Γιατί ο «Γλαύκος» αλλάζει το τοπίο στην Κύπρο

Δικαιώθηκαν οι προσπάθειες της Κύπρου και της ExxonMobil με τα 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στον στόχο «Γλαύκος» στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή 1η Μαρτίου από τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, αλλάζουν σημαντικά πολλές παραμέτρους στην οικονομία, στην πολιτική, στη διπλωματία και τη γεωπολιτική αξία της Κύπρου.

Η διαχείριση της νέας κατάστασης, όμως, επιφυλάσσει τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους.

Οι ευκαιρίες είναι εμφανείς με την πρώτη ανάγνωση, αλλά οι κίνδυνοι αδιόρατοι και δύσκολα προβλέψιμοι εξαιτίας της Τουρκίας και του απρόβλεπτου Προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Λευκωσία υποστηρίζει πως έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για κάθε ενδεχόμενο, διατηρώντας την ψυχραιμία της και ελπίζοντας στις συγκυρίες που την ευνοούν, αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».

Με μία συντηρητική εκτίμηση ως προς το μέγεθος του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος», ο όγκος του φυσικού αερίου θα μπορούσε να υπολογιστεί στα 6 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).

Με σημερινές τιμές βάσης στην αγορά πετρελαίου εκτιμάται πως τα έσοδα θα ανέλθουν περίπου στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος περίπου 20 ετών. Οπως προβλέπεται από το συμβόλαιο, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα της ExxonMobil, τα έσοδα θα διαμοιραστούν κατά 70% στην Κυπριακή Δημοκρατία και 30% στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Σύμφωνα με νομοθεσία που ψηφίστηκε την Παρασκευή από την Βουλή της Κύπρου, δημιουργείται Ταμείο Υδρογοναθράκων στο οποίο θα εισρέουν όλα τα έσοδα από την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου για να επενδυθούν με μεγάλη διασπορά σε διάφορα προγράμματα προς όφελος των νέων γενιών.

Εσοδα από το φυσικό αέριο θα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αφαιρεθούν «επιχειρήματα» από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι δικαιούνται μέρος των εσόδων, κάτι που αποδέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία και για τον λόγο αυτό δεν θέλει να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και να θεωρηθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι αξιοποιούν τον κοινό πλούτο για να εξυπηρετήσουν χρέη που δημιούργησαν οι ίδιοι.

Τα έσοδα από το φυσικό αέριο είναι προφανές ότι αναβαθμίζουν, ούτως ή άλλως, το οικονομικό προφίλ της Κύπρου, κάτι που θα έχει θετικές αντανακλάσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μετά την έξοδο από το Μνημόνιο κατάφερε να καταστήσει τα κρατικά της ομόλογα ελκυστικά, καθώς έχουν αξιολογηθεί από τους διεθνείς οίκους με βαθμολογίες που τα κατατάσσουν στην επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα