Γιάννης Αλαφούζος: «Είμαι εδώ και αναμένω…»

Αιφνιδίασε πολύ κόσμο η επίσκεψη του Γιάννη Αλαφούζου στον Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά ακόμα περισσότερο ξάφνιασε το αίτημα που υπέβαλε ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού για μείωση της φορολογίας στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

Την απόφαση για αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς, βέβαια, δεν μπορεί να την πάρει ο υφυπουργός Αθλητισμού. Κάτι που ασφαλώς γνωρίζει ο Αλαφούζος.

Αλλά προχώρησε στην κίνησή του για δύο λόγους. Αφενός ήθελε να τραγουδήσει «κι όμως, είμαι ακόμα εδώ και αυτό το καλοκαίρι», έστω και αν μουσικά τα γούστα του απέχουν από τα Ξύλινα Σπαθιά.

Αφετέρου ο «Άλφι» επεδίωξε να βάλει στο τραπέζι το αίτημα για τη μείωση της φορολογίας που αποτελεί έναν μεγάλο βραχνά για τις ομάδες και ειδικά για όσες κάνουν πρωταθλητισμό και άρα έχουν μεγάλα συμβόλαια.

Ο Παναθηναϊκός, βέβαια, δεν έμπαινε τα τελευταία χρόνια σε αυτό το γκρουπ, αλλά ο Αλαφούζος ελπίζει ότι θα τον επαναφέρει ως ισότιμο διεκδικητή των τίτλων.

Με τη μείωση των χρεών, αν υπάρξει ψαλίδι και στη φορολόγηση των συμβολαίων, οι «πράσινοι» θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ρόστερ τους. Κι αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, μα όσοι ασχολούνται με την ομάδα και διατηρούν κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με το αφεντικό της ΠΑΕ.

Για  να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, τα συμβόλαια προπονητών και ποδοσφαιριστών επιβαρύνονται στην Ελλάδα με φόρο 40%! Ποσοστό που απογειώνει το κόστος των μεταγραφών, αλλά και τους προϋπολογισμούς των ΠΑΕ.

Επίσης αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας στην απόκτηση κάποιων ικανών παικτών με υψηλές απαιτήσεις, διότι στις ομάδες καλούνται να συνυπολογίσουν και το κόστος της εφορίας. Ειδικά με τους ξένους, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα διότι δεν αποδέχονται να πληρώνουν οι ίδιοι την εφορία.

Και σε όσες περιπτώσεις άφησαν οι ομάδες απλήρωτες τις υποχρεώσεις τους, τόσο οι αθλητές, όσο και οι διοικούντες των ΠΑΕ έμπλεξαν σε περιπέτειες.

Κάποιοι stars του ποδοσφαίρου αλλά και του μπάσκετ έμειναν για ώρες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επειδή τα μηχανήματα έβγαλαν κόκκινο φωτάκι λόγω των οφειλών στην εφορία.

Η μείωση της φορολογίας αποτελούσε πάγια επιθυμία των ΠΑΕ. Αλλά με την οικονομική κρίση να πλήττει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, ούτε ως σκέψη δεν μπορούσε να περάσει από το μυαλό των παραγόντων ένα αίτημα για μείωση.

Κατά τον Αλαφούζο, όμως, οι συνθήκες για την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς έχουν ωριμάσει. Γι’ αυτό και άνοιξε το θέμα. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση στη φορολογία και των επιχειρήσεων και του εισοδήματος.

Με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας. Στο γενικότερο πλαίσιο, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση το ποδόσφαιρο.

Όπως, άλλωστε, έγραψε και η «Καθημερινή» σε παρεμβατικό σχόλιό της, «η νέα κυβέρνηση έχει αναδείξει τη μείωση του φορολογικού βάρους ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες.

»Οι φορολογικοί συντελεστές είναι πράγματι υψηλοί, σε συνέχεια γενικευμένων αυξήσεων σε όλες τις κατηγορίες φόρων τα τελευταία χρόνια, και υπονομεύουν την ανάπτυξη».

Ο Αλαφούζος επεξεργαζόταν το αίτημά του πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ενδεχομένως να το υπέβαλε αργότερα, αλλά κινήθηκε πιο γρήγορα έπειτα και από τις εξελίξεις στα τηλεοπτικά.

Ανεξάρτητα από τη στροφή του Παναθηναϊκού προς τη NOVA και την επιστροφή του στην αγκαλιά του συνδρομητικού καναλιού, η απόφαση της ΕΡΤ για ψαλίδι 45% στα χρήματα των ομάδων που υπέγραψαν συμβόλαια από το καλοκαίρι του 2018 έδωσε στον μεγαλομέτοχο του «τριφυλλιού» τη δυνατότητα να κάνει την ασίστ προς την κυβέρνηση για μια ισοδύναμη παροχή, και συγχρόνως αποδοκίμασε την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα το εθνικό μας κανάλι να ζητήσει εξωπραγματικές μειώσεις.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η μείωση των εσόδων που υπολόγιζαν κάποιες ΠΑΕ θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Κάτι που γνωρίζουν και στην κυβέρνηση.

Και προφανώς θέλουν να αποφύγουν τις εντάσεις και τις εμπλοκές. Γι’ αυτό και μοιάζει με ασίστ το αίτημα του Αλαφούζου. Ακόμα και αν κριθεί πρώιμη η μείωση στη φορολογία των συμβολαίων, αρκεί και μόνο η συζήτηση του θέματος για να δημιουργήσει ελπίδα και να κρατήσει χαμηλά τους τόνους των διαφωνιών για το ψαλίδι στα τηλεοπτικά έσοδα.

Και πέρα από το οικονομικό σκέλος και το όφελος των ΠΑΕ, άρα και της δικής του ομάδας, ο Αλαφούζος με την επίσκεψή του στον Αυγενάκη θέλησε να περάσει και το μήνυμα ότι ο Παναθηναϊκός επανακτά φωνή. Ότι επιστρέφει ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού» προαναγγέλλει την αλλαγή πλεύσης με καθημερινές παρεμβάσεις. Κάτι που είχε χρόνια να συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διότι από την αποχώρηση του Νικόλα Πατέρα οι «πράσινοι» απλά ακολουθούσαν τις άλλες μεγάλες ομάδες στη χάραξη της πολιτικής ή έμεναν στο περιθώριο και «δεν έβρισκαν ούτε την ψήφο τους». Δεδομένα που επιχειρεί να ανατρέψει πλέον ο Αλαφούζος.

 

Διαβάστε επίσης