Γήπεδα στολίδια αλλάζουν το ποδόσφαιρό μας: ΑΕΚ- Δια χειρός Μελισσανίδη η «Αγιά Σοφιά»

Έβαλαν πλάτη Φλαμπουράρης και Πατούλης

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης πήρε τη σκυτάλη. Από την ημέρα που γκρεμίστηκε το καταπονημένο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ έζησε ένα νέα ξεριζωμό.

Η ΑΕΚ όμως πλέον αλλάζει επίπεδο με την OPAP Arena. Στον ιστορικό χώρο που βρισκόταν το «Νίκος Γκούμας». Η ΑΕΚ πληγώθηκε πολλές φορές στο ΟΑΚΑ την τελευταία 18ετία. Δηλαδή από την στιγμή που η Ένωση αναγκάστηκε να εγκατασταθεί σε αυτό εξαιτίας του γκρεμίσματος του “Νίκος Γκούμας”. Όσο κι αν ήθελαν οι φίλοι της ομάδας να δώσουν μία ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα σε ένα αχανές στάδιο, κάτι τέτοιο φάνταζε ανέφικτο. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σε βραδιές με 35.000 και 40.000 κόσμο, το ΟΑΚΑ “δείχνει” άδειο, ενώ και τα λευκά καθίσματα ενισχύουν το απρόσωπο του πράγματος.

Τα βάσανα, ωστόσο, των “κιτρινόμαυρων” φαίνεται πως τελειώνουν, αφού πλέον μετρούν μέρες για την είσοδο στην OPAP Arena. Η ΑΕΚ επιστρέφει στη φυσική της έδρα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ύστερα από 20 χρόνια και είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα τη βοηθήσει να αλλάξει επίπεδο. Ένα νέο γήπεδο, όπως και στην περίπτωση του Ολυμπιακού, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για προπονητές όσο και για ποδοσφαιριστές, ενώ κι ο ενθουσιασμός των φιλάθλων θα παίξει καθοριστικό ρόλο προκειμένου να δούμε μία διαφορετική ποδοσφαιρική αύρα.

Η «Αγιά Σοφιά» έχει την υπογραφή του Δημήτρη Μελισσανίδη. Γιατί αυτός είχε το όραμα και μπορούσε μέσα από τις προσωπικές του επαφές και γνωριμίες με σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Περιφέρειας Αττικής να ξεπεράσει τα τεράστια εμπόδια που δεν ήταν μόνο οικονομικά.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ιστορία. Ήταν 30 Μαΐου του 2005, στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ, όταν παίχθηκε ένα δράμα για την ΑΕΚ. Ένα δράμα που της στοίχισε το να μείνει χωρίς ελπίδα να αποκτήσει δικό της γήπεδο, μέχρι το 2013 που επέστρεψε στα διοικητικά της ο Δ. Μελισσανίδης.

Σήμερα ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο είναι στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης του στην Νέα Φιλαδέλφεια. Οι οπαδοί της ΑΕΚ αντιμετωπίζουν…  αφ’ υψηλού τις διαδικασίες στον Παναθηναϊκό, όμως υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν ξεχάσει πως στις 30/5/2005, ένα γκρουπ μελών της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, 195 στον αριθμό, ψήφισαν αντί για το συγκεκριμένο σχέδιο για γήπεδο εκεί που ήταν και το παλιό, το οποίο παρουσίασε και για το οποίο εγγυήθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, το απόλυτο τίποτα! Αυτό δηλαδή που παρουσίασαν στην ίδια συνέλευση ο Ντέμης Νικολαΐδης, τότε πρόεδρος της ΠΑΕ και ο Χρήστος Ζούπας που είχε επιλεγεί από τη τότε μετοχική ομάδας της «κιτρινόμαυρης» εταιρείας ως επικεφαλής ψηφοδελτίου ενάντια στον Μελισσανίδη.

Κι αν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ είναι σχεδόν έτοιμο και περήφανοι χιλιάδες οπαδοί της ομάδας πηγαίνουν από τώρα και φωτογραφίζονται, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός πως για καλή τύχη της Ένωσης, ο Μελισσανίδης δεν έπαψε ποτέ να έχει όνειρο να φτιάξει γήπεδο στην αγαπημένη του ομάδα. Και τελικά το 2013 επέστρεψε για να πάρει μόνος πάνω του κι αυτό και τη δημιουργία ομάδας από την αρχή, μετά από την απόλυτη ισοπέδωση που άφησαν πίσω τους όσοι πανηγύριζαν πως τον νίκησαν εκείνο το βράδυ του Μαΐου του 2005.

Ήταν μια δραματική στιγμή στην ιστορία της ΑΕΚ, της οποίας η τύχη στο γηπεδικό κρίθηκε για χρόνια από τις ψήφους 483 μελών. Τόσοι ψήφισαν από τους 722 ταμειακώς εντάξει. Και οι 195 έδωσαν τη ψήφο τους στον συνδυασμό του Ζούπα, φέρνοντας τον πρώτο με σχετική πλειοψηφία. Ο Χρήστος Ζούπας, που είχε κλείσει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση τότε, ζητώντας από τα μέλη να μη «κρατήσουν την ΑΕΚ φυλακισμένη στη Νέα Φιλαδέλφεια»!

Ο Μελισσανίδης που λίγες μέρες πριν είχε παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο του για την «Αγιά Σοφιά» στην Νέα Φιλαδέλφεια, στην ομιλία του είχε εγγυηθεί ξανά για τη χρηματοδότηση του έργου και για τη χρηματοδότηση των τμημάτων της Ερασιτεχνικής.

Ακούστηκαν εκπληκτικά πράγματα σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση. Εκτός προγράμματος και με… αβάντα του προεδρείου της συνέλευσης, δόθηκε ο λόγος στον Ντέμη Νικολαΐδη, που κατηγόρησε τον Μελισσανίδη πως παρουσιάζει «αυθαίρετες μακέτες» κι επέμεινε πως δε γίνεται γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, μεγαλύτερο από 20.000 θέσεις…

Ο συνδυασμός του Δημήτρη Μελισσανίδη, πήρε 147 ψήφους και ήρθε δεύτερος.  Ο Νικολαΐδης έμεινε όλο το βράδυ στην αίθουσα και πήρε πάνω του την υπόθεση κι επικοινωνιακά. Έγινε το επίκεντρο σε ένα μεγάλο «πηγαδάκι» με μέλη που τον άκουγαν… γοητευμένα, να τους εξηγεί τα δικά του «πως» και «γιατί», σε μια εποχή που η δημοφιλία του στην ΑΕΚ, μετά τη πρώτη πετυχημένη σεζόν σαν πρόεδρος, έπιανε «σταλινικά» ποσοστά.

Τελικά, όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο 17 χρόνια μετά, τα 195 μέλη που ψήφισαν το συνδυασμό του Ζούπα, που δε μπορούσε ο ίδιος να είναι μάλιστα πρόεδρος, αρκούσαν για να αλλάξουν την εξέλιξη των πραγμάτων σε ιστορικό πλαίσιο για την ΑΕΚ, προς το χειρότερο για χρόνια. Άνετα, όπως έδειξαν οι εξελίξεις μέχρι να εμφανιστεί ξανά ο Μελισσανίδης, θα μπορούσαν εκείνοι οι ψήφοι να γίνουν για δεκαετίες τουλάχιστον η «ταφόπλακα» κάθε ελπίδας της ΑΕΚ να αποκτήσει ξανά γήπεδο. Μόνο ο ίδιος ο Μελισσανίδης το απέτρεψε αυτό.

Μετά από τόσο λυσσώδη αγώνα, κατά του σχεδίου του, ο ίδιος αποχώρησε μετά τις εκλογές. Απογοητευμένος κι από το άδειασμα από συγκεκριμένη μερίδα οργανωμένων, που αφού τον είχαν πιέσει να κατέβει, τη κρίσιμη στιγμή στήριξαν Νικολαΐδη. Μπορεί από τους ίδιους λίγο καιρό μετά, αφού το «άδειασμα» που ακολούθησε από τους νικητές εκείνων των εκλογών ήταν απίστευτο, να ακουγόταν το σύνθημα «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια», όμως η αλήθεια ήταν πως όταν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν πράξη πήγαν σε μια επιλογή επικίνδυνη για το μέλλον της ΑΕΚ.

Κριτήριο για τη στάση της ΠΑΕ τότε, ήταν αποκλειστικά η ανησυχία για τις γενικότερες προθέσεις του Μελισσανίδη. Ο Ντέμης Νικολαϊδης προώθησε την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, στον ΟΔΔΥ στα Λιόσια, με εκμίσθωση του χώρου. Ευτυχώς το σχέδιο δεν προχώρησε.

Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν πρόσωπο κλειδί, ώστε να προωθηθεί το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και να ξεπεραστούν τα χίλια μύρια προβλήματα. Η Περιφέρεια Αττικής… μάτωσε οικονομικά για να στηρίξει το έργο με τον Γιώργο Πατούλη να είναι υπέρμαχος. Η ΑΕΚ ξεπέρασε και τα εμπόδια που έβαζε ο πρώην δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος και όταν ανέλαβε ο δικός της Γιάννης Βούρος όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

Ο Μελισσανίδης ήταν αυτός που μπορούσε να στηρίξει και οικονομικά το έργο. Η αρχική πρόταση που είχε για τα μπετά ήταν της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, αλλά η συμφωνία έκλεισε στα 12 εκατ. ευρώ. Επίσης η αρχική πρόταση για το στέγαστρο ανέβαζε το κόστος κατά 20 εκατ. ευρώ, με το τελικό deal όμως να κλείνει στα 10,5 εκατ. ευρώ και δη με κορυφαία εταιρεία στον κόσμο.

Μόνο από αυτά δηλαδή η Ένωση γλίτωσε 17,5 εκατ. ευρώ και το κόστος κατασκευής της “Αγιάς Σοφιάς” θα είχε εκτοξευτεί από τα 65 εκατ. στα 82,5.

Το συνολικό κόστος του γηπέδου της ΑΕΚ ανέρχεται σε 65.100.000 ευρώ, που ισοδυναμεί με 2.069 ευρώ ανά κάθισμα. Η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής έφθασε τα  20.200.000 ευρώ. Η ΑΕΚ που δεν κατάφερε να βγει στην Ευρώπη, θα γίνει ξανά πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα