«Για τις υποδομές ενδιαφέρονται οι κινέζοι»

Για μία νέα σελίδα που ανοίγει στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο, κάνει λόγο από το Πεκίνο που βρίσκεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς είναι μετά τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο δεύτερος ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ, που επισκέπτεται την Κίνα μετά την ανάληψη του τιμονιού της χώρας από τη νέα κινεζική ηγεσία.

«Η Κίνα, ως γνωστόν, είναι μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του κόσμου. Είναι σημαντικό ότι επιλέχθηκε η πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να είναι από τις πρώτες, που έκανε η νέα πολιτική ηγεσία της Κίνας» τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό αποδεικνύει την ιδιαίτερα καλή σχέση μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών, μια ιστορικά καλή σχέση, την οποία τώρα με αυτή την επίσκεψη ισχυροποιούμε ακόμη περισσότερο. Αυτό δίνει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα για τις σχέσεις, που επικρατούν, αυτή τη στιγμή, μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας.

«Θετικές επαφές»
Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στο Πεκίνο ενόψει της επίσκεψης του κ. Σαμαρά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «οι επαφές, που έχουμε κάνει με το υπουργείο Εμπορίου στην Κίνα, είναι πολύ θετικές, υπάρχει ένα καλό κλίμα. Στην αποστολή του Πρωθυπουργού, όπως γνωρίζετε, θα συμμετάσχουν και σημαντικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Κίνα είναι καλή εδώ και χρόνια. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε ακόμα περαιτέρω σε συγκεκριμένες συμφωνίες συνεργασίας στον επενδυτικό και στον εξαγωγικό τομέα.

Ερωτώμενος για τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ο Νότης Μηταράκης σημειώνει ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών έχει ήδη ξεκινήσει. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, γνωρίζουμε ότι η Κίνα έχει ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει και σε νέους διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στον τομέα των υποδομών, δηλαδή λιμάνια και αεροδρόμια. Γι’ αυτό θέλουμε να δούμε πώς θα εκδηλωθεί, όταν ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Με αυτή την επίσκεψη, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνουν και οι σχετικές συζητήσεις. Υπάρχει επίσης μία συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας αρκετά σημαντική στον τομέα της ναυτιλίας. Ήδη, σας θυμίζω ότι, από το 2010, υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έθεσε ένα γενικό πλαίσιο και πλέον προχωράμε στη φάση της υλοποίησης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα