Γιατί ο Μητσοτάκης κατέληξε σε συγκεκριμένες επιλογές προσώπων

Και επισήμως ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός της χώρας,  Κυριάκος Μητσοτάκης που ανακοίνωσε τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος με το οποίο θέλει να σηματοδοτήσει από την πρώτη μέρα την εικόνα της κυβέρνησης. Στο νέο σχήμα περιλαμβ΄άνονται ωστόσο και άτομα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ.

Γιατί όμως ο Μητσοτάκης κατέληξε σε συγκεκριμένες επιλογές προσώπων;  Η απάντηση θα δοθεί στις παρακα΄τω γραμμές

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο πιθανότατα στις 22 Ιουλίου.

Από την επόμενη κιόλας μέρα, διαβεβαιώνουν πηγές της ΝΔ, θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης το οποίο θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς καθώς η Βουλή θα λειτουργήσει σε ολομέλεια όλο το καλοκαίρι και θα κλείσει μόνο για λίγες ημέρες περίπου στις 10 Αυγούστου.

Προτεραιότητες φορολογία και ασφάλεια

Από τις προτεραιότητες που θα φέρει στη Βουλή πριν το δεκαπενταύγουστο είναι η δομή της κυβέρνησης, το φορολογικό νομοσχέδιο και η ασφάλεια με πρωταρχικό στόχο την εκκαθάριση των Εξαρχείων όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού.

Δείγματα άλλωστε των επιδιώξεων του ο πρωθυπουργός θέλησε να εμφανίσει και με το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο υπουργείο οικονομικών τοποθέτησε έμπιστους συνεργάτες του, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γιώργο Ζαβό.

Ο κ.Μητσοτάκης ετοιμάζεται για «μάχη» με τους δανειστές σε ότι αφορά τα πλεονάσματα για το ρυθμό ανάπτυξης που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Με τους εταίρους να στέλνουν το μήνυμα την επόμενη μέρα των εκλογών επισημαίνοντας ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα δεν αλλάζουν.

Οι επιλογ΄ές Χρυσοχοϊδη και Μενδώνη

Μηνύματα όμως θέλει να στείλει και μέσω της τοποθέτησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον οποίο διέγραψε μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης η Χαριλάου Τρικούπη.

Πέρα από το γεγονός ότι η οικογένεια Μητσοτάκη και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συνδέονται με στενές προσωπικές σχέσεις ο νέος πρωθυπουργός εκτιμά τις ικανότητες του νέου υπουργού ο οποίος εκτός των άλλων έχει στο βιογραφικό του την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη αλλά και του ΈΛΑ.

Στο Μαξίμου, θεωρούν ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι το πρόσωπο που θα δείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση αναρχικών και περιφερειακών ομάδων.

Η Χαριλάου Τρικούπη διέγραψε όμως από το ΚΙΝΑΛ και την νέα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο πρωθυπουργός εκτιμούσε από την κυβέρνηση Σαμαρά ακόμη τις ικανότητες της κ. Μενδώνη η οποία ήταν τότε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και το πάθος που έχει για την αρχαιολογία.

Παράλληλα θεωρεί ότι με την ίδια στην οδό Μπουμπουλίνας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το Ελληνικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε πίσω στην επιλογή του για το πρόσωπο της κ. Μενδώνη ούτε όταν η Όλγα Κεφαλογιάννη διεκδίκησε για λογαριασμό της ένα υπερυπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και δεν αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει μόνο την τουριστική πολιτική σε έναν τομέα που έχει επιδείξει εξαιρετικές ικανότητες.

Στο ίδιο υπουργείο ο κ. Μητσοτάκης, καλός γνώστης ο ίδιος των όσων διαδραματίζονται στον αθλητισμό, δείχνει την πρόθεσή του να συγκρουστεί με αθλητικούς και ιδίως ποδοσφαιρικούς παράγοντες τοποθετώντας ως υφυπουργό Αθλητισμού έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες, τον Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος τυγχάνει και γραμματέας της ΝΔ.

Ένα στενό κομματικό του συνεργάτη, τον μέχρι σήμερα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, τοποθέτησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνοντας ότι το αντικείμενο του συγκεκριμένου υπουργείου θα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προσοχής του.

Είναι προφανές ότι αποφάσεις και παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα περάσουν τώρα από μικροσκόπιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης τοποθέτησε ως επικεφαλής σε δύο εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, την εξωτερική πολιτική και τη ναυτιλία, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Πλακιωτάκη αν και δεν βρίσκονται στον στενό πολιτικό του περιβάλλον.

Ωστόσο με βάση τις απόψεις που διατυπώνουν δείχνουν ότι διακατέχονται από την ίδια πολιτική φιλοσοφία.
Το ενδιαφέρον πάντως στην περίπτωση του κ.Δένδια, είναι ότι πρόκειται για τον πολιτικό που είχε εξαρχής σηκώσει το βάρος απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Μητσοτάκης τόσο προς τις Βρυξέλλες καθώς τις ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη όσο και σε προοδευτικές δεξαμενές σκέψης στην άλλη πλευρά του ατλαντικού τις οποίες επηρεάζει η αμερικανοεβραϊκή κοινότητα.

Ένα πολιτικό προσωπικό στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
Θεωρεί ότι η θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και οι μάχες που έδωσε να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που πίστευε ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις, του έδωσαν πόντους τόσο για την εκλογή του ως αρχηγού της ΝΔ όσο και πλέον στην πρωθυπουργία.

Παρά ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να διαλύσει κατ ουσίαν το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μεταφέροντας τις υπηρεσίες του αφενός στο υπουργείο Εσωτερικών σε ότι αφορά αμιγώς το δημόσιο και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο δίνει εξαιρετική σημασία για να ξεπεραστούν χρόνιες αγκυλώσεις και κρούσματα κακοδιοίκησης, διαφθοράς και γραφειοκρατίας μέσω της επέκτασης της πληροφορικής σε όλες τις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου αλλά και στην διαδικτυακή επικοινωνία με κάθε πολίτη. Για το λόγο αυτό τοποθέτησε στα δύο αυτά υπουργεία επίσης πολύ στενούς του συνεργάτες επικεφαλής, τους επικοινωνιολόγους, Τάκη Θεοδωρικάκο και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο πρωθυπουργός πάντως μέσω της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στέλνει μηνύματα και στο εσωκομματικό μέτωπο μοιράζοντας ισορροπίες και ρόλους ανάμεσα σε φιλελεύθερους (Κωστής Χατζηδάκης), παραδοσιακούς δεξιούς (Άδωνις Γεωργιάδης) και Καραμανλικούς (Κώστας Καραμανλής ο νεότερος) ενώ φαίνεται να «περιθωριοποιεί» πολιτικά τον προερχόμενο από την ακροδεξιά Μάκη Βορίδη αλλά και τον ακραιφνή δεξιό Βασίλη Κικίλια τους οποίους ωστόσο τοποθετεί σε δύο υπουργεία καθοριστικής σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης.

Θεωρεί ότι αν με την μαχητικότητά τους και το πάθος τους καταφέρουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς συντεχνίες και συμφέροντα στο χώρο της υγείας και των παραγωγών τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ελλήνων.

Είτε ψήφισαν τη ΝΔ είτε όχι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα