Γιατρός βγαίνει τα βράδια στους δρόμους και θεραπεύει τους άστεγους αφιλοκερδώς (φωτό+βίντεο)

Ο ανθρωπιστής επιστήμονας που έχει αντιμετωπίσει 26.000 περιστατικά, σε 22 χρόνια

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Κάθε βράδυ, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν τη ζεστασιά του κρεβατιού τους ή την διασκέδαση με τη συνοδεία ποτού σε κάποιο πολυσύχναστο μπαρ, εκείνος γεμίζει το σακίδιό του με τα απαραίτητα, και ξεχύνεται στους δρόμους του Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για να προσφέρει τη φροντίδα του αφιλοκερδώς.

Ο γιατρός, Τζιμ Γουίδερς (Jim Withers), παρέα με μια ομάδα φοιτητών ιατρικής και εθελοντών, έχει κάνει σκοπό ζωής να απαλύνει τον πόνο των άστεγων συνανθρώπων του, πηγαίνοντας ο ίδιος σε αυτούς, αφού εκείνοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή το κουράγιο ή και τα δύο μαζί, για να τρέξουν σε εκείνον ζητώντας την βοήθειά του.

Πρόκειται για ανθρώπους που τον έχουν πραγματικά ανάγκη κι εκείνος παρακάμπτει κάθε πρωτόκολλο και κάθε είδους κακόβουλη κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς από συναδέλφους του, προκειμένου να ασκήσει το καθήκον του. Ως γιατρός, ως πολίτης, ως άνθρωπος. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που έσπευσαν να τον αποθαρρύνουν θεωρώντας πως αυτή η περίεργη ιατρική προσέγγιση -την οποία επινόησε ο ίδιος δίνοντάς της την ονομασία «ιατρική στους δρόμους»– θα του στοίχιζε την αξιοπιστία του στην ιατρική κοινότητα.

Ωστόσο, εκείνος από το 1992 μέχρι σήμερα -όταν δηλαδή ξεκίνησε την ανθρωπιστική αποστολή του- όχι μόνο έκλεισε τα αυτιά του στα παραπάνω σχόλια, αλλά συνέχισε ακόμη πιο έντονα να ακολουθεί το πάθος του, ιδρύοντας μάλιστα (το 2009) και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Operation Safety Net», ένα από τα πρώτα προγράμματα ιατρικής περίθαλψης των δρόμων.

Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός λειτουργεί ήδη με δεκαέξι μόνιμους υπαλλήλους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές και γιατρούς, και είναι στην υπηρεσία των άστεγων πέντε νύχτες την εβδομάδα.

Δεν υπάρχει μέρος που να μην εξερευνά στις πολύτιμες αυτές νυχτερινές ιατρικές περιπολίες, ο σύγχρονος μαχητής της ανθρωπιάς, στην προσπάθειά του να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας σε αυτούς που η κοινωνία πολλές φορές γυρίζει επιδεικτικά τις πλάτες της, τοποθετώντας τους στο περιθώριο. Με φακούς φτάνει κάτω από γέφυρες, δίπλα σε λασπωμένα χαντάκια, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ανάμεσα σε χαρτόκουτα, αυτοσχέδιες σκηνές και παράγκες, εκεί όπου έχουν στήσει το υπαίθριο σπιτικό τους άστεγοι κάθε ηλικίας.

Μπορεί η ζωή να μην τους έχει χαμογελάσει σε πολλά, ωστόσο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μοιάζουν να γίνονται λίγο πιο υποφερτές, όταν εκείνος πηγαίνει κοντά τους παρέχοντάς τους φάρμακα, θεραπεία στις ασθένειες που τους ταλαιπωρούν, μια φιλική κουβέντα, ένα καθησυχαστικό χτύπημα στην πλάτη, σαν να τους λέει να μην χάνουν το κουράγιο τους και πως ό,τι κι αν συμβεί, εκείνος θα είναι εκεί όποτε τον χρειαστούν. Δίπλα τους. Γι’αυτό κι εκείνοι τώρα πια, του προσφέρουν απλόχερα την εμπιστοσύνη τους. Τώρα, γιατί τα πράγματα δεν συνέβαιναν έτσι από την αρχή.

Ήταν αφότου συνάντησε έναν πρώην άστεγο άνδρα, τον Μάικ Σάλοους, όταν ο Τζιμ Γουίδερς -πατέρας σήμερα τεσσάρων παιδιών- άρχισε σταδιακά να χτίζει μια βαθιά ανθρώπινη σχέση με την κοινότητα των αστέγων. Η πολυτιμότερη συμβουλή που έδωσε στον ανθρωπιστή επιστήμονα ο Σάλοους ήταν το «να μην ντύνεται σαν γιατρός και να μην συμπεριφέρεται σαν ηλίθιος», και εκείνος πέρασε αμέσως στην εφαρμογή φτάνοντας έτσι σήμερα στο σημείο να έχει κερδίσει τον σεβασμό της κοινότητας, έχοντας ήδη αντιμετωπίσει 26.000 περιστατικά αστέγων τα τελευταία 22 χρόνια(!).

«Η δύναμη της ιατρικής περίθαλψης απλώνεται πολύ πιο πέρα από την ιατρική. Αλλάζει όλους τους ανθρώπους που είναι αναμεμιγμένοι», δηλώνει ο γιατρός Γουίδερς, και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως «οι άστεγοι γίνονται πιο δυνατοί και βρίσκουν το σθένος ακόμη και να φύγουν από τους δρόμους. Πιστεύω πως η θεραπεία είναι ο πυρήνας του σχηματισμού μιας κοινωνίας που θεωρεί πως ο καθένας από εμάς είναι άνθρωπος με αξία! Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

Εν τω μεταξύ, η έννοια «ιατρική στους δρόμους» διαδίδεται όλο και περισσότερο. Τα μέλη που προστίθενται καθημερινά στον παραπάνω οργανισμό, μεγαλώνουν το δίκτυο των εμπλεκομένων φορέων, δίνοντάς του μέρα με τη μέρα τη μορφή ενός κινήματος, που στοχεύει να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι που κάποια στιγμή στο μέλλον να μην υπάρχει ούτε ένας άστεγος που να στερείται επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ο οργανισμός «Operation Safety Net» έχει βοηθήσει το 75% των άστεγων όχι μόνο στο να βελτιωθεί η υγεία τους και να αποκτήσουν ασφάλεια υγείας, αλλά συνέβαλε καταλυτικά στο να βρουν 500 εξ αυτών μέχρι και στέγη, και να σταματήσουν να περιφέρονται στους δρόμους.

Και η προσπάθεια συνεχίζεται! Μια προσπάθεια που ξεκίνησε ως μια ιδέα, ένα όραμα, μια επιθυμία. Μια προσπάθεια που δεν ήταν λίγες εκείνες οι φορές που δέχθηκε βέλη από δύσπιστους, οι οποίοι δεν δίσταζαν να την αμφισβητούν με κριτικές που έσταζαν «φαρμάκι».

Παρ’όλα αυτά, εκείνος συνέχισε το έργο του, σαν να μην άκουγε τίποτε από αυτά. Συνέχισε να ακολουθεί το πάθος του, μεταδίδοντάς το σε ακόμη περισσότερους, οι οποίοι όλο και πολλαπλασιάζονται καθώς η φήμη του ανθρωπιστικού αυτού κινήματος εξαπλώνεται με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς.

Ο Τζιμ Γουίδερς προσπάθησε, προσπαθεί και θα προσπαθεί, αποδεικνύοντας πως ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μια κοινωνία, όταν είναι αποφασισμένος να της θυμίσει την πραγματική της ταυτότητα.

Να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη

 

Ο ανθρωπιστής γιατρός, Τζιμ Γουίδερς, επί τω έργω:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα