ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν τον θέλει κανένας πρώην αρχηγός του

Έχει εξελιχθεί σε γυρολόγο, πλασάρει έξυπνα τα μέτρια προσόντα του, όμως το ΚΙΝΑΛ έθεσε βέτο πως θα συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί πρώτα να φύγουν Ραγκούσης και ακραίοι

Ο Γιάννης Ραγκούσης, σε σχετικά πολύ γρήγορο χρόνο από την ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική σκηνή, έχει καταφέρει να δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς από ό,τι φίλους. Ήδη από τότε που άφησε την όμορφη Πάρο, στην οποία ήταν δήμαρχος, ακολουθώντας τον Γιώργο Παπανδρέου στη «Γη της Επαγγελίας».

Από τότε ο Γιάννης Ραγκούσης πέρασε από ύπατα αξιώματα, βάσει του μετρίου πολιτικού του αναστήματος, όπως επίσης και από τέσσερα κόμματα. Ξεκίνησε ως ΠΑΣΟΚ. Έφθασε και Νο2 στο κόμμα, ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, όπου εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εν συνεχεία ως υπουργός Εσωτερικών ήταν μεταξύ των στενών ανθρώπων που έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις.

Ήταν μεταξύ αυτών που εισηγήθηκαν στον Γιώργο Παπανδρέου να απορρίψει την πρόταση Βενιζέλου για ψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να εγκλωβίσει τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν αυτός που απέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές τον Νοέμβριο του 2010, όταν θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει την εντολή του λαού. Μάλιστα, κάποιοι πονηροί στη Χαριλάου Τρικούπη ακόμη και σήμερα εξυφαίνουν σενάρια για να εξηγήσουν το σκεπτικό της εμμονής Ραγκούση να μην πάει σε εκλογές ο Παπανδρέου το 2010. 

Η απομάκρυνση και τα σουλάτσα στα κόμματα

Όπως ήταν απόλυτα λογικό, ο Παπανδρέου απομάκρυνε τον Ραγκούση και λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια. Ο Ραγκούσης κατηγόρησε τον Βενιζέλο ως καταστροφέα του ΠΑΣΟΚ, απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το δικό του κόμμα με το όνομα «Επόμενη Ελλάδα», τον Μάιο του 2016. Ένα κόμμα που κατηγορούσε τους πάντες. Και τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα Ραγκούση πήγε άπατο. Δεν ασχολήθηκαν ούτε οι χειροκροτητές που συγκεντρώθηκαν στην πρεμιέρα σε χώρο στο Γκάζι.

Έτσι ο «πολυμήχανος» Ραγκούσης (που τον είχε ξεχάσει και ο θυρωρός στην πολυκατοικία του) αποφάσισε να πάει με τους Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη, ξεχνώντας ότι ο τελευταίος τον είχε συμπεριλάβει στους «κηπουρούς» του Παπανδρέου. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να επανέλθει στη δημοσιότητα και υπήρξε συνιδρυτής στην Ώρα Αποφάσεων. Η μόνη συνεισφορά του στην Κίνηση ήταν να τορπιλίσει τη συμπόρευση τους με το Ποτάμι. Προφανώς γιατί ο Ραγκούσης είχε ετοιμάσει βαλίτσες για αλλού. Έτσι, το καλοκαίρι του 2017 παρατά σύξυλους τη Διαμαντοπούλου και τον Φλωρίδη κι ακολουθεί τη Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο να μετάσχει ενεργά στην προσπάθεια για την επανένωση όλων των κομμάτων και κινήσεων της κεντροαριστεράς.

Ο Ραγκούσης από το πουθενά θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Όλοι γνώριζαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παίξει κανέναν ρόλο. Όμως αυτό που εντυπωσίασε τους πάντες ήταν ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο έβγαζε μένος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2017 και την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά, περίμενε να αξιοποιηθεί, λησμονώντας ότι από όλους όσοι ήταν σε θέσεις-κλειδιά δεν τον γούσταρε κανένας. Όλοι κάτι του καταμαρτυρούσαν. Από τη Γεννηματά έως τον Παπανδρέου και από τον Ανδρουλάκη έως τον Θεοδωράκη. Αναξιόπιστο τον ανέβαζαν, αναξιόπιστο τον κατέβαζαν.

Τα μπογαλάκια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι, ο μόνος δρόμος που έμεινε στον Ραγκούση ήταν να ετοιμάσει και πάλι τα μπογαλάκια του για άλλες πολιτείες. Ή πιο σωστά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σαμποτάρει το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ. Το ότι πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν σημαίνει ότι όλοι τον υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες.

Όμως ο Γιάννης Ραγκούσης για ένα πράγμα διακρίνεται. Για τον τρόπο με τον οποίο πλησιάζει τον αρχηγό και διαφημίζει τις ικανότητές του, που κατά τους αντικειμενικούς παρατηρητές είναι πολύ μέτριες. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει ότι οι εχθροί του είναι περισσότεροι από φίλους. Όμως γνωρίζει πολύ καλά να επισημαίνει τις ατέλειες του συστήματος. Και στον ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικά έχουν τεράστιες αδυναμίες. Γι’ αυτό και ο Ραγκούσης, για να τους πείσει ότι είναι άνθρωπος… εμπιστοσύνης, ανέλαβε να κάνει μαθήματα στους βουλευτές για το πώς αναδεικνύουν οποιοδήποτε θέμα, προκειμένου να ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και φυσικά να επιμένουν ακόμη κι όταν έχουν άδικο, ακόμη κι όταν λαμβάνουν απάντηση από τον υπουργό. Επί της ουσίας, έχει στήσει ό,τι και ο Μιχάλης Καρχιμάκης με το γραφείο τεκμηρίωσης στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που ο Καρχιμάκης ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και ο Ραγκούσης μία μετριότατη ιμιτασιόν εκδοχή. Βέβαια, για να «βγάζει το ψωμί του» εντός του ΣΥΡΙΖΑ και το ιμιτασιόν είναι αρκετό.

Τελευταία, εντός της Κουμουνδούρου έχει αναπτυχθεί το εξής φιλοσοφικό ερώτημα: Για ποιον λόγο ο Ραγκούσης, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τόσο ζεστός για συμπόρευση των δύο κομμάτων; Όταν μάλιστα άλλοι ΠΑΣΟΚογενείς, όπως ο Σπίρτζης, τρέχουν για να ολοκληρωθεί η συνεργασία; Η απάντηση είναι απλή. Όσοι από τη Χαριλάου Τρικούπη συμφωνούν με τη συμπόρευση και ανέλαβαν να πείσουν και τη Γεννηματά, ξεκαθάρισαν στους απεσταλμένους της Κουμουνδούρου ότι δεν θα δεχθούν κάποιους ακραίους (Πολάκης). Όπως επίσης και κάποιους που τους θεωρούν τυχοδιώκτες. Και μεταξύ των δεύτερων δεσπόζει το όνομα του Ραγκούση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα