Γλίτωσε ο ΠΑΟ (με σενάριο Στίβεν Σπίλμπεργκ)

Το «όχι» του Σαββίδη, που ήταν «ναι»
Το «ναι» του Θρύλου (στον κυρ-Γιάννη)
Και το ρουσφέτι του «Τίγρη» σε «πράσινους»
(και… κυβέρνηση)

Ο κίνδυνος υποβιβασμού λόγω μη αδειοδότησης δεν υφίσταται πλέον για τον Παναθηναϊκό και για άλλες ομάδες που δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν άδεια συμμετοχής για την επόμενη σεζόν, όπως αποφάσισε την Πέμπτη (3/5) το Δ.Σ. της Super League.

Στη σχετική ψηφοφορία συμμετείχαν 15 από τις 16 ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας (απουσίαζε η Κέρκυρα) με 11 από αυτές (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ξάνθη, Λεβαδειακός, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης, Πανιώνιος, ΑΕΛ, Λαμία) να ψηφίζουν υπέρ της αλλαγής, 3 κατά (ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα) και 1 να δηλώνει αποχή (Πλατανιάς).

 

Τα σενάρια που σχεδιάστηκαν, και βεβαίως υλοποιήθηκαν για το πολυπόθητο «ναι» των ¾ των παρόντων, θα τα ζήλευε και ο «διαστημικός» σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Εξωγήινος», Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενδεχόμενος υποβιβασμός των «πρασίνων» –λόγω αδειοδότησης– θα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η παραμονή του ΠΑΟ για μια τετραετία στις ερασιτεχνικές και ημιεπαγγελματικές κατηγορίες και η επάνοδός του στη Super League το… 2023 θα ήταν ένα ακόμη χτύπημα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με «χαμένες» τις μεγάλες ομάδες, αφού η ανταγωνιστικότητα θα είχε μειωθεί σημαντικά, οι χορηγοί και η NOVA θα έχαναν έναν καλό… πελάτη, τα εισιτήρια θα σημείωναν κάμψη και, το πιο σημαντικό, οι «πράσινοι» φίλαθλοι θα έμεναν με τις αναμνήσεις του Γουέμπλεϊ και το νταμπλ επί Νίκου Πατέρα.

Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης θα ήταν η σημερινή κυβέρνηση. Το παραμύθι ότι τα… κυκλώματα του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη υποβίβασαν τους «πράσινους» δεν θα είχε δράκο, αφού οι «κόκκινοι» τερμάτισαν στην τρίτη θέση, λίγο πιο πάνω από τον Ατρόμητο. Οι φήμες όμως για δεσμούς… αίματος του Μαξίμου με Σαββίδη και Μελισσανίδη σε ολόκληρη τη διάρκεια του πρωταθλήματος έδιναν κι έπαιρναν.

Τη μια ο Τσακαλώτος στην Τούμπα, την άλλη ο Φλαμπουράρης στο ΟΑΚΑ συνδυαζόμενες με την εχθρική στάση του Αλαφούζου (ΣΚΑΪ – «Καθημερινή») απέναντι στην κυβέρνηση, ήταν σοβαρά επιχειρήματα για τον «πράσινο» λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευνόησε τους άλλους και άφησε τον ΠΑΟ στην τύχη του.

Και επειδή οι ΣΥΡΙΖΑίοι σε δύσκολα ζητήματα παίρνουν εύκολες αποφάσεις, ζήτησαν από τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη να βάλουν πλάτη.

Η περίπτωση του Μελισσανίδη ήταν εύκολη. Ο «Τίγρης», που έχει δέκα καντάρια ποδοσφαιρική λογική, είχε προ καιρού αντιληφθεί ότι ο υποβιβασμός των «πρασίνων» θα ήταν ζημιά για όλο το ποδόσφαιρο. Με την αντίληψη αυτή και τα ρουσφέτια της κυβέρνησης ώστε να μη βαλτώσουν οι άδειες της Αγια-Σοφιάς, πέτυχε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Έτσι, η ΑΕΚ και οι Λαμία, Απόλλωνας, Ατρόμητος, με το σύνθημα «συν Αθηνά και… Τίγρη κίνει», με έγγραφό τους έθεσαν το θέμα αδειοδότησης των «πρασίνων», αντίθετα με την απόφαση που είχαν πάρει πέρυσι για τον Ηρακλή.

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο ο Λεβαδειακός, που πέρυσι για να γλιτώσει είχε ψηφίσει να πέσει ο Ηρακλής –λόγω μη αδειοδότησης–, φέτος να ψηφίζει το αντίθετο…

Η δύσκολη περίπτωση όμως ήταν του Σαββίδη.

Η αρνητική στάση των ΜΜΕ του Αλαφούζου, η διαγραφή του διαιτητή Κύζα με επιμονή των «πρασίνων», αλλά και η αιχμηρή τοποθέτηση του Γιάννη Αλαφούζου για το πρόσωπο του Ρωσοπόντιου ηγέτη του ΠΑΟΚ –τον είχε αποκαλέσει «ξενόφερτο κίνδυνο»– δεν επέτρεπαν στον ΠΑΟΚ να ψηφίσει υπέρ της παραμονής των «πρασίνων».

Από την άλλη μεριά όμως, η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να μην πέσει ο Παναθηναϊκός, δεν ήταν κάτι που ο Ιβάν θα μπορούσε εύκολα να αγνοήσει. Το θέμα λύθηκε με τα απλά… μαθηματικά του Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος είχε δεσμευτεί στον Χρήστο Παναγόπουλο ότι θα σώσει τους «πράσινους».

Τι έλεγε το σενάριο που τελικά υλοποιήθηκε:

1] Να μην έλθει η Κέρκυρα, κάτι που έγινε με μεσολάβηση του Ιβάν.

2] Οι ομάδες ΠΑΟΚ, ΠΑΣ (Γιάννινα) και Πλατανιάς, σύμφωνα με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, με αλφαβητική σειρά, ψήφισαν τελευταίες, όταν το αποτέλεσμα είχε κριθεί, αφού είχαν προηγηθεί οι έντεκα θετικές για την παραμονή του Παναθηναϊκού ψήφοι.

Έτσι, ο… αγέρωχος Ιβάν και τον Παναθηναϊκό καταψήφισε –ταΐζοντας σανό τους θερμόαιμους της Θύρας 4–, και το χατίρι της κυβέρνησης έκανε.

Το σχέδιο όμως «έμπαζε» σε μια ομάδα που ακούει στο όνομα Ολυμπιακός. Αν ο Θρύλος δεν ψήφιζε θετικά, τότε ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν τα ¾ των παρόντων, ώστε να παραμείνει ο Παναθηναϊκός στη Super League.

Η ψήφος του Θρύλου ήταν θετική. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, παραμερίζοντας τις τριβές του παρελθόντος με τον Γιάννη Αλαφούζο και ξεχνώντας μια εφταετία κόντρας μαζί του, μέσω της «Δίκης» του Θωμαΐδη και των «Παραπολιτικών» του Κουρτάκη, ακολούθησε το παράδειγμα προ 43 ετών (12 Δεκεμβρίου 1975) του Γιώργου Ανδριανόπουλου και γλίτωσε τον μεγάλο «πράσινο» αντίπαλο.

Ικανοποιημένοι έμειναν και οι νταλαβεριτζήδες της Super League, αφού με την παραμονή του ΠΑΟ παραμένουν –προς το παρόν τουλάχιστον– και οι ίδιοι στις θέσεις τους, απολαμβάνοντας τους παχυλούς μισθούς τους.

Και εδώ βρίσκεται το κομβικό σημείο της υπόθεσης. Ανεξάρτητα από τον Παναθηναϊκό, είναι τραγικό ο υποβιβασμός ή μη μιας ομάδας να εξαρτάται από έναν κανονισμό-λάστιχο, το αποτέλεσμα εφαρμογής του οποίου να διαμορφώνουν οι εκάστοτε και για διαφόρους λόγους πλειοψηφίες, φυσικά με τη σύμπραξη –με το αζημίωτο βεβαίως– των γνωστών νταλαβεριτζήδων της διοργανώτριας αρχής.

Ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είναι νομικός και σύμφωνα με συνομιλητές του έξυπνος άνθρωπος. Ως συνταγματικός επόπτης, δεν επιτρέπεται να επιτρέπει ο υποβιβασμός μιας ομάδας να εξαρτάται από τις… ανάγκες –κυρίως οικονομικής φύσης– κάποιων που έχουν φέρει το ποδόσφαιρο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα