ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: «Δεν ψήφισα και δεν θα ψηφίσω ποτέ μνημόνιο»

Την επιστροφή του στη Βουλή από το 2015 διεκδικεί ο επικεφαλής του Άρματος Πολιτών, συνεργαζόμενος με την Ένωση Κεντρώων, μιλώντας στην "Α"

Την επιστροφή του στη Βουλή από το 2015 διεκδικεί ο Γιάννης Δημαράς, μετά τη συνεργασία που σύναψε το Άρμα Πολιτών, του οποίου ηγείται, με την Ένωση Κεντρώων και την υποψηφιότητα που έθεσε στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Την τελευταία φορά που είχε εκλεγεί βουλευτής ήταν όταν το Άρμα Πολιτών είχε συνεργαστεί με τους ΑΝ.ΕΛ., με τον ίδιο τον Γ. Δημαρά να εκλέγεται τόσο τον Μάιο του 2012, όσο και στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου. Μία συνεργασία, η οποία σταμάτησε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Μάλιστα, ο γνωστός δημοσιογράφος, όπως εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α», «εγώ δεν ψήφισα ποτέ μνημόνια και γι’ αυτό προτίμησα να πάω σπίτι μου».

 

Για ποιο λόγο αποφάσισε το «Άρμα Πολιτών» να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές συνεργαζόμενο με την Ένωση Κεντρώων;

«Το Άρμα Πολιτών το δημιούργησα το 2010 σε αντιμνημονιακή και πατριωτική βάση, χωρίς κομματικές ταμπέλες και παλαιοκομματικές περιχαρακώσεις, και έτσι συμμετείχαμε στις Περιφερειακές Εκλογές. Παρά τον πόλεμο λάσπης και τις αντιδράσεις του συστήματος, συγκεντρώσαμε ποσοστό 16%. Το 2011 το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών έγινε επίσημο κόμμα και συνεργαστήκαμε το 2012 με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, σε μία έντιμη συμφωνία σε αντιμνημονιακή και καθαρά πατριωτική βάση, σύμφωνα με τις αρχές μας και το καταστατικό μας.

»Η συμφωνία αυτή “έσπασε” το 2015 πριν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εγώ δεν ψήφισα ποτέ μνημόνια και γι’ αυτόν τον λόγο τότε πήγα σπίτι μου. Εκτιμώ όμως ότι, ως ευαισθητοποιημένος πολίτης, αγωνιστής και ως υπεύθυνος πολιτικός, δεν μπορώ να παρακολουθώ τις εξελίξεις απαθής στις κρίσιμες ημέρες που ζούμε στην πατρίδα μας. Το Άρμα Πολιτών συνεργάζεται με την Ένωση Κεντρώων στις εθνικές εκλογές, μαζί με άλλους πολιτικούς και κόμματα, σε μία συμμαχία ενάντια στα μνημόνια, το ξεπούλημα της Ελλάδας και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, χάριν συμφερόντων και μόνο. Και κυρίως ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

»Ο Βασίλης Λεβέντης έχει μια σταθερή πατριωτική πορεία και για την Ελλάδα και για τη Μακεδονία μας. Εξάλλου, στις ευρωεκλογές που συμμετείχαμε όλοι μόνοι μας, οι συμπολίτες μας ζήτησαν επίμονα να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την πατρίδα μας, εφόσον είμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης. Και έτσι πράξαμε».

Στις ευρωεκλογές η Ένωση Κεντρώων είχε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Πιστεύετε πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο και με τη δική σας αρωγή;

«Στις ευρωεκλογές όλα τα μικρά κόμματα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, διότι καλλιεργήθηκε μία πόλωση για τα δύο κόμματα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αυτό ήταν εμφανές. Παράλληλα, ήταν πολλά τα μικρά κόμματα που συμμετείχαν και αυτό κατέστησε ακόμη δυσκολότερη την εκλογή τους. Πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν να ψηφίσουν με γνώμονα να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Ωστόσο, στις εθνικές εκλογές εκτιμώ ότι θα διαμορφωθεί ένα άλλο σκηνικό, διότι οι Έλληνες πολίτες αποφασίζουν πλέον ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα και τα μικρά κόμματα που συμμετέχουν είναι πολύ λιγότερα. Η Ένωση Κεντρώων συνεργάζεται και με άλλους γνωστούς πολιτικούς. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με εκείνους, καθώς και με τη συνεργασία τη δική μου με το Άρμα Πολιτών, θα καταφέρει να φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

 

Εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. σάς έκανε πρόταση συνεργασίας, θα την αποδεχόσασταν;

«Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν μου έκανε πρόταση, αλλά και αν ενδεχομένως μου έκανε δεν ξέρω τι θα αποφάσιζα. Έφυγα από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, ή μάλλον με διέγραψαν όταν δεν ψήφισα το μνημόνιο που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή που δήλωσα ότι δεν το ψηφίζω. Δύσκολο να με πείσουν τα νέα σχήματα και τα νέα ονόματα ενός κόμματος που κάποτε αγωνιστήκαμε γι’ αυτό και που δυστυχώς κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος».

 «Αδυνατώ να συνεργαστώ με κάποιον που άλλα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό προκειμένου να ψηφιστεί, και άλλα έπραξε στη διαδρομή του», λέει για τον Αλέξη Τσίπρα

Για ποιον λόγο το Άρμα Πολιτών δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα και της Προοδευτικής Συμμαχίας;

«Αδυνατώ να συνεργαστώ με κάποιον που άλλα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό προκειμένου να ψηφιστεί, και άλλα έπραξε στη διαδρομή του. Δεν ψήφισα και ούτε θα ψηφίσω μνημόνια».

 

Επιλέξατε να είστε υποψήφιος στον Β2 Αθήνας (Δυτικός Τομέας). Στον ίδιο τομέα θα είναι υποψήφιος ο συνάδελφος και πολύ καλός σας φίλος Κώστας Χαρδαβέλας. Πώς σχολιάζετε αυτή τη μάχη ανάμεσα σε δύο ρεπόρτερ;

«Έτυχε με τον φίλο μου Κώστα Χαρδαβέλα να είμαστε υποψήφιοι στην ίδια περιφέρεια και τους ίδιους δήμους μέσω διαφορετικών κομμάτων. Δεν πρόκειται για μάχη. Ο ένας σέβεται την επιλογή του άλλου και εύχομαι να έχουμε και οι δύο επιτυχία».

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες γιατί είναι δικαίωμα και καθήκον τους στη δημοκρατία. Όσο κι αν έχουν γίνει επιφυλακτικοί απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, πρέπει να ψηφίσουν κόμματα και πολιτικούς που δεν τους πρόδωσαν, δεν τους εξαπάτησαν και δεν καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη τους. Εμείς ως Άρμα Πολιτών κι εγώ προσωπικά ως Γιάννης Δημαράς, αγωνίστηκα πάντα για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στη διαπλοκή. Το ίδιο θα κάνουμε μέσω της συνεργασίας μας με την Ένωση Κεντρώων. Θα αγωνιστούμε ενάντια στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της εκχώρησης εθνικού πλούτου της Ελλάδας μας. Η κοινωνία γνωρίζει καλά ποιοι πολιτικοί είναι έντιμοι, ηθικοί και σταθεροί στις δεσμεύσεις τους και ποιοι όχι. Ας εμπιστευτεί αυτούς για το μέλλον των παιδιών μας».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα