ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Δεν αρκεί ένας πυλώνας για το συνταξιοδοτικό σύστημα»

Καίρια η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης και απέναντι στον κλιματικό κίνδυνο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ

Το «παρών» στη Γ.Σ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έδωσε την περασμένη Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, η Ευρώπη έδωσε το μήνυμα ότι δεν αρκεί ένα πυλώνας.

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (ΠΕΠ), ο κεντρικός τραπεζίτης εξήρε τα οφέλη τους, εξηγώντας ότι «η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων αυτών, όχι μόνον από ασφαλιστικές επιχειρήσεις αλλά και από όλες τις οντότητες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, θα εντείνει τον ανταγωνισμό σε όφελος του ασφαλισμένου».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στουρνάρα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να προβάλλουν την εμπειρία τους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και να συμβάλλουν, προς όφελος του ασφαλισμένου, στην επικράτηση του εν λόγω θεσμού και στην Ελλάδα, μέσω του οποίου θα αυξηθεί και η αποταμίευση.

Παρατήρησε ωστόσο ότι για να επιτύχει ο νέος θεσμός πρέπει η πολιτεία αφενός να αναγνωρίσει την κομβική σημασία του ως συνιστώσα του 3ου πυλώνα ασφάλισης, που λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση, αφετέρου να τον υποστηρίξει με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα.

«Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την εν λόγω συνεργασία και από τα κίνητρα αυτά, τόσο για τους αποταμιευτές όσο και την οικονομία εν γένει, υπερβαίνουν κατά πολύ το βραχυπρόθεσμο κόστος τους», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο Γ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φορολογική μεταχείριση που πρέπει να ισχύσει και για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια. Επικαλούμενος το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής διαχειρίζονται σημαντικού μεγέθους επαγγελματικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια, με ετήσια ασφάλιστρα που ξεπερνούν σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με το ότι αυτά τα συμβόλαια προσφέρονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τα φορολογικά κίνητρα θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι σε ΜμΕ επιχειρήσεις, όπως ήδη επωφελούνται οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Για το ίδιο θέμα ο κ. Στουρνάρας δήλωσε υποστηρικτής της ισότητας της φορολογικής κινητροδότησης σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι οποίες παρέχουν προαιρετική συνταξιοδοτική ασφάλιση στους εργαζομένους τους.

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε καίρια τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης απέναντι στον κλιματικό κίνδυνο, ενώ αναφερόμενος στα Ειδικά Μητρώα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, είπε ότι «η σημερινή εικόνα αυτής της αγοράς είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική του πραγματικού τρόπου λειτουργίας της». Όσο για τον ρόλο της ΤτΕ ως εποπτικής αρχής, σημείωσε ότι «προτεραιότητά μας στο επόμενο διάστημα είναι η εποπτεία του τρόπου άσκησης του Επιχειρείν της Ασφάλισης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα