Γκρεμίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη στην Τουρκία

Γκρεμίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη στην Τουρκία με τους επενδυτές να προβλέπουν “μαύρο” μ΄έλλον στη χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στη χώρα αναμένουν το επόμενο διάστημα οι επενδυτές, καθώς ο πληθωρισμός – ρεκόρ και η «βουτιά» στην αξία της λίρας υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Στο α’ τρίμηνο του 2018, η τουρκική ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 7,4% ενώ στο β’ τρίμηνο περιορίστηκε στο 5,2%.

Οι αναλυτές όμως, αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση και τους προσεχείς μήνες, αρχής γενομένης από το γ’ τρίμηνο.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, η μέση πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ ανέρχεται μόλις στο 2% για το γ’ τρίμηνο και στο 2,8% για το σύνολο του 2018.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του ετήσιο πληθωρισμού κοντά στο 25% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση του νομίσματος, χάρη στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει «αδύναμη».

«Θα είναι ένα τρίμηνο, στο οποίο οι αλλαγές του ρυθμού ανάπτυξης θα είναι έντονες» σχολιάζει στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Tacirler Yatirim.

Και προσθέτει: «Οι προοπτικές των επόμενων τριμήνων είναι κυρίως αρνητικές. Η ανάπτυξη του 2019, ενδεικτικά, αναμένεται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ, καθώς οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε προ μηνών ότι η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 3,8% του ΑΕΠ για το 2018 και 2,3% για το 2019, με την κεντρική τράπεζα να κατεβάζει τον φετινό στόχο στο 3,1%.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η τουρκική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό της τάξης του 7,4% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης