Για την επέτειο της Συμφωνίας των Πρεσπών κλειστοί οι δρόμοι, για το Gay Pride ορθάνοιχτοι…

Η γιορτή Τσίπρα-Ζαέφ για τα εξάχρονα της επιζήμιας συμφωνίας  προβλέπει «απαγορευτικό» συγκεντρώσεων ενώ το Athens Pride, με το 60% των πολιτών να λένε «όχι» στον νόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, έχει το… ελευθέρας

Πέρασαν κιόλας 6 χρόνια από την 12η Ιουνίου του 2018 όπου στις Πρέσπες η τότε ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβαλε την υπογραφή της στην ομώνυμη επιζήμια για ελληνικά εθνικά συμφέροντα συμφωνία.

Όσος, όμως, χρόνος κι αν μεσολάβησε δεν στάθηκε ικανός για να διαγράψει από το ενσυνείδητο της κοινωνικής πλειοψηφίας τις τραγικές συνέπειες ενός γεωπολιτικού deal στο πλαίσιο του οποίου «παραδόθηκαν» στους Σκοπιανούς η «μακεδονική γλώσσα» και η «μακεδονική εθνότητα».

Το πόσο έχει σημαδέψει τους Έλληνες η διαχείριση του Μακεδονικού ζητήματος αποτυπώθηκε περίτρανα και στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, με τους ψηφοφόρους να περιορίζουν την πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Κι αυτό συνέβη όχι επειδή η Ν.Δ.  ευθύνεται για όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις προ εξαετίας κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, αλλά επειδή οι πολίτες «διέγνωσαν» μια σημαντική απόσταση λόγων και έργων ανάμεσα στον δυναμισμό που έδειχνε η «γαλάζια» παράταξη ως αντιπολίτευση για το θέμα τη ονοματοδοσίας των Σκοπιών και στον αναιμικό ως και αλλοπρόσαλλο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η νεοδημοκρατική κυβέρνηση την νεκρανάσταση του αλυτρωτισμού της φρεσκοεκλεγμένης πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Σαν να μην έφτανε δε η μετά απειλών προτροπή της ελληνικής διπλωματίας στους γείτονες να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήρθε και η κυριακάτικη απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει την πραγματοποίηση συγκέντρωσης κατά της συμφωνίας που είχε εξαγγείλει για σήμερα Δευτέρα (17/6) η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων «Κοινό των Μακεδόνων».

Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένο να γίνει έξω από το Ωδείο Αθηνών όπου φιλοξενείται η Διεθνής Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που με αφορμή τα εξάχρονα «γενέθλια» της Συμφωνίας των Πρεσπών συνδιοργανώνουν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. το «απαγορευτικό» επιβλήθηκε υπό τον φόβο «σοβαρού κινδύνου» για τη δημόσια ασφάλεια και υπό την απειλή σοβαρής διατάραξης «της κοινωνικοοικονομικής ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή». Εν ολίγοις κάποιοι φοβήθηκαν ότι η «φωνή λαού» εναντίον της επιζήμιας συμφωνίας ίσως να ξεπερνούσε τα όρια της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Εδώ, ωστόσο, γεννάται το ερώτημα, αν όντως αυτός ήταν ο φόβος των κυβερνόντων ή αν έχουμε να κάνουμε με μία αληθοφανή πρόφαση προκειμένου να φιμωθεί ένα πλήθος Ελλήνων που επιμένουν… ελληνικά και δεν αποδέχονται την οπισθοχώρηση από τις εθνικές κόκκινες γραμμές.

Διότι αν η πρόληψη ήταν το μοναδικό και απόλυτο κριτήριο των αρχών ασφαλείας και των πολιτικών προϊσταμένων τους για την απαγόρευση της συγκέντρωσης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων έξω από το Ωδείο Αθηνών, τότε θα έπρεπε να ακολουθηθεί η ίδια προληπτική οδός προστασίας και σε πλείστες άλλες δημόσιες συναθροίσεις.

Να έβγαινε, δηλαδή, για παράδειγμα η ΕΛ.ΑΣ. και να ανακοίνωνε την απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης προχθές Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να «προστατευτεί» το Athens Pride 2024 από πιθανούς διαδηλωτές-αρνητές του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που επίσης κόστισε εκλογικά στην κυβέρνηση της Ν.Δ..

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη κι αυτό δίνει το δικαίωμα για διάφορες «πονηρές» δεύτερες σκέψεις σχετικά με το ποια ακριβώς λογική πρυτάνευσε στην απαγόρευση της συγκέντρωσης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων: πρώτον ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών τελικά δεν ελήφθη και δεύτερον ότι η «φωνή λαού» τείνει να μην εισακούεται όσο κι αν… οργίζεται ο Θεός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα