ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Θα ανεβάσει ταχύτητα η ανάπτυξη το 2020»

Ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη διετία, ενώ άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας πως «η… Ακρόπολη μας κράτησε στην Ευρωζώνη»

Με τις καλύτερες προοπτικές αναμένουν οι ειδικοί να ξημερώσει το 2020 για την ελληνική οικονομία. Το κλίμα έχει αλλάξει όχι μόνο με το πώς αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό τη χώρα μας, αλλά και στο εσωτερικό υπάρχει μία διάχυτη αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό φαίνεται και από την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης στην έκθεσή του προέβλεψε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε, φέτος θα κινηθούμε πάνω από το 2% και αρκετά πάνω από το 2% το 2020, και αυτό σε περίοδο που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία. Επεσήμανε πως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, κάτι που φαίνεται και από την πορεία των ομολόγων. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συνεννόηση με τους εταίρους, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η μείωση των κόκκινων δανείων για να αντεπεξέλθουν οι τράπεζες στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στην Ενδιάμεση Έκθεση η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη που θα φτάσει το 2,4% του 2020 και το 2,5% το 2021. Εντούτοις, η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με σχετικά ήπιους ρυθμούς, καθώς τα νοικοκυριά αναμένεται να χρησιμοποιήσουν μέρος της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος για την αποπληρωμή χρεών, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η αποταμίευση. Στο δημοσιονομικό μέτωπο σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Η ΤτΕ διαβλέπει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί, ενώ σε ό,τι αφορά το εγχώριο περιβάλλον, εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιβράδυνσης της ανάκαμψης εξαιτίας του αρνητικού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος που ενέχει τον κίνδυνο να επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση και να καθυστερήσει η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αντιθέτως, υπογραμμίζει ότι η ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η άμεση ή/και έμμεση μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και η ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθιστούν πιθανή μια θετικότερη του αναμενομένου έκβαση για την οικονομική ανάπτυξη.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα επισημαίνεται ότι η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει βελτιωθεί. Ωστόσο επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» δεν επαρκεί το σχέδιο «Ηρακλής», υποστηρίζοντας ότι, πέραν της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση των καθεστώτων αφερεγγυότητας και πτώχευσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

«Μας έσωσε η Ακρόπολη»

Ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού παρουσίασε την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ στον πρόεδρο της Βουλής, μίλησε και στους κοινοβουλευτικές συντάκτες, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις «τρέλες» της κυβέρνησης Τσίπρα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, που οδήγησε τη χώρα σε τρίτο και πιο οδυνηρό μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα γλίτωσε την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωζώνη χάρη στην Ακρόπολη.

«Μας έσωσε και η Ακρόπολη. Κοιτάζω την Ακρόπολη από το γραφείο και σκέφτομαι “το μνημείο μάς έσωσε”. Το πολιτιστικό κεφάλαιο μας έσωσε. Δεν μπορούσαν να αφήσουν το λίκνο του πολιτισμού να καταρρεύσει. Αυτή η κληρονομιά παίζει μεγάλο ρόλο», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό και με το μαξιλαράκι που υπάρχει στην ΤτΕ.

Όσον αφορά το αν θα παραμείνει και για δεύτερη θητεία στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας άφησε τις επιλογές στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι νωρίς ακόμη. Άλλωστε άλλος αποφασίζει, και προηγείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα