Γιατί οι έγκυες δεν θα κάνουν τώρα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Όσες έγκυες ανέμεναν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής πολιτικής της υγείας της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) «δεδομένου ότι δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση, αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη».

Ο Ηλ. Μόσιαλος καθησυχάζει ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειες των εμβολίων, απλώς σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι οι έγκυες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές.

Μάλιστα, ο Έλληνας επιστήμονας επικαλείται τις υγειονομικές οδηγίες που έχουν δοθεί ως προς τον εμβολιασμό για κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες συστήνουν:

—Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

—Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση, να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.

—Οι νέες μητέρες που θηλάζουν, μπορούν να εμβολιαστούν.

—Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα