Για τον ΠΑΟΚ ισχύουν οι νόμοι, για τον Άρη κουρελόχαρτο…

Λάθος δρόμο φαίνεται πως διάλεξαν οι άνθρωποι του Άρη για να κερδίσουν το δίκιο τους στη FIFA μέσω του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Προτίμησαν να κάνουν τηλεδιασκέψεις με το Νο2 της κυβέρνησης Μητσοτάκη πιστεύοντας ότι θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα αλλά μάταια.

Η υπόσχεση του ισχυρότερου υπουργού της κυβέρνησης ότι θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην ισχύσει η ποινή της FIFA στον Άρη (για την απαγόρευση μεταγραφών, η οποία βάζει λουκέτο στον σύλλογο και τον στέλνει στα τοπικά πρωταθλήματα αφού σύμφωνα με την απόφαση η ομάδα δεν μπορεί να υπογράψει ούτε καν ανανέωση συμβολαίου ποδοσφαιριστή, όχι να… αποκτήσει κιόλας) μέσω του περιβόητου… μνημονίου που υπεγράφη τον περασμένο Γενάρη (μεταξύ Μητσοτάκη-Τσέφεριν) …έμεινε στα λόγια.

Στον Άρη πλέον κάνουν… δεύτερες σκέψεις και αντιλαμβάνονται πως επεχείρησαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους με λανθασμένο τρόπο, την ώρα που ο συντοπίτης ΠΑΟΚ για να γλιτώσει με αφαίρεση βαθμών την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη, απείλησε (μέσω του Μάκη Γκαγκάτση) ότι θα χωρίσει την Ελλάδα σε  Βόρειους και Νότιους, ενώ στην Τούμπα κρεμάστηκαν πανό κατά της κυβέρνησης, μέχρι να… τροποποιήσει τον νόμο ο Γ. Γεραπετρίτης για να γλιτώσει τον υποβιβασμό ο «Δικέφαλος του Βορρά».

Είναι πρόδηλο πως αν στον Άρη είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν την πολεμική τακτική του ΠΑΟΚ σήμερα θα είχαν διαφορετικά αποτελέσματα. Δεν θα χρειαζόταν –με απλά λόγια– να περάσουν 49 ημέρες από τότε που μίλησαν με τον υπουργό Επικρατείας, για να κινήσουν την προσοχή του με την ανακοίνωση που έβγαλαν εις βάρος του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας…

Για τον ΠΑΟΚ ο νόμος έγινε κουρελόχαρτο. Για τον Άρη, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Δικαίως, οι άνθρωποι του συλλόγου που βλέπουν την καταιγίδα να έρχεται διαμαρτύρονται και φωνάζουν ότι Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ.

H διαφορά αντιμετώπισης των δύο ομάδων φαίνεται ακόμη και μες στη Θεσσαλονίκη. Ούτε ένας βουλευτής δεν βγήκε να αρθρώσει μια κουβέντα για την ιστορία της FIFA με τον μεταγραφικό αποκλεισμό του Άρη στον οποίο –μάλιστα– δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη.

Ούτε ο λαλίστατος δήμαρχος που μπαίνει μπροστά για το δίκαιο των ομάδων της Θεσσαλονίκης, δηλαδή του ΠΑΟΚ, ο Ζέρβας. Εξαφανισμένος κι αυτός.

Η ιστορία με το ban της FIFA δεν είναι απλή και η ΕΠΟ έχει το δικό της μεγάλο μερίδιο ευθύνης, διότι στη Θεσσαλονίκη ακούγονται σημεία και τέρατα για την ανευθυνότητα των παραγόντων της Ομοσπονδίας. Κι εμείς δεν λέμε –όπως ο Άρης καταγγέλλει με δημόσια ανακοίνωσή του– ότι υπάρχει δόλος στην ιστορία. Και πως το χαρτί της FIFA προς την ΕΠΟ για τον Ντουρμισάι χάθηκε με… πρόθεση. Αυτά μακριά από μας. Όμως, εδώ είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες στην ΕΠΟ διότι αποδεδειγμένα γνώριζαν την απαγόρευση μεταγραφών που υπήρχε από τη FIFA, όμως ταυτόχρονα έβγαζαν δελτίο στον Ντουρμισάι και ισχυρίζονταν ότι η απαγόρευση ίσχυε για την… παλιά ΠΑΕ.

Ώσπου ήρθε το φιρμάνι της FIFA και στον Άρη βλέπουν τη διάλυση να έρχεται χωρίς να μπορούν να βρουν το δίκιο τους.

Στον Άρη, λένε ότι αξιολογούν τη στάση του Γ. Γεραπετρίτη και της κυβέρνησης. Και εφόσον συνεχιστεί αυτή η στάση τους, θα συμπεριφερθούν αναλόγως όταν έρθει η ώρα…

Δικαίως οι άνθρωποι σου λένε ότι την ιστορία του ΠΑΟΚ (που είναι πιο σοβαρή) το κράτος έσπευσε να την καλύψει σε μια νύχτα. Μέχρι και τον Μητσοτάκη έβαλε ο Γεραπετρίτης μπροστά για να μη χωρίσει ο Μάκης ο Γκαγκάτσης την Ελλάδα στα δύο.

Η υπόθεση του ΠΑΟΚ σήκωνε υποβιβασμό σύμφωνα με τον νόμο που κατήργησε σε ένα βράδυ ο Γεραπετρίτης, ενώ πήγε να τους γλιτώσει (με τις… νομικές απόψεις του) και από την αφαίρεση βαθμών με την παρουσία του στη «Δίκη» στο ΟΡΕΝ. Δηλαδή, αν ήτανε στο χέρι του υπουργού, ο ΠΑΟΚ θα… έβγαινε και από πάνω στην ιστορία με την αγορά της Ξάνθης από τον ανιψιό τού Ιβάν.

Στην περίπτωση του Άρη, που είναι ευθύνη της ΕΠΟ, ο υπουργός αρκέστηκε σε μια… υπόσχεση μέσω τηλεδιάσκεψης!

Το πράγμα όμως δεν είναι απλό και θα αποβεί μπούμερανγκ εις βάρος της κυβέρνησης, διότι η «Α» το είχε γράψει ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να θριάμβευσε στην ιστορία με τον κορωνοϊό, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο ο Γεραπετρίτης χειρίζεται τα του ποδοσφαίρου θα εκθέσει τον πρωθυπουργό…

Το μόνο που ζήτησαν από τον Άρη ήταν μια παρέμβαση στη FIFA εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.

Διότι η FIFA δεν αναγνωρίζει την αλλαγή εταιρείας με τη σύσταση νέας (του παλιού και του νέου Άρη) και θεωρεί  πως οι οφειλές σε πρώην ποδοσφαιριστές των «κιτρίνων» και συγκεκριμένα στους Σιστόν, Πορτίγια, Ούμπιδες, αλλά και στον εκπρόσωπο του τελευταίου συνολικού ύψους –περίπου– ενός εκατομμυρίου ευρώ, αποτελούν υποχρεώσεις προς τακτοποίηση της σημερινής διοίκησης και όχι της παλιάς. Κι από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη (ο Άρης δεν πλήρωσε τις παλιές οφειλές) επήλθε η απαγόρευση των μεταγραφών, ενώ για κάθε χρόνο καθυστέρησης αποπληρωμής από τη μέρα που δημιουργήθηκε η οφειλή μέχρι και σήμερα, υπάρχει 5% προσαύξησης.

Τι σημαίνει απαγόρευση μεταγραφών;

Επί της ουσίας η FIFA απαγορεύει στους «κιτρινόμαυρους» τόσο να αγοράσουν, όσο και να πουλήσουν παίκτες (να εγγράψουν νέους παίκτες ουσιαστικά) τόσο σε επίπεδο πρώτης ομάδας, όσο και σε επίπεδο νέων, για τις δύο προσεχείς μεταγραφικές περιόδους, δηλαδή το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Κάτι που σημαίνει ότι ο Άρης θα πέσει κατηγορία χωρίς μάχη…

Η θέση του Άρη είναι πλέον σε δεινό επίπεδο, αφού η ποινή είναι εν ισχύι και δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα από το γεγονός ότι οι «κιτρινόμαυροι»  έχουν αυτό το καλοκαίρι διψήφιο αριθμό συμβολαίων που λήγουν, ενώ ήδη έχουν χάσει τον Φραν Βέλεθ που πήγε στον Παναθηναϊκό και το πρωτάθλημα τελειώνει…

Η στάση της κυβέρνησης δεν είναι το μοναδικό «θέμα» που έχουν να αντιμετωπίσουν στον Άρη. Άλλωστε, η πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσαν αφορούσε την ΕΠΟ, από την οποία οι «κιτρινόμαυροι» ακόμη περιμένουν απάντηση για το πώς… χάθηκε το χαρτί της FIFA με το οποίο ανακοινώθηκε η αρχική απαγόρευση μεταγραφών στον Άρη λόγω των χρεών προς παλιούς παίκτες και μάνατζερ.

Ούτε στην ΕΠΟ φαίνεται ότι έχουν βρει άκρη με αυτή την ιστορία.

Διότι στην ανακοίνωση του Άρη, αντί να απαντήσουν επί της ουσίας για όσα κατήγγειλε η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ («…η FIFA ενημέρωσε με επίσημο έγγραφο την ΕΠΟ πως η υπόθεση αφορά τη νυν ΠΑΕ, η ΕΠΟ ποτέ δεν μας κοινοποίησε το έγγραφο, ώστε να ενεργήσουμε άμεσα. Σημειωτέον, η ΕΠΟ μάς είχε κοινοποιήσει απόφαση πριν την επίσημη ως άνω ενημέρωση της FIFA. Αυτό είναι ένα μόνο περιστατικό… Δεν ξέρουμε αν ήταν σε γνώση ή όχι του προέδρου, κ. Γραμμένου, είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι οι κ.κ. Δέδες, Δαβάκης και Μπάρτζης, ενώ το γνώριζαν, είτε το… αμέλησαν, είτε λειτούργησαν με ενδεχόμενο δόλο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση) έστειλαν την μπάλα… στα μνήματα. Και στην απάντηση (της ΕΠΟ προς τον Άρη) μιλάνε για… «συστηματική προσπάθεια κατασυκοφάντησης της Ε.Π.Ο., που συντονισμένα και σε καθημερινή βάση επιχειρείται το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένα κέντρα του ελληνικού ποδοσφαίρου», χωρίς να αναφέρονται στα όσα τους καταλογίζει ο Άρης…

Τα πράγματα είναι απλά…

Η ΕΠΟ παρ’ ότι είχε ενημερωθεί από τη FIFA για τις παλιές οφειλές του Άρη, ΔΕΝ προχώρησε στις ενέργειες που έπρεπε να είχε προχωρήσει, αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί και η ίδια με πρόστιμο 500.000 ελβετικά φράγκα.

Δηλαδή, στην ΕΠΟ όχι μόνο δεν ενημέρωσαν τον Άρη ότι η FIFA είχε προχωρήσει σε απαγόρευση μεταγραφών, αλλά αντίθετα προχώρησαν και στην έκδοση δελτίου του ποδοσφαιριστή Ντουρμισάι και ουσιαστικά παραβίασαν την απόφαση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας χωρίς οι «κιτρινόμαυροι» να έχουν ιδέα…

Ο Γεραπετρίτης

Στο θέμα του Άρη αναφορικά με την τιμωρία από την FIFA  ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε πως η πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να λύσει το πρόβλημα αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

«Δέχομαι –είπε ο υπουργός- σωρηδόν μηνύματα από φίλους του Άρη και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής. Ο Άρης έχει σε βάρος του μια σειρά από αποφάσεις δικαστικές της FIFA, αυτό δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα διότι όπως γνωρίζετε η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει σε ζητήματα στα οποία έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα διεθνών οργανισμών όπως είναι η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

 

Παρ’ όλα αυτά όμως εγώ προσωπικά προσπάθησα να βοηθήσω την ομάδα, συντάξαμε μια επιστολή νομική η οποία διευκολύνει τον Άρη, ούτως ώστε οι όποιες αποφάσεις να μην καταλαμβάνουν αλλά να ισχύουν μόνο για το μέλλον. Η επιστολή έχει σταλεί δια του υπουργείου Αθλητισμού στη FIFA. Εγώ προσωπικά είχα επικοινωνία με τη FIFA έτσι ώστε να δοθεί μια ανάσα στον Άρη για να συμμετέχει. Να μην υπάρξει δηλαδή απαγόρευση μεταγραφών και να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του.

Είμαστε πάνω από το πρόβλημα, δυστυχώς υπερβαίνει τις δυνατότητες της Πολιτείας επειδή είναι ζήτημα αποκλειστικά και μόνο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι στο μέτρο που μπορούμε θα γίνει απολύτως ότι είναι δυνατό και εγώ έχω κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα συνεχίσω να το πράττω».

Δηλαδή, το Εθνικό Δίκαιο (που για τον ΠΑΟΚ δημιουργήθηκε με την τροπολογία για τους -7 βαθμούς) ήταν υπεράνω των κανονισμών και αποφάσεων του σωματείου FIFA, ενώ ο νόμος 2190 που ισχύει δεκάδες χρόνια και φορτώνει τα χρέη σ’ εκείνους που την πτώχευσαν, αν και είναι μέρος του Εθνικού Δικαίου, δεν είναι υπό των αποφάσεων της FIFA!!!

Ο κ. Γεραπετρίτης νομίζει ότι έχει να κάνει με λωτοφάγους χωρίς νομικές γνώσεις. Το θέμα όμως είναι τι σκέφτεται να κάνει ο  Κυριάκος. Καλός ο «επιτελικός», αλλά από μπάλα ούτε μυρωδιά…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα