Γιάννα Τερζή: «Πλέον δεν συμβιβάζομαι στο τραγούδι» (φωτό+βίντεο)

Η δημοφιλής ερμηνεύτρια μιλάει στην «Α» με αφορμή το ολοκαίνουργιο τραγούδι της «Λόγια Όμορφα»

Είναι μια γυναίκα που σε μαγνητίζει με ένα της και μόνο βλέμμα, αλλά κυρίως όταν βρίσκεται πάνω σε μια σκηνή και αρχίζει να τραγουδά τις πρώτες νότες από μελωδίες ιδιαίτερες και ξεχωριστές. Ακριβώς όπως είναι και εκείνη. Η Γιάννα Τερζή έχει το τραγούδι στο DNA της, λόγω του ιδιαίτερα αγαπημένου πατέρα της που μέσα από τα τραγούδια του μας έχει κάνει να αναπολήσουμε στιγμές όμορφες, αλλά και να ανακαλέσουμε στη μνήμη εκείνες που μας έκαναν να νιώσουμε ότι είχε «Παλιόκαιρο» στην ψυχή, όπως είναι και ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που μας χάρισε στο παρελθόν.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Η «Α» μίλησε μαζί της με αφορμή το ολοκαίνουργιο single της, που αποτελεί την ελληνική απόδοση του τραγουδιού «Stanga», ένα από τα δημοφιλέστερα ευρωπαϊκά club hits των τελευταίων ετών. Μάλιστα, πέρα από την ερμηνεία του, είναι εκείνη που έγραψε και τους ελληνικούς στίχους του. «Λόγια Όμορφα» είναι ο τίτλος του. Όπως και όσα μας εκμυστηρεύτηκε, στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας καταμεσής του καλοκαιριού…

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να επιλέξετε αυτήν τη χρονική στιγμή για να διασκευάσετε για πρώτη φορά στα ελληνικά το ethnic club hit «Stanga», που έχει  σημειώσει πάνω από 100.000.000 προβολές στο YouTube και 10.000.000 streams στο Spotify;

«Είναι ένα πολύ αγαπημένο μου κομμάτι από το 2016, και η αφορμή δόθηκε όταν δοκίμασα να το τραγουδήσω στα ελληνικά στα live μου! Είδα πως ο κόσμος το γνωρίζει και το αγαπά και έτσι αποφάσισα να το κυκλοφορήσω και δισκογραφικά ως ελληνική διασκευή».

«Λόγια Όμορφα» είναι ο τίτλος που δώσατε στο ολοκαίνουργιο μουσικό κομμάτι, στο οποίο υπογράφετε τους στίχους. Γιατί θεωρήσατε αυτόν ως καταλληλότερο;

«Η ολοκληρωμένη φράση του τραγουδιού είναι “Λόγια Όμορφα μη λες”. Θεωρώ πως είναι πολύ πιο ουσιώδες να δείχνουμε με πράξεις ποιοι είμαστε, γιατί όταν δεν ακολουθούνται τα λόγια μας από πράξεις, τότε τα πρώτα δεν έχουν καμία αξία».

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να πιστεύει σε «λόγια όμορφα», που αργότερα αποδείχθηκαν ψεύτικα;

«Δυστυχώς, αρκετές φορές. Η λύση ήταν το ένστικτό μου. Πρέπει να ακούς τι σου λέει το μέσα σου. “Real knows real” λένε έξω, αν είσαι αληθινός αντιλαμβάνεσαι και ποιος άλλος είναι ή δεν είναι».

Υπάρχει κάτι στη μέχρι τώρα πορεία σας στον χώρο του τραγουδιού, το οποίο θα σβήνατε με μια φανταστική γομολάστιχα, αν είχατε αυτήν τη δυνατότητα;

«Ναι, υπάρχει, όλοι θα θέλαμε να μην έχουμε κάνει κανένα λάθος στο παρελθόν μας, αλλά αυτό είναι αδύνατο. Σκοπός είναι να επανερχόμαστε στον στόχο μας, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν βοηθάει πουθενά να στεκόμαστε σε ένα λάθος για πολύ. Μαθαίνεις, προχωράς».

Όταν ξεκίνησα, θυσίαζα συνεχώς τη δική μου καλλιτεχνική προτίμηση, ανάγκη. Πλέον δεν συμβιβάζομαι. Γράφω και κάνω αυτό που με εκφράζει.

Έχετε αναφέρει στο παρελθόν, ότι ο πατέρας σας «έφυγε στο απόγειο της καριέρας του και αυτό το θεωρώ σωστό και έντιμο. Πρέπει να αποχωρεί κανείς στην επιτυχία», με αφορμή την επιλογή του να απέχει από τις πίστες. Πόση δύναμη χρειάζεται για να αφήνει κάποιος αυτό που λάτρεψε, και μάλιστα τη στιγμή του μεγάλου θριάμβου;

«Χρειάζεται ισορροπία, όχι δύναμη. Δεν πρέπει να το δεις ως θυσία, αλλά ως κίνηση που ωφελεί εσένα και την πορεία σου. Επίσης, χόρτασε την αγάπη του κόσμου, σταμάτησε χωρίς απωθημένα. Γεμάτος από όλη αυτή την τεράστια ανταπόκριση τόσων ετών από όλους τους φίλους του».

Ποιο στοιχείο είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε το δικό σας ταξίδι στη μουσική, το οποίο το τηρείτε αδιαπραγμάτευτα μέχρι σήμερα;

«Όταν ξεκίνησα, θυσίαζα συνεχώς τη δική μου καλλιτεχνική προτίμηση, ανάγκη. Πλέον δεν συμβιβάζομαι. Γράφω και κάνω αυτό που με εκφράζει. Μπορώ αύριο αν θέλω να γράψω “αυτό που πρέπει” για να κάνω εμπορική επιτυχία. Δεν το επιλέγω. Είναι πιο δύσκολος ο δρόμος, αλλά αν σου βγει, έχεις κερδίσει το πιο δύσκολο παιχνίδι: να κάνεις επιτυχία όντας ο εαυτός σου».

Ποιοι στίχοι από όσα τραγούδια έχετε ερμηνεύσει μέχρι στιγμής, σας εκφράζουν περισσότερο αυτήν την περίοδο;

«Από το “Λόγια Όμορφα”, το “Δείξε μου πώς είναι να αγαπούνε”. Έχουμε χάσει τελευταία το νόημα της αγάπης. Κυνηγάμε τον αέρα και την επιφάνεια, εγώ προσπαθώ να παραμείνω fan της ουσιαστικής αγάπης».

Ποια εικόνα σάς έρχεται εντονότερα στο μυαλό φέρνοντας μπροστά σας την εμπειρία της συμμετοχής σας στη «Eurovision», το 2018;

«Η εικόνα της υποστήριξης των fan του τραγουδιού. Ήταν τόσο έντονη και τόσο συγκινητική. Με έσωσε από το να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο συνέβαινε εκείνη την περίοδο. Τους είμαι ευγνώμων για πάντα».

Τι έχετε ονειρευτεί να ζήσετε όσο θα είστε ενεργή στο τραγούδι, το οποίο δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμη;

«Να δω αλλαγή. Να μην είμαστε μόνο ένα πράγμα. Να ανοίξουμε τα μυαλά μας και τα ακούσματά μας για να μπορούν και τα νέα παιδιά να εκφράζονται μέσω πολλών ειδών μουσικής. Όσο για μένα, το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να ταξιδέψω στην Αμερική και να γνωρίσω από κοντά και από μέσα όλο το μουσικό σύστημα. Το έκανα. Νιώθω τυχερή και πλήρης».

Ποια είναι τα αμέσως επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

«Να γράφω τα τραγούδια που με εκφράζουν, να δουλεύω με ανθρώπους που μου ταιριάζουν και να τραγουδάω σε χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν εμένα και αυτό που κάνω. Στούντιο για καινούργια τραγούδια, φεστιβάλ και live είναι στα άμεσα σχέδιά μου!»

Ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί, την Γιάννα Τερζή, να ερμηνεύει το νέο της τραγούδι «Λόγια Όμορφα»:

Διαβάστε επίσης