Γκάλοπ-φωτιά!!! Όταν ο Σαμαράς διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

31,8% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδοκιμάζουν τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνο-τουρκικά και στέλνει μήνυμα στον Τσίπρα και για τις Πρέσπες…

«Σοκ και δέος» προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή της Κυριακής (24/1), για τα εθνικά θέματα, με απρόβλεπτες εξελίξεις για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφεξής.

Κι αυτό διότι το 1/3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με τις θέσεις που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός σχετικά με τις διερευνητικές και τον διάλογο με την Τουρκία, όπως προκύπτει από –τη μόνη– δημοσκοπική έρευνα που διενεργήθηκε μετά τη συνέντευξη, με ειδικό ερώτημα περί Σαμαρά, από την εταιρεία aboutpeople (news247, 1η Φεβρουαρίου)!

Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης περιέργως αποκρύφθηκαν από την κοινή γνώμη, στην Κουμουνδούρου έτριβαν τα μάτια τους, καθώς δεν πίστευαν ότι η αποδοχή των θέσεων που εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς για τα ελληνοτουρκικά είχε την μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ!!!!

«Σεισμός» στην Κουμουνδούρου

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε πολιτικός σεισμός όταν τα ευρήματα μελετήθηκαν από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης της γραμμής Κατρούγκαλου (σ.σ. συναινετική) από τους θερμούς υποστηρικτές των απόψεων Κοτζιά. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Στις 24 Φεβρουαρίου, ως γνωστόν, η συνέντευξη Σαμαρά τάραξε την πολιτική επικαιρότητα. Το Μαξίμου -άγνωστο γιατί– περιήλθε σε αμηχανία και υπήρξαν δύο γραμμές στο κυβερνητικό επιτελείο. Η πρώτη, με καθυστέρηση, υιοθέτησε το δόγμα «ο πρώην πρωθυπουργός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να διατυπώνει τις θέσεις του, οι οποίες είναι γνωστές» και η δεύτερη, πιο άμεση, ήταν η εκδήλωση επιθέσεων εναντίον του Αντ. Σαμαρά από κάποια στελέχη της Ν.Δ. και –κυρίως– κάποιων ΜΜΕ με στόχο την αποδυνάμωση των απόψεών του.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η άκομψη και πολιτικά ακατανόητη προσπάθεια αποδόμησης του «γαλάζιου» πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της παράταξης από τους «θερμοκέφαλους» εντός του κυβερνητικού περιβάλλοντος, έπεσε στο κενό. Κι αυτό διότι οι απόψεις Σαμαρά επιβεβαιώθηκαν άμεσα με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχων της Γερμανίας, δηλώσεις προκλητικές σε βάρος της Ελλάδας οι οποίες απέδειξαν την ορθότητα των προβλέψεων του πρώην πρωθυπουργού.

Έτσι, στην προσπάθειά ορισμένων… Μαξιμιλιανών, «βασιλικότερων του βασιλέως», να εμφανίσουν τον Μεσσήνιο πολιτικό ως… υπονομευτή των εθνικών θέσεων (!!) κατέστησαν τη συνέντευξή του λαϊκό ανάγνωσμα, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη διαχρονική σταθερότητά του ως προς τα εθνικά θέματα.

Στην Κουμουνδούρου έτριβαν τα χέρια τους από αυτήν την απρόσμενη εξέλιξη. Κι αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην εσωστρέφεια που πήγε να δημιουργηθεί στη Νέα Δημοκρατία λόγω της «σκληρής στάσης» συγκεκριμένων ΜΜΕ και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος έναντι του Σαμαρά. Κι επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν «καεί» κι έχουν μάθει από την καλή κι από την ανάποδη τι εστί ο Μεσσήνιος πολιτικός, είχαν τη βεβαιότητα ότι θα αντιδράσει άμεσα και θα κηρύξει… «εμφύλιο». Υπήρξαν, όμως, δύο άτομα, στο επικοινωνιακό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία είχαν διαφορετική άποψη, και εξέφρασαν την εκτίμησή τους: «Δεν έχουμε μάθει να διαβάζουμε καλά τον Σαμαρά, φοβάμαι ότι θα την πατήσουμε πάλι και θα τρέχουμε! Καλό θα είναι να μην επενδύσουμε», ειπώθηκε επί λέξει. Δεν εισακούσθηκαν όμως από την ηγετική ομάδα.

Αντιθέτως οι πέριξ του Γιώργου Κατρούγκαλου (εκφραστής των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και συνδαιτυμόνας στο παρελθόν της Ντόρας Μπακογιάννη στη Γλυφάδα, όπως είχε γραφτεί σε ΜΜΕ) έπεισαν τον Αλέξη Τσίπρα να επενδύσει στην εσωστρέφεια της Ν.Δ. Έπιασαν στασίδι στα ΜΜΕ κι άρχισαν το γνωστό «τροπάρι» για ομηρεία Ν.Δ. από τον Σαμαρά, δύο γραμμές κλπ, κλπ, επιχειρώντας να εκμαιεύσουν διαφοροποιήσεις από «γαλάζιους» βουλευτές. Απέτυχαν παταγωδώς!

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας κι ένα μήνυμα συσχετισμών στον χώρο των δικών του ΜΜΕ, έγραψε άρθρο στο σάιτ news247 στις 27 Φεβρουαρίου, με το οποίο στην ουσία υιοθέτησε τη γραμμή Κατρούγκαλου κι επιτέθηκε στον Σαμαρά

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, οι… «άγριες μέλισσες» για την ακρίβεια!

Η δημοσκόπηση-φωτιά και οι «Άγριες Μέλισσες»

Κι όσο ο έμπειρος Σαμαράς τηρούσε την γραμμή της απόλυτης ψυχραιμίας, παρατηρώντας αφ’ ενός την τάχιστη επιβεβαίωση –επί της ουσίας– όλων όσων τόνισε στη συνέντευξή του κι αφ’ ετέρου τη δημόσια διατύπωση κι άλλων απόψεων, ακόμα πιο αιχμηρών από τις δικές του, από δημόσια πρόσωπα, το συγκεκριμένο σάιτ που φιλοξένησε το άρθρο Τσίπρα διεξήγαγε δημοσκόπηση. Μια δημοσκόπηση που απεκρύβη μεν από την ευρεία κοινή γνώμη, δημιούργησε πανικό δε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε κάποιους αρτηριοσκληρωτικούς εντός της Ν.Δ.

Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι η διατύπωση των ερωτήσεων στην έρευνα –το κρισιμότερο στοιχείο κάθε δημοσκόπησης– δεν απέδιδε σωστά τις θέσεις που διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τα αποτελέσματα των μετρήσεων κατέστησαν τον πρώην πρωθυπουργό ως τον κυρίαρχο πόλο στον «πατριωτικό πόλο» (όπως έγραψε το ίδιο το news247), με τις θέσεις του να διαπερνάν ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ το πολιτικό σύστημα, με ποσοστό 32%!!!

ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ, ΣΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ, ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ!»

Σα να μην έφθανε αυτό, δηλαδή η καταμέτρηση του Σαμαρά –με ειδικό ερώτημα– στο θηριώδες 32%, η ίδια έρευνα ανέδειξε το γεγονός ότι η άποψη του πρώην πρωθυπουργού είναι πιο δημοφιλής στον… ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι στη Ν.Δ. (κατά περίπου 2 μονάδες), κι ακόμα πιο δημοφιλής στους υπόλοιπους ψηφοφόρους, φθάνοντας στο 35%

Ιδού τα αποτελέσματα της έρευνας:

>>>Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη θέση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δήλωσε ότι είναι κατά του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία;

>>>Συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ: 31,9%

Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

>>>Συμφωνώ με Σαμαρά ΝΔ: 28,6% | ΣΥΡΙΖΑ: 31,8% | Άλλο κόμμα: 34,6% |Σεν ψήφισα/Λευκό: 32,8%

Στον ΣΥΡΙΖΑ έτριβαν τα μάτια τους. Στην Κουμουνδούρου επικράτησε ταραχή. Οι θιασώτες της γραμμής Κοτζιά ζήτησαν από τον Τσίπρα να μεταβάλλει στρατηγική, επιμένοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να εκφράσει τον χώρο που καλύπτει απόλυτα σήμερα ο Σαμαράς. Από την άλλη, οι οπαδοί Κατρούγκαλου αντέτειναν το άλλο εύρημα της ίδιας έρευνας: τα Σκόπια! Διότι, σε αυτό το ερώτημα, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα:

Κατά τι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (51%) δηλώνουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν στην λάθος κατεύθυνση.

Την άποψη αυτή εκφράζει το 67,6% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μικρότερο και ανέρχεται σε 23,1%. Πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν στην λάθος κατεύθυνση δηλώνει το 56,9% των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων και το 47,7% όσων δήλωσαν πως δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές ή επέλεξαν το Λευκό ή την άκυρη ψήφο.

Οι οπαδοί Κατρούγκαλου αντέτειναν το επιχείρημα, λέγοντας: «Δηλαδή επειδή το 25% των δικών μας, και πάνω από το 50% του συνόλου, απορρίπτουν ακόμη και τώρα τη Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει κι εκεί ν’ αλλάξουμε θέση;».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται μπερδεμένος. Διότι τις Πρέσπες τις χρεώθηκε. Αλλά τα ελληνοτουρκικά; Καθώς ο ίδιος και το κόμμα του επιτίθενται στον Σαμαρά για άκαμπτη στάση, οι ψηφοφόροι του κρατούν πολύ μεγάλες αποστάσεις! Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλέον δύο πολύ ισχυρές τάσεις: αυτή του Κατρούγκαλου και αυτή του «πατριωτικού χώρου». Τα μαχαιρώματα άρχισαν. Έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν πως ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να συρθεί σε «σκλήρυνση» στάσης, σε αλλαγή γραμμής. Διότι και τα υπόλοιπα ευρήματα της ίδιας έρευνας, για όποιον ξέρει να διαβάζει, είναι ανησυχητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου: «Τελικά, ο Σαμαράς μάς πάει μέχρι τέλους..!».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα