Γιώργος Σαρρής: «Όχι τον Κύρο, τον Αντώνη θέλω»

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί συγκεκριμένες κινήσεις της ΕΠΟ, οι οποίες έχουν προκαλέσει με τη σειρά τους σωρεία ερωτημάτων και έχουν επιφέρει συνέπειες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το απαύγασμα όλων των αποριών που έχουν προκύψει, είναι το εξής: τελικά, ο ρόλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, υπό τη διοίκηση του Γιώργου Σαρρή, ποιος είναι; Είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση των ελληνικών ομάδων; Αν ναι, με ποιον τρόπο επιλέγει να εξυπηρετήσει το νυν Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ή είναι η εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και «ξεκαθαρίσματος» προσωπικών λογαριασμών;

Η νυν διοίκηση της ΕΠΟ και προσωπικά ο πρόεδρός της, Γιώργος Σαρρής, ελέγχονται από την ελληνική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους σε σκάνδαλα με αντικείμενο το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν σχετικές δικογραφίες, έχουν γίνει ανακρίσεις και η Εισαγγελία προχωρά τη διερεύνηση των υποθέσεων, γεγονός που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς από τους πρωταγωνιστές. Η προεδρία της ΕΠΟ ελέγχεται για τη λειτουργία της διαιτησίας, τον τρόπο που επιλέγονται οι διαιτητές σε όλες τις κατηγορίες, ενώ σχεδόν όλες οι ΠΑΕ της SuperLeague έχουν εκφράσει με ποικίλους τρόπους τη δυσαρέσκεια, έως και αγανάκτησή τους, για την απόδοση των διαιτητών που επιλέγει η ΕΠΟ και η αρμόδια επιτροπή της. Στην ΕΠΟ, επίσης, ασκείται εντονότατη κριτική για τις επιλογές της γύρω από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία έχει περιέλθει σε περίοδο εντονότατης κρίσης, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο φιλοσοφίας.

Ενίσχυση στα… media
Πρόσφατα, προέκυψε ένα ακόμη θέμα, το οποίο εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της ΕΠΟ, το σκεπτικό που αξιολογεί τις καταστάσεις και τον τρόπο που λειτουργεί γενικότερα. Σύμφωνα με την επίσημη UEFA, η ΕΠΟ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Κύρο Βασσάρα από την αρμόδια Επιτροπή Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Θα αναρωτηθείτε, και δικαίως, πού είναι το παράδοξο; Πράγματι, κανείς δεν είναι μόνιμος σε αυτές τις θέσεις. Το παράδοξο εντοπίζεται στο εξής. Ότι η ΕΠΟ «καθαίρεσε» τον Κύρο Βασσάρα από την Επιτροπή Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αλλά δεν τον αντικατέστησε με άλλον στη συγκεκριμένη θέση! Ο Γιώργος Σαρρής,χωρίς να φέρει το θέμα στο Δ.Σ.,αποφάσισε να «καταργήσει» τον Έλληνα εκπρόσωπο στα διαιτητικά της UEFA, για να ορίσουν τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο σε επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα… media!

Σε σύγκριση με τη σύνθεση της ΕπιτροπήςΔιαιτησίας του 2013, μόλις δύο αλλαγές επήλθαν, σε σύνολο 14 μελών. Ο ένας ήταν ο Κύρος Βασσάρας από την Ελλάδα και ο άλλος ο Γιούρι Μπασακόφ από τη Ρωσία. Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων; Οι Ρώσοι ναι μεν απέσυραν τον εκπρόσωπό τους, αλλά στη θέση του, στην Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA, τοποθέτησαν τον Νικολάι Λεβνικόφ. Η ΕΠΟ του Γιώργου Σαρρή απέσυρε τον Κύρο Βασσάρα και δεν τοποθέτησε ΚΑΝΕΝΑΝ στη θέση του! Τη δε θέση της ελληνικής εκπροσώπησης πήρε η Τσεχία, η οποία λογίζεται ανάμεσα στις ανταγωνίστριες χώρες, στην ειδική κατάταξη της UEFA! Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Α», ο Γ. Σαρρής απέστειλε και έγγραφο(!) στην UEFA για την τοποθέτηση του Αντώνη Καρπετόπουλου, αποποιούμενος μάλιστα την ελληνική θέση στην Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA.

Αυτό, βέβαια, είναι το λιγότερο. Διότι η όλη διαδικασία και οι αποφάσεις της ΕΠΟ και προσωπικά του Γιώργου Σαρρή αναδεικνύουν ένα τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα της Ομοσπονδίας, το οποίο είναι σίγουρο πως θα επιφέρει τραγικές συνέπειες για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου και, βέβαια, των ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Η κόντρα με τον Κύρο Βασσάρα
Το θέμα,φυσικά,δεν αφορά τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο. Ο γνωστός συντάκτης έχει αποδειχθεί άρτιος επαγγελματίας και γνώστης του αθλήματος. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για την αποδοχή της συγκεκριμένης τιμητικής θέσης, πολύ δε περισσότερο τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύει η χώρα και ειδικότερα ο χώρος των media στην Ελλάδα.

Το θέμα εντοπίζεται και αφορά στις σχέσεις του Γιώργου Σαρρή, με τον ΚύροΒασσάρα! Ο τελευταίος είχε ασκήσει εντονότατη κριτική στην ΕΠΟ για τον τρόπο που καταρτίζει τους πίνακες διαιτησίας. Τον Αύγουστο του 2012 είχε στείλει επιστολή στην ΕΠΟ, αναδεικνύοντας το πρόβλημα, γεγονός που οδήγησε την ελληνική Δικαιοσύνη να παρέμβει και να ξεκινήσει ο έλεγχος στους ανθρώπους της Ομοσπονδίας! Από τότε, οι σχέσεις του Γιώργου Σαρρή με τον ΚύροΒασσάρα βρίσκονται σε κρίση. Το γεγονός ότι ο Θεσσαλονικιός παλαίμαχος ρέφερι «καρατομήθηκε» ΚΑΙ από την Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την κόντρα, που βρίσκεται σε ισχύ, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Το ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι το εξής; Ο κ. Σαρρής θεωρεί «μαγαζάκι του» την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ώστε να λύνει τις προσωπικές του διαφορές, χρησιμοποιώντας την εξουσία που του παρέχει η θεσμική του θέση; Με αυτόν τον τρόπο επιλέγει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια όργανα;

Έστω και έτσι, θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει την απόφασή του να «αποσύρει» τον ΚύροΒασσάρα, με το σκεπτικό ότι θα ήθελε έναν πιο… δικό του συνεργάτη στο συγκεκριμένο νευραλγικό πόστο της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Αυτό που δεν ερμηνεύεται με κανέναν λογικό τρόπο, είναι το εξής. Το γιατί ο Γιώργος Σαρρής και η ΕΠΟ επέλεξαν να μην εκπροσωπείται το ελληνικό ποδόσφαιρο στα όργανα διαιτησίας της UEFA και, αντί για απλή αντικατάσταση, προχώρησε σε διορισμό ενός δημοσιογράφου στην επιτροπή για τα media; Ποιο είναι το πόστο που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των ελληνικών ομάδων και του ελληνικού πρωταθλήματος; Η προφύλαξη από τη διαιτησία, που τόσο έχει κοστίσει στο παρελθόν, ή η προβολή μέσω των… ΜΜΕ;

Ενδεχομένως ο κ. Σαρρής να ακολουθήσει, όπως συνηθίζει, την τακτική τού… Πόντιου Πιλάτου. Ενδεχομένως να μη δώσει ποτέ εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη απόφασή του και ενδεχομένως κανένα μέλος του Δ.Σ.δεν θα διαμαρτυρηθεί για τη ληφθείσα απόφαση εν αγνοία τους. Το θέμα είναι αν αυτή η διοίκηση της ΕΠΟ εξυπηρετεί επαρκώς τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν εκπροσωπεί, όπως του αρμόζει, το ελληνικό πρωτάθλημα στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια θερμικά όργανα. Στην τελική, για την όποια αστοχία, ή προσωπική αντιπαράθεση, ή οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί το καλό του αθλήματος, ζημιωμένο βγαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι ελληνικές ομάδες και οι επενδυτές που ασχολούνται με τον χώρο, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, η οποία δεν «επιτρέπει» λάθη και αστοχίες, ούτε την αξιολόγηση του προσωπικού, υπεράνω του κοινού συμφέροντος.

Διαβάστε επίσης