Για Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται ο Τσίπρας

Να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία εάν συμφωνεί με το σύνθημα “Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία”, ζήτησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κατηγόρησε ότι χωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες και ανακοίνωσε τη διοργάνωση μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλέ ντε Σπορ, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου (7.30μ.μ.) με ομιλητή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, για να στείλει το μήνυμα ότι η Μακεδονία λέει “ναι” στη δημοκρατία και στην αλληλεγγύη, λέει “όχι” στον εθνικισμό και στον διχασμό. Σε ότι αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης, είπε ότι η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων για τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου στις δημοτικές εκλογές.

“Να πω ευθέως ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει τις διαφορετικές δικές της απόψεις απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει όμως το δικαίωμα μα χωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες. Δεν έχει το δικαίωμα να αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα. Διότι με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουν την Ακροδεξιά, τους νεοφασίστες”, είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

“Θέλω να θέσω ευθέως ένα ερώτημα: Εάν η Ν.Δ. συμφωνεί με το σύνθημα ότι ‘Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία’. Ένα σύνθημα που ακούστηκε από κάποια χείλη σε κάποιες κινητοποιήσεις. Το ερώτημα είναι σαφές: Το πρόβλημα τελικά για όλους αυτούς είναι η δημοκρατία; Φαίνεται πως είναι η δημοκρατία. Η Ακροδεξιά, ο νεοφασισμός, ο εθνικισμός πρώτα στο στόχαστρο βάζουν τη δημοκρατία. Αλλά δεν μπορούν να μιλάνε για πατριωτισμό αυτοί που ιστορικά, στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, υμνούν την επτάχρονη δικτατορία, αυτή που ευθύνεται για την προδοσία της Κύπρου”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Μου έκανε πραγματικά αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πρόστρεξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει μια διχαστική ρητορική, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απάντησε με ένα απόλυτα σαφή τρόπο σε αυτές τις δηλώσεις και ο ίδιος ο κ. Ζάεφ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδίπλωση”.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση ερμηνείας και δήλωσε: “Εμείς έχουμε πει ότι θα είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο περιεχόμενο μιας Συμφωνίας που θεωρούμε ότι υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, που δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, για τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη μεγαλούργησε όταν είχε ανοιχτούς δρόμους επικοινωνίας με τους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων. Δεν μπορεί ο απομονωτισμός να είναι το όραμα, να αποτελεί την προοπτική για τη Βόρεια Ελλάδα”.

Διαβάστε επίσης