Γιατί ο Ράιχενμπαχ «φόρτωσε» με τον Μηταράκη;

Τη δυσαρέσκεια της Task Force και προσωπικά του ίδιου, μεταφέρει με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, σχολιάζει με τον πλέον επικριτικό τρόπο τους χειρισμούς του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη στο ζήτημα του σχεδιαζόμενου φορέα εξωστρέφειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράιχενμπαχ σημειώνει στην επιστολή του ότι οι παρεμβάσεις και το προωθούμενο μοντέλο για τον φορέα εξωστρέφειας που προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης (δηλαδή τη συγχώνευση του Invest in Greece με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών με την παράλληλη μεταφορά των εμπορικών ακολούθων από το ΥΠΕΞ στο ΥΠΑΝ) έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις των ολλανδών εμπειρογνωμόνων της Task Force οι οποίοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση. Ο γερμανός τεχνοκράτης σημειώνει στην επιστολή ότι η ολλανδική Ομάδα Δράσης δεν μπορεί να είναι κομμάτι αυτής της διαδικασίας, ενώ υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια των τεχνικών συμβούλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σημείο τριβής μεταξύ των Ολλανδών και του κ. Μηταράκη είναι ότι οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις καθιστούν τον εκάστοτε υφυπουργό Ανάπτυξης πανίσχυρο «άρχοντα» του φορέα εξωστρέφειας, όταν το ολλανδικό μοντέλο προσαρμοσμένο στις ελληνικές ανάγκες έπειτα από πολύμηνη εργασία θέλει μια μονάδα πολιτικής που συντονίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία.

Στη μελέτη για την εξωστρέφεια, που ενσωμάτωσε το πόρισμα των Ολλανδών, γινόταν λόγος για την ανάγκη μιας δομής ευδιάκριτης από το σύστημα επενδύσεων «εσωτερικού» και εξετάζονταν τρία σενάρια• ο φορέας εξωστρέφειας να τεθεί υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Ανάπτυξης.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα