Γλυπτά Παρθενώνα: Να επιστρέψουν… χθες, αλλά να μην γράφει «ΔΑΝΕΙΚΑ» στη φορτωτική
Καλή αλλά ανέξοδη η δήλωση του Λονδίνου ότι δεν θα φέρει αντίρρηση εφόσον η Αθήνα τα «βρει» με το Βρετανικό Μουσείο για τα κλοπιμαία του Έλγιν
Λίγο πριν από την μία το μεσημέρι της Τρίτης πέρασε την μαύρη πόρτα στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Ουεστμίνστερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ.
Με την ατζέντα του know-us-better να είναι βαριά λόγω των ανοιχτών πολεμικών μετώπων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, της αναζωπύρωσης του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά και τον επανακαθορισμό των ελληνοβρετανικών σχέσεων έπειτα από την περσινή κρίση που υπέστησαν επί πρωθυπουργίας Σούνακ, το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν απουσίασε από τις συζητήσεις των δύο ανδρών.
Μόνο που αυτό έγινε πολύ στοχοπροσηλωμένα τουλάχιστον από τη πλευρά της Αθήνας, που σε πρώτο χρόνο ήθελε να εισπράξει μία ένδειξη καλής θέλησης από τον ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας ότι η κυβέρνησή του δεν θα μπλεχτεί στα… πόδια της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τον διάλογο που διαμείβεται στο… ημίφως της επικαιρότητας αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των κλοπιμαίων του Έλγιν στην Ελλάδα.
Από αυτόν τουλάχιστον τον πήχη η Ελλάδα πέρασε από πάνω καθώς η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται ήδη να δηλώνει ότι η ίδια δεν θα φέρει αντίρρηση εφόσον η Ελλάδα τα «βρει» με το Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά του Παρθενώνα.
Πόσο κοντά ή μακριά είναι αυτό το deal είναι ευκολονόητο ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, έστω κι αν ρεπορτάζ του BBC επικαλείται δηλώσεις της καθηγήτριας Ειρήνης Σταματούδη, σύμφωνα με τις οποίες οι διαπραγματεύσεις για τη μετεγκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα «φαίνεται πως έχουν προχωρήσει».
Κι εδώ είναι το σημείο-κλειδί διότι μετά από το «ΑΝ» και το «ΠΟΤΕ» θα γυρίσουν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα, θα πρέπει να προσδιοριστεί με απόλυτη προσοχή το «ΠΩΣ» θα γυρίσουν.
Το λέμε αυτό διότι το εν Ελλάδι ρεπορτάζ λέει ότι συζητείται μία φόρμουλα μακροχρόνιας παραχώρησης των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, με αντάλλαγμα την παραχώρηση προς έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο άλλων συλλογών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Και αν το ρεπορτάζ αποδειχτεί σωστό –όχι στην σημερινή απόδοσή του αλλά στην μελλοντική του κατάληξη– δεν μπορεί παρά να είναι η μινιμουμ κόκκινη ελληνική γραμμή ότι η Βρετανία δεν μπορεί να «δανείσει» στην Ελλάδα μία περιουσία που έχει κλαπεί από τη χώρας μας, καθώς μία τέτοια κίνηση θα νομιμοποιούσε την αρπαγή.
Να επιστρέψουν, λοιπόν, τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ει δυνατόν… χθες. Αρκεί όμως στην βρετανική φορτωτική να μην γράφει «ΔΑΝΕΙΚΑ», γιατί τότε αλλάζει το πράγμα…