ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Προπονητής» που κερδίζει δεν αλλάζει

Τι μέτρησε στην παραμονή τού νυν διοικητή στη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Η διά χειλέων Στέλιου Πέτσα επιβεβαίωση ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραμείνει ο «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για τη θέση τού επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν εξέπληξε κανέναν.

Το γράφαμε ήδη από τη προηγούμενη εβδομάδα στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της «Α», ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη από μέρες ενημερώσει τους συνεργάτες του για την εξέλιξη, και τώρα απλώς ήλθε η επισημοποίηση αυτού που ήταν μία νομοτελειακή εξέλιξη.

Και δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί τη μοναδική ασφαλή επιλογή για το τιμόνι της ΤτΕ σε μια εποχή που οι προσεισμοί από την οικονομική κρίση που προκαλεί παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο αισθητοί.

Όσοι σήμερα στέκονται στο βιογραφικό τού νυν διοικητή της –και δικαίως αφού είναι πλούσιο σε επιτελικές θέσεις– το σίγουρο είναι πως δεν είναι αυτό που μέτρησε στην συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή.

Ήταν κυρίως το γεγονός ότι ο Γ. Στουρνάρας αποτελεί:

>>Τον άνθρωπο που ξέρει όσο λίγοι το ευρωσύστημα, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος την πενταετία 1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2000), αλλά και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας από το 2000 έως το 2004.

>>Τον τεχνοκράτη που έχει ορθάνοιχτους όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο κονκλάβιο των Βρυξελλών. Για όσους δεν θυμούνται, να πούμε ότι ο Γ. Στουρνάρας ήταν μέλος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), ενώ ανήκε στις επιτροπές διαβουλεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

>>Τον οικονομολόγο που έχει διαπρεπή πολιτική θητεία ως υπουργός Οικονομικών σε πολύ δύσκολα μνημονιακά χρόνια, με τους δανειστές να ζητούν σφίξιμο του ζωναριού και την τότε αντιπολίτευση να τον θεωρεί περίπου εθνικό μειοδότη. Κι όμως σε ένα τέτοιο περίπου εμφυλιοπολεμικό κλίμα ο Γ. Στουρνάρας όχι μόνο απέδωσε έργο αλλά το καλοκαίρι του 2014 προτάθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά να είναι εκείνος που θα διαδεχτεί τον Γιώργο Προβόπουλο στον διοικητικό θώκο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στη συνέχεια, οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του συνεχίστηκαν. Ας μην ξεχνάμε τις «φιλότιμες» προσπάθειες του (παρα)δικαστικού ΣΥΡΙΖΑ να τον εμπλέξει στην υπόθεση Novartis, προσπάθεια που έπεσε στο κενό αφού, όπως ήταν φυσικό, ο φάκελος των δήθεν κατηγοριών αρχειοθετήθηκε και στη συνέχεια οι σκευωροί άρχισαν να τρέχουν για να γλιτώσουν από τις μηνύσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

Σε αυτό το περιβάλλον της παγκόσμιας δημοσιονομικής ανασφάλειας έχει τη σημασία του να προσθέσουμε ότι Γιάννη Στουρνάρα δεν ψηφίζει «δαγκωτό» μόνο το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η καλή χημεία των δύο δεν αποτελεί μυστικό και δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τη δημόσια στήριξη που παρείχε η Γαλλίδα επικεφαλής τής ΕΚΤ με τις δηλώσεις της ότι δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη στο σκάνδαλο Novartis.

Η εμπιστοσύνη της Λαγκάρντ επιβεβαιώθηκε έμπρακτα στα τέλη Φεβρουαρίου όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως ο Γ. Στουρνάρας θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της ΕΚΤ.

Μεταξύ των νέων αρμοδιοτήτων του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη συγκαταλέγεται ο έλεγχος της ακρίβειας των χρηματοοικονομικών στοιχείων, η συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους, κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς του Ευρωσυστήματος, η επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης.

Αυτό από μόνο του φέρνει τον Γ. Στουρνάρα σε υψηλότερο «βάθρο» από αυτό των ομολόγων στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Γίνεται, επομένως, εύκολα αντιληπτό ότι στις παρούσες πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος εξαιτίας των πληγών που αφήνει πίσω του –κοινωνικά και οικονομικά– ο φονικός κορωνοϊός, ο Γ. Στουρνάρας αποτελούσε τον ιδανικό επικεφαλής στην ΤτΕ, ο οποίος θα συμβάλει στο μέτρο που του αναλογεί στην αντιμετώπιση του κινδύνου της μεγάλης ύφεσης που έρχεται.

Αν τώρα στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει το μοιρολόι, λίγο απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα. Και πολύ λιγότερο απασχολεί ολόκληρη τη χώρα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα