Γλεντάνε στις πλάτες των αγροτών με Παππά (και με κουμπάρο;)

Την ώρα που οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό για τα χωράφια τους και τζογάρουν με την ολοκληρωτική καταστροφή, ο Νίκος Παππάς θέλει να τους εντάξει στην ψηφιακή εποχή ώστε μετεωρολογικοί σταθμοί να τους λένε… πότε θα ποτίσουν! Και όλα αυτά με τις ευχές του Μεγάρου Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Περίσσια 31 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται πως υπάρχει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ο αρμόδιος Νίκος Παππάς βρήκε έναν καλό τρόπο να το αξιοποιήσει. Με τη διαφορά ότι, όπως καταγγέλλεται, ο υπουργός μάλλον θα πετάξει το ποσό αυτό στα σκουπίδια ή μάλλον καλύτερα στις τσέπες συγκεκριμένων συμφερόντων. Μάλιστα, η πρόθεσή του αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο συνδικαλιστικός φορέας του χώρου, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, μιλά χωρίς περιστροφές για φωτογραφική προκήρυξη για την Ψηφιακή Γεωργία, με στόχο να την πάρει συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο. Δημοσιεύματα πάνε ένα βήμα παραπάνω και φωτογραφίζουν ευθέως τους διεκδικητές. Η εφημερίδα «Agrenda» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μια σειρά από “φωτογραφικές” προϋποθέσεις, οι οποίες περιλαµβάνονται στην υπό διαµόρφωση πρόσκληση, βεβαιώνουν και τον πλέον ανυποψίαστο περί τα προγράµµατα, ότι το φαγητό… έρχεται στο πιάτο για συγκεκριµένη “κοινοπραξία”, η οποία µε ορµητήριο την καλολαδωµένη “µηχανή του ΟΣ∆Ε” επιχειρεί το τελευταίο διάστηµα απόβαση στο πρόσφορο πεδίο της “ευφυούς γεωργίας”».

Πιο συγκεκριμένα τώρα και σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, πρόκειται συνολικά να τοποθετηθούν 6.500 επίγειοι μετεωρολογικοί σταθμοί (για μετρήσεις ακριβείας) στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη και δεύτερη φάση, πρόκειται να τοποθετηθούν 1.000 +1.000 σταθμοί και στη γ΄ φάση του έργου πρόκειται να εγκατασταθούν οι υπόλοιποι 4.500 σταθμοί. Και οι σταθμοί αυτοί θα ενημερώνουν τους αγρότες πότε και πόσο θα πρέπει να ποτίζουν! 

ΨΙΘΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ «ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ» ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ…

Το Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, υπάρχουν λιγοστές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ψηφιακής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, όμως κάποια στόματα μιλούν για την απόλυτη διασύνδεση συγκεκριμένης εταιρείας «πράσινων» καταβολών που τελευταία εξασφάλισε και δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση και μάλιστα στα πολύ υψηλά κλιμάκια.

Οι πληροφορίες θέλουν η εν λόγω εταιρεία να πίεζε με αφετηρία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Βαγγέλη Αποστόλου (ως καθ’ ύλη αρμόδιο) τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, μόνο που ο υπουργός έπεφτε στην κλειστή πόρτα του συναρμόδιου (λόγω κονδυλίων) Νίκου Παππά. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν είχε πεισθεί για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επένδυσης στην παρούσα φάση, και αυτό το διεμήνυσε με κάθετο τρόπο.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν όταν από την εταιρεία βρήκαν ευήκοα ώτα στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου. Εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε προσωπικά να… πάρει από το χέρι τον επιχειρηματία και να τον καταστήσει συνομιλητή του υπουργού υπό τις ευλογίες του πρωθυπουργού. Όλα αυτά για 31 εκατομμύρια ευρώ – λίγα για τόσο κόπο, πολλά για τις ανάγκες της χώρας. Μάλιστα, ψιθυρίζεται ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκεται κάποιου είδους «ανταμοιβή», αλλά μια κοινή πορεία που χάνεται στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης…

 

Οι καταγγελίες

«Αγρότη, δίνουν σε ιδιώτες 31 εκατ. ευρώ για να σε μετασχηματίσουν ψηφιακά!!!» αναφέρει σε μια σκληρή ανακοίνωση η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, συνδικαλιστικός αγροτικός φορέας ο οποίος εργάζεται για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην ελληνική γεωργία, και ήδη συνεταιρισμοί μέλη του φορέα αναπτύσσουν, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, καινοτόμα προγράμματα, υλοποιούν πιλοτικές δράσεις ευφυούς γεωργίας, επενδύουν σε σύγχρονα μοντέλα παραγωγής.

Εξηγεί δε πως «για να τεθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία του αγρότη, αν πράγματι αυτό είναι το ζητούμενο, θα πρέπει πρώτα ο ίδιος ο αγρότης να αποκτήσει πρόσβαση τον ψηφιακό κόσμο, να αποκτήσει την κατάρτιση που θα του επιτρέψει να τον κατανοήσει, αρχικά, αλλά και να τον αξιοποιήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του», για να συμπληρώσει πως «είναι τραγική ειρωνεία και απύθμενος εμπαιγμός, την ώρα που εκπνέει η προθεσμία που η ΔΕΗ έδωσε μέχρι να κατεβάσει τους διακόπτες σε αντλιοστάσια ΤΟΕΒ, απειλώντας με ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδες παραγωγούς που, μπορεί τον χειμώνα να πνίγηκαν, αλλά τώρα δεν θα έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους, να έρχεται η πολιτεία και να ξοδεύει εκατομμύρια με το τσουβάλι, για να αποκτήσουν κάποιοι φωτεινοί παντογνώστες το δικαίωμα να πουν σε αυτούς τους αγρότες πότε πρέπει και σε ποιο κομμάτι γης να ρίξουν μερικές σταγόνες περισσότερο ή λιγότερο νερό!

»“Δωρεάν” για τα δύο πρώτα χρόνια, αφού θα πάρουν 31 εκατ. ευρώ, με το αζημίωτο μετά. 31 εκατ. ευρώ για να μπει το νερό, όπου, εάν και όταν δουλεύουν αντλιοστάσια, στα χωμάτινα αυλάκια ή στο κατά κύριο λόγο απαρχαιωμένο δίκτυο, όπου οι απώλειες φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50%».

Αυτό που υπονοεί η ανακοίνωση είναι πως στη συνέχεια το κόστος θα μετακυληθεί στους αγρότες, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κανείς δεν εξηγεί τη σημασία των «πληροφοριών» που θα παρέχονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, από τη στιγμή που δεν είναι ώριμα τα επόμενα στάδια της τεχνολογίας που θα καταστήσουν δυνατή τη δέουσα αξιοποίησή τους.

Αντίθετα, γίνεται πολύ συχνά λόγος σε περιφέρειες, στρεµµατικές εκτάσεις, είδη καλλιεργειών και εξαγώγιµα προϊόντα, χωρίς να υπάρχει καµιά ενηµέρωση για το πώς θα ενσωµατωθεί η ενηµέρωση των σταθµών στην καθηµερινή καλλιεργητική φροντίδα.

«Και αντί να δοθούν αυτά τα εκατομμύρια για να γίνει κανένα αρδευτικό της προκοπής, έρχεται το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με έναν διαγωνισμό μάλιστα που έχει καταγγελθεί ως απολύτως φωτογραφικός, να τα δωρίσει για να δικαιολογηθούν ρόλοι και για να δημιουργηθεί το αυριανό πελατολόγιο ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων προς τον αγροτικό κόσμο, που τόσο πολύ αγάπησαν τον Έλληνα αγρότη, όμως, που βλήθηκαν τώρα να τον μετασχηματίσουν ψηφιακά!!!» συνεχίζει η ανακοίνωση. Ρωτά, μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Το ΥπΑΑΤ αλήθεια, τι γνώμη έχει για το έργο “Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα”; Τι απαντά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας που καταδεικνύουν ότι ο διαγωνισμός δομήθηκε κατά τρόπο που να μπορεί μόνο μια συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει το έργο, που στην πραγματικότητα ήδη το έχει υλοποιήσει, κατά το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον, αλλά πρέπει τώρα να της το πληρώσουμε όλοι εμείς;

»Τι απαντά στις τεκμηριωμένες αναλύσεις ειδικών επί του θέματος επιστημόνων, που αποδεικνύουν ότι με βάση τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, το έργο είναι αναποτελεσματικό, άνευ ουσίας και περιεχομένου;

»Και τι απαντά στο μείζον, περί της αναγκαιότητας υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, όταν απουσία εκπαίδευσης και υποδομών, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο; Περισσεύουν μήπως αυτά τα 31 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που όχι μόνο η γεωργία αντιμετωπίζει ουσιώδη προβλήματα, αλλά και η κτηνοτροφία καταρρέει;»

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την άμεση ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού και την οριστική ακύρωση κάθε σκέψης επαναφοράς του με άλλο περιτύλιγμα. Και καλεί το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό να σχεδιάσει το πλάνο μετάβασης στις νέες τεχνολογίες, αξιοποιώντας τα δεδομένα και τις υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Παγκόσμιο Σύστημα Παρατήρησης του Κλίματος και του Καιρού, εφαρμογές ευφυούς γεωργίας από Πανεπιστήμια και Συνεταιρισμούς), εστιάζοντας πρωτίστως στη σχεδόν ανύπαρκτη αγροτική εκπαίδευση και στη βελτίωση των υποδομών, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας.

Για φωτογραφική προκήρυξη  κάνει λόγο και ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και επικεφαλής της Ένωσης Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων

Η «Α» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της οργάνωσης αλλά και της Ένωσης Καλαβρύτων, Παύλο Σατολιά, ο οποίος σημείωσε ότι «καταρχήν για μας είναι μια διάταξη φωτογραφική. Είναι στο πλαίσιο συναλλαγών, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος στον τομέα της Γεωργίας. Πρόκειται για εταιρείες που δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό αλλά απομυζούν τη Γεωργία. Από εκεί και πέρα ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, δεν προέχει η Γεωργία Ακριβείας. Διότι πώς να το εξηγήσουμε, όταν έχουμε τόσα σημαντικά προβλήματα και οι αγρότες καταστρέφονται, το πρόβλημα είναι η Ψηφιακή Γεωργία; Ήμουν προχθές στην Αιτωλοακαρνανία. Δεν έχουμε πολιτική για το νερό, δεν έχουμε φράγματα, δεν έχουμε υποδομές, χρωστούν οι αγρότες στους ΤΟΕΒ, κι εμείς μιλάμε για Γεωργία Ακριβείας; Υπάρχουν προτεραιότητες. Δεν φτιάχνεις Γεωργία Ακριβείας, όταν δεν έχεις λύσει όλα τα υπόλοιπα. Η κτηνοτροφία καταρρέει και δεν ξέρεις αν θα έχεις αγρότες αύριο, διότι δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Ο διαγωνισμός αφορά για 6.500 επίγειοι σταθμοί αλλά εδώ μιλάμε ότι χρειάζονται υποδεκαπλάσιοι. Εμείς είμαστε υποψιασμένοι. Βλέπουμε αυτές τις πρακτικές κι αυτές οι εταιρείες είναι παντού μπροστά. Για τον διαγωνισμό ενημερωθήκαμε πριν από μια εβδομάδα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι φειδωλό και η προκήρυξη και μόνο είναι φωτογραφική».

 

Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ
Μία από τις λιγοστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ψηφιακής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας φέρεται να πίεζε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να «τρέξει» το πρότζεκτ με τους μετεωρολογικούς σταθμούς, αλλά μέχρι πρότινος η πόρτα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής παρέμενε κλειστή. Μένει να απαντηθεί το πώς πείστηκε τελικά ο Νίκος Παππάς για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επένδυσης και κυρίως πού βρέθηκαν τα σχετικά κονδύλια

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής λοιπόν και ο Νίκος Παππάς προσωπικά φαίνεται να επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ώστε εξελιγμένα συστήματα να λένε στους αγρότες πότε θα ποτίσουν. Τους διαφεύγει όμως μια… λεπτομέρεια! Οι αγρότες έχουν περιθώριο μέχρι τις 12 Ιουνίου ώστε να βρουν λύση με τη ΔΕΗ για να συνεχίσει να ηλεκτροδοτεί τα αντλιοστάσια και να έχουν νερό. Διαφορετικά το μόνο που τους μένει είναι ο… χορός της βροχής!

Οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, και των μεμονωμένων αγροτών σε 50 εκατ., σύνολο 90 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι οφειλές αυτές έχουν συσσωρευθεί από χρόνια, και αφορούν ορισμένους ΤΟΕΒ και αγρότες, οι οποίοι, σε αντίθεση με την πλειοψηφία έχουν επιλέξει να μην είναι συνεπείς προς τη ΔΕΗ. Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι υπάρχουν ΤΟΕΒ με οφειλές που αποτυπώνονται με επταψήφια νούμερα, και αγρότες με οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Στη ίδια ανακοίνωση είχε επισημανθεί ότι η ΔΕΗ έχει παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση, και ότι το αγροτικό τιμολόγιο είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με το οικιακό, το επαγγελματικό, κ.λπ., με συνέπεια σχεδόν όλοι οι αγρότες να επιλέγουν τη ΔΕΗ και όχι άλλον πάροχο.

Μετά από όλο αυτό το σκηνικό, η ΔΕΗ αποφάσισε και προχωρεί στην εφαρμογή διαδικασίας διευθέτησης των οφειλών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, η οποία προβλέπει τα εξής τα εξής:

– Ορίζεται προθεσμία 10 ημερών, και συγκεκριμένα έως τις 12.06.2018, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ποσά για την προκαταβολή και να προβούν σε διακανονισμό των υπολοίπων των οφειλών τους.

Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία αναστέλλονται όλες οι αποκοπές ηλεκτρικής ενέργειας και θα γίνεται άμεσα επανασύνδεση των παροχών που είναι κομμένες.

-Καλούνται οι υπεύθυνοι των Οργανισμών να ανταποκριθούν αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία που τους παρέχει η Επιχείρηση. Τονίζεται ότι το πλαίσιο διακανονισμών της ΔΕΗ είναι απολύτως επαρκές και ρεαλιστικό, ώστε την επόμενη διετία να προκύψει η κανονικότητα στις σχέσεις των ΤΟΕΒ με την Επιχείρηση.

Η ΔΕΗ, τέλος, αποσαφήνισε πως οι διαδόσεις περί 100 δόσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς της.

Με την πραγματικότητα να είναι αυτή, το ερώτημα με ποια λογική πλην της εξυπηρέτησης το υπουργείο επιμένει στην ανάθεση αυτή παραμένει και μάλιστα πιο ισχυρό!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα