέον έξι μήνες για να τις εφαρμόσουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα