Γκρίνιες φέρνουν οι απουσίες στη Βουλή

Διαστάσεις σοβαρής… επιδημίας που βλάπτει σοβαρά τα κοινοβουλευτικά ήθη αποτελεί η μόνιμη το τελευταίο διάστημα τάση πολλών υπουργών και υφυπουργών να μην προσέρχονται στο κοινοβούλιο στα πλαίσια της σωστής τήρησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η κατάσταση προκάλεσε τη νέα αποδοκιμασία από τον Προεδρείο της Βουλή καθώς κάθε άλλο παρά αισιόδοξη εικόνα δημιούργησε το πρόσφατο συμβάν, όπου από τις συνολικά 12 επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών που ήταν προγραμματισμένες να συζητηθούν προσήλθαν  μόνο τρεις(!) υπουργοί για να απαντήσουν.

Το γεγονός αυτό φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προεδρεύοντα Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος στηλίτευσε αυτή την απροθυμία των υπουργών, σχολιάζοντας δεικτικά πως «το σημερινό θέαμα είναι απαράδεκτο (…) να συζητούνται τρείς από τις 12 μόνο επίκαιρες ερωτήσεις που ήταν προγραμματισμένες(…) Η Βουλή τιμάται όταν είναι εδώ οι Υπουργοί. Και σήμερα δεν είναι. Το έχουμε πει, το έχουμε ξαναπεί ότι είναι υποχρέωσή τους να έρχονται στη Βουλή αλλά δεν ακούν…»

Οι μόνοι υπουργοί που προσήλθαν για να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης  Κώστας Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανούσος Βολουδάκης και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αντίθετα «έλαμψαν δια της απουσίας» τους, επικαλούμενοι κόλλημα υπουργού, οι υπουργοί: Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε τρείς προγραμματισμένες ερωτήσεις, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων που μάταια τον ανέμεναν δύο βουλευτές για να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις τους  καθώς και οι υπουργοί  Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Εθνικής Άμυνας που και αυτοί είχαν από μια προγραμματισμένη ερώτηση για  να απαντήσουν. Με αυτά που συμβαίνουν, είναι μετά να απορούμε για την γενική απαξίωση του ρόλου των πολιτικών, τις αποδοκιμασίες από το εκλογικό σώμα επί δικαίων και αδίκων, όπως κατ΄επέκταση και της ίδιας της Δημοκρατίας;

ΣΩ.ΛΕ

Διαβάστε επίσης