Γιατί επισκέπτεται Θεσσαλονίκη και Σούδα o Πομπέο

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ο Μάικ Πόμπεο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ενώ την Τρίτη θα πάει στη Σούδα.

Ο Πόμπεο συναντήθηκε το πρωι της Δευτέρας με τον Νίκο Δένδια και στο επίκεντρο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, την Κυριακή ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Γιατί επισκέπτεται Θεσσαλονίκη – Σούδα

Το γεγονός πως ο Μάικ Πομπέο επέλεξε να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα δείχνει τους στόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κομβικός ρόλος της χώρας μας στα δυτικά βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο ως παράγοντας σταθερότητας, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον που θέλει να ενισχύσει την ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία.

Παράλληλα η προσοχή εστιάζεται και στον τομέα της ενέργειας και γι’ αυτό τον λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις στην Θεσσαλονίκης και με εκπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με το φυσικό αέριο.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται και από την δημοσιότητα που έχει δοθεί από State Department για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας.

Η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των ΗΠΑ καθώς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους στην περίπτωση που αποχωρήσουν από το Ιντσιρλίκ.

Ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη το πρωί την Σούδα και θα συνομιλήσουν με τους Αμερικανούς και του Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται στην βάση. Στις συζητήσεις θα πάρουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και η Ελένη Σουρανή.

Στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα βρεθούν και τα εξοπλιστικά καθώς η Ελλάδα συζητά την αγορά τεσσάρων φρεγατών αλλά και την αναβάθμιση φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω αμερικανικών κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα