ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η χαρά του ΣΥΡΙΖΑ

Η αναφορά του ΓΑΠ σε Προοδευτική Διακυβέρνηση -που έβγαλε στα κεραμίδια τον Ανδρέα Λοβέρδο- ήταν ξεκάθαρο μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού ότι ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα συμμαχήσει με τον Αλέξη Τσίπρα

Περισσότερα από 80.000 μέλη του ΚΙΝΑΛ κινητοποίησαν οι έξι υποψήφιοι και γι’ αυτόν τον λόγο στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και φυσικά ελπίζουν ότι στις 5 Δεκεμβρίου δεν θα έρθουν να ψηφίσουν μόνο αυτοί οι 80.000 που υπέγραψαν, αλλά τουλάχιστον οι τριπλάσιοι, καθώς στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν και οι φίλοι, αλλά και μέλη που θα εγγραφούν εκείνη την ημέρα, όλοι πληρώνοντας τρία ευρώ. Απλά εάν υπάρξει επαναληπτική εκλογή στις 12 Δεκεμβρίου έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι είχαν προσέλθει στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι πιο ψημένοι σε εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ υπολογίζουν πως πολύ εύκολα –λόγω και της συμμετοχής του Γιώργου Παπανδρέου– θα προσέλθουν για να ψηφίσουν τουλάχιστον 200.000 ψηφοφόροι, όσοι ήταν και στις πρώτες εκλογές του ΚΙΝΑΛ τον Νοέμβριο του 2017. Ειδικά εάν το παιχνίδι πολωθεί και πάρει άγρια ομορφιά, όπως έγινε το 2007 με την κόντρα ΠαπανδρέουΒενιζέλου,  ή ακόμη πιο πίσω στο μακρινό 1996, όταν στο Συνέδριο του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ που μετείχαν σχεδόν 10.000 σύνεδροι, οι υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου είχαν σηκώσει τα μανίκια και ήταν έτοιμοι για καβγάδες. «Τότε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί η συμμετοχή να άγγιζε εξωπραγματικά για την εποχή νούμερα», έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η παραίτηση και η διάσπαση

Προς ώρας οι έξι υποψήφιοι δείχνουν αυτοσυγκράτηση και απλά έχουν ακουστεί κάτι ξέμπαρκες πιστολιές, αλλά μέχρι εκεί. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός, λόγω της δικής του υποψηφιότητας, έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, που συζητήθηκε μέχρι και στις Βρυξέλλες στην Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στους συνεργάτες του, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να μπει σε πόλωση με τους αντιπάλους του για την ηγεσία που θα το επιδιώξουν: «Κάποιοι θα επιχειρήσουν να μας πολώσουν. Ξέρω ότι θα δεχτώ μικροπολιτική πολεμική και αήθεις επιθέσεις. Δεν πρόκειται να τσιμπήσω στον πόλεμο που θα δεχτώ». Το βέβαιο είναι ότι ήδη τα ΜΜΕ υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι παραιτήθηκε μόνος του δίχως να του το ζητήσει κανένας, επιμένοντας στο στείρο δημοψήφισμα παρά το γεγονός ότι είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα του υπενθυμίσουν ότι διέσπασε το κόμμα (τον Ιανουάριο του 2015 ιδρύοντας το ΚΙΔΗΣΟ) που ίδρυσε ο πατέρας του, το ΠΑΣΟΚ (αφού προηγουμένως το είχε υπερχρεώσει).

Ο ίδιος θα αποφύγει να δώσει απάντηση και τη «βρώμικη δουλειά» την έχουν αναλάβει οι στενοί του συνεργάτες Γιώργος Ελενόπουλος, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης (που έχει υπογράψει την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη),ο Γιώργος Πεταλωτής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Πέτρος Λάμπρου και άλλοι. Μία δεύτερη ομάδα που θα ενεργοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός αποτελείται από τους Τόνια Αντωνίου, Γιώργο Καμίνη, Θόδωρο Μαργαρίτη και Απόστολο Πόντα.

 Μήνυμα Λοβέρδου

Πάντως, για παν ενδεχόμενο ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, λέγοντας πως «η δική μου υποψηφιότητα θα καταστρέψει κάθε σενάριο που μπροστά μου λανσάρεται ως δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ ίσως και Βαρουφάκη». Η αιχμή ήταν ξεκάθαρη και ήταν η απάντηση στην δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου περί Νέας Αλλαγής και Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, ένας από τους παλαιότερους φίλους του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γιάννης Δατσέρης (σύζυγος της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ  Συλβάνας Ράπτη) σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Protagon έσπευσε να αναφέρει: «Τσίπρας και Παπανδρέου είναι σαν τους συγγενείς, διεκδικητές της ίδιας κληρονομιάς. Η σχέση τους είναι ταυτόχρονα συνεργατική και ανταγωνιστική. Η διαφορά τους είναι για τη μαρκίζα της κυβέρνησης που θα επιδιώξουν. Αν θα γράφει Τσίπρας – Παπανδρέου – Βαρουφάκης, ή Παπανδρέου – Τσίπρας – Βαρουφάκης. Ο τελευταίος είναι η αναγκαία προσθήκη για να σχηματιστεί αντιδεξιά πλειοψηφία. Και οι τρεις ζουν με το όνειρο της δεύτερης ευκαιρίας. Επειδή δεν μπορούν να έχουν την αποκλειστικότητα, θα μοιραστούν ένα κοινό όνειρο».

Η απάντηση από τους συνεργάτες τού κ. Παπανδρέου είναι να διαψεύσουν τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχει ξεχάσει τα περί Πινοσέτ και τα Ολαντρέου του Τσίπρα», λένε, ενώ προσθέτουν ότι με τα πρώην «παπανδρεϊκά» στελέχη (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θάνο Μωραΐτη, Γιάννη Ραγκούση κ.ά.) που έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Παπανδρέου έχει ξεκόψει κάθε σχέση, επειδή όχι μόνο δεν τον στήριξαν στις ανοίκειες επιθέσεις που δεχόταν, αλλά επιπλέον προσχώρησαν με ενθουσιασμό σε εκείνους που τον καθύβριζαν».

Βέβαια στα ΜΜΕ υπάρχει μία ομοβροντία σχολίων κατά του Γιώργου Παπανδρέου, όπου οι περισσότεροι θυμούνται και την παραίτησή του από πρωθυπουργός, αλλά και τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι στο ΚΙΝΑΛ θα υπάρξει νέα διάσπαση.

Πονοκέφαλος για ΣΥΡΙΖΑ

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου αναμφίβολα προκαλεί αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό. Και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται προ απροόπτου. Αφενός μεν διότι πλέον θα πρέπει εκτός από τη Νέα Δημοκρατία να έχει τον νου του και στο ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως με τον Ανδρέα Λοβέρδο στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί ενώπιων διασταυρούμενων πυρών. Από τη μία από τη Ν.Δ., και από την άλλη από το ΚΙΝΑΛ. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ελεύθερο πεδίο στη Βουλή. Και αυτό διότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει γνωστοποιήσει πως δεν θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Και από τη στιγμή που δεν είναι βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να συμμετάσχει και θα ορίσει εκπρόσωπο.

Και με τον Γιώργο Παπανδρέου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στη Βουλή. Ναι μεν ο κ. Τσίπρας θα έχει το κοινό όραμα για την Προοδευτική Διακυβέρνηση, αλλά γνωρίζει πως στη Βουλή περισσότερο ενδιαφέρον θα έχουν για τα ΜΜΕ οι ομιλίες τού ΓΑΠ, παρά οι δικές του. Επίσης δεν θα μπορεί να κατηγορήσει τον Γιώργο με την ίδια ευκολία που χτυπούσε τη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ. Διότι ο Παπανδρέου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να του υπενθυμίζει ότι για όλα όσα τον κατηγορούσε ο πρώην συνέταιρός του, ο Πάνος Καμμένος (και ο ίδιος δεν διαφοροποιήθηκε ποτέ) για τα υποτιθέμενα παιχνίδια του Αντρίκου Παπανδρέου με τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, όπως και για τη συμμετοχή της μητέρας του Μαργαρίτας σε υποτιθέμενες εξωχώριες λίστες, έχει στα χέρια του τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Επίσης, εάν μέχρι τις εκλογές υπάρχει και απόφαση της Δικαιοσύνης με την οποία ξεμπλέκει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τα βρει παλούκια. Τέλος, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, γίνεται αντιληπτό ότι ο Τσίπρας στις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ θα μοιάζει με φτωχό συγγενή. Και αυτές οι σύνοδοι τώρα και με τη συμμετοχή του Όλαφ Σολτς ανεβαίνουν επίπεδο. Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο κ. Παπανδρέου –ανεξάρτητα εάν εκλεγεί ή όχι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ– θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν πολλούς από τους «πράσινους» ψηφοφόρους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα