Γιάννης Μανιάτης: Τον «διώχνει» το ΚΙΝΑΛ, τον “αγκαλιάζει” η Ν.Δ.

Το πήραν απόφαση στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι τουλάχιστον άλλος ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου θα αξιοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο λόγος γίνεται για τον Γιάννη Μανιάτη, πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κυβέρνηση Παπανδρέου (2010-2012) και υπουργό στο ίδιο υπουργείο στην κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ υπό τον Αντώνη Σαμαρά (2013-2015).

Οι σχέσεις του Γιάννη Μανιάτη με τα ρετιρέ της Χαριλάου Τρικούπη διεκόπησαν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου το πουλέν της Φώφης Γεννηματά, ο γιατρός Ανδρέας Πουλάς, έκανε την έκπληξη στον νομό Αργολίδας και επικράτησε του Γιάννη Μανιάτη. Βέβαια, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του κ. Μανιάτη, «όλος ο κομματικός μηχανισμός έσπρωξε απροκάλυπτα τον κ. Πουλά». Κάτι που δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους γνωρίζοντας, καθώς οι σχέσεις του κ. Μανιάτη με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχαν διαρραγεί.

Όπως είναι γνωστό, ο Γιάννης Μανιάτης είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (2017), όπου κατετάγη 5ος καθώς τον ψήφισαν 9.000 περίπου ψηφοφόροι. Δηλαδή, απέσπασε υπερδιπλάσιες ψήφους από τον πολυδιαφημιζόμενο Γιάννη Ραγκούση. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να χτυπήσει την πρώτη τετράδα των Φώφη Γεννηματά, Νίκου Ανδρουλάκη, Γιώργου Καμίνη και Σταύρου Θεοδωράκη. Στον δεύτερο γύρο απολύτως ξεκάθαρα στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη, κι αυτό φαίνεται ήταν η αφορμή για να τον ξεγράψει η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιάννης Μανιάτης πήγε κόντρα στην κα Γεννηματά και με την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου έκανε δήλωση πως αυτή η απομάκρυνση ήταν λάθος.

Πλέον μετά τις εκλογές ο κ. Μανιάτης έχει αφοσιωθεί στα ακαδημαϊκά καθήκοντά του ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, και οι πολιτικές του παρεμβάσεις είναι μόνο για τα ενεργειακά ζητήματα, όπου τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα στη χώρα.

Αξιοποίηση

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι στον επόμενο ανασχηματισμό θα αξιοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανώς στο υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς το συγκεκριμένο αντικείμενο το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Ας μη λησμονούμε ότι σύμβουλος Ενέργειας του πρωθυπουργού είναι η Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ήταν διευθύντρια του γραφείου του κ. Μανιάτη, όταν εκείνος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η κα Σδούκου, επίσης, έχει επιμεληθεί το βιβλίο «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» που έγραψε ο πρώην υπουργός.

Μάλιστα, πρόσφατα υπήρξαν διαρροές, ότι ο Κωστής Χατζηδάκης θα εμπλακεί πιο ενεργά με την οικονομική πολιτική της χώρας, πιθανότατα σε άλλο παραγωγικό υπουργείο.

Προ ολίγων ημερών, σε μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις του, ο κ. Μανιάτης προαναγγέλλει τη μεταγραφή του τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Πρόοδος και η Συντήρηση επανοηματοδοτούνται, υπερβαίνοντας παραδοσιακές κι εν πολλοίς ξεπερασμένες κομματικές ονοματοδοσίες και αυτοπροσδιορισμούς δεξιάς – αριστεράς. Προοδευτικός είναι όποιος συνδέει με δημοκρατικές διαδικασίες, τη διαμόρφωση ενός φιλοευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού, σύγχρονου πατριωτικού υποδείγματος δημιουργίας εθνικού πλούτου, που στηρίζεται στην παραγωγική εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, την πράσινη Κυκλική Οικονομία (Green Deal). Με προτεραιοποίηση της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας κι  επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας». Το κείμενο αυτό είναι λες και έχει γραφτεί από τον λογογράφο του πρωθυπουργού Γιάννη Βλαστάρη. Ή όπως λένε οι πιο παλιοί, «απλά Μανιάτης και Βλαστάρης εκκίνησαν την παρουσία τους στα κοινά από την ίδια αφετηρία».

Κι όπως είπαμε, στη Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο θεωρούν δεδομένη τη μεταγραφή του Γιάννη Μανιάτη στη Ν.Δ., αλλά, όπως ενημερωθήκαμε από αξιόπιστη πηγή του ΚΙΝΑΛ, έχουν έτοιμη και τη διαγραφή του. Είναι γραμμένη και απλά αναμένουν το πότε θα υπουργοποιηθεί για να επικαιροποιήσουν την ημερομηνία.

Διαβάστε επίσης