Γόρδιος δεσμός η ΛΑΡΚΟ για την κυβέρνηση

Στο Μαξίμου και το ΥΠ.ΟΙΚ. αναζητο0ύν τη λύση που θα οδηγήσει στην εξυγίανση της προβληματικής βιομηχανίας, αλλά θα έχει και τους εργαζόμενους ως επί το πλείστον ευχαριστημένους

Ένα αδιόρατο πολιτικό μέτωπο και όχι πολύ εύκολο στην επίλυσή του έχει ανοίξει για την κυβερνητική πλειοψηφία, κι αυτό ακούει στο όνομα της ΛΑΡΚΟ.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ είναι μία μόνιμη πληγή για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, αλλά και πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο, που επιχειρεί μέσω δύο διαγωνισμών να σπάσει την εταιρεία στα δύο και ταυτόχρονα να πάει πίσω το παχυλό και διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο της χώρας από την Ε.Ε.

Με το Μαξίμου να επιδιώκει διακομματική συναίνεση ως προς την επόμενη μέρα τής ΛΑΡΚΟ, και την αντιπολίτευση να… συναινεί στην κριτική των κυβερνητικών χειρισμών, η προτεραιότητα της διάσωσης των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία αλλά και το ζήτημα των επενδύσεων για την επιχείρηση τέθηκαν επί τάπητος στη Βουλή, τυπικά στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και άτυπα εκτός αιθούσης, κατά την ενημέρωση που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Τα επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας και κατάργησής της και από τις δυο πλευρές είναι σημαντικά και αναπτύχθηκαν κατόπιν ερώτησης, που απηύθυνε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Έγιναν, μάλιστα, η αιτία να ξεσπάσει στη συνέχεια και διαδικτυακός καβγάς με τον άλλοτε «τσάρο» της Οικονομίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν κλείνει εδώ και η κυβέρνηση θέλει να βρει μία λύση, που θα σπάσει αβγά αλλά θα έχει και τους εργαζόμενους ως επί το πλείστον ευχαριστημένους.

Αλληλοκατηγορίες…

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά και είναι μονίμως χρεωμένη, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άφηνε τα πάντα απλήρωτα πλην των εργαζομένων και η εταιρεία έμπαινε μέσα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας επικαλέστηκε, μάλιστα, και την υπογραφή Τσακαλώτου σε έγγραφο προς την Κοινότητα. Σημείωσε πως η Ευρώπη βεβαίωσε το πρόστιμο για παράνομες ενισχύσεις και στρέβλωση του ανταγωνισμού, που γενικώς φέρνει «λυπητερές» στους Έλληνες πολίτες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάλι διά των Τσακαλώτου – Σταθάκη, σήκωσε το γάντι και το έριξε πίσω στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών για το μπάχαλο στη ΛΑΡΚΟ και τον πατέρα τού νυν υπουργού, Θ. Σκρέκα, με την αιτιολογία ότι το 2008, ως πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ, διόρισε στην επιχείρηση «εκλεκτούς» με υψηλές αμοιβές.

Με μοντέλο Ολυμπιακής

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ αφορά τρεις βασικούς άξονες για τους εργαζόμενους, ακολουθώντας εν μέρει το μοντέλο του λουκέτου της Ολυμπιακής: διαχωρισμός των ώριμων εργαζόμενων προς σύνταξη και έξοδο με την αποζημίωση που δικαιούνται με τον νέο και όχι με τον παλαιό νόμο, διαχωρισμός αυτών που είναι σε μεγάλη ηλικία και έχουν λίγα χρόνια για να πάρουν σύνταξη και τοποθέτησή τους σε θέσεις στην αυτοδιοίκηση ή σε εργασιακά προγράμματα και, τρίτον, των νέων εργαζομένων, που μπορούν να απορροφηθούν σε κάποιο σύγχρονο σχήμα με τον πρώτο ή με τον δεύτερο διαγωνισμό, δεδομένου ότι οι μισθοί τους είναι αισθητά χαμηλότεροι.

Οι επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι, παρά τα όποια προβλήματά της, η ΛΑΡΚΟ είναι μία εταιρεία-φιλέτο, η οποία μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της νέας εποχής με την επεξεργασία νικελίου και την ενασχόληση με το κοβάλτιο, που είναι βασική πρώτη ύλη για τις νέες τεχνολογίες. Αντίθετα, από το κυβερνών κόμμα τονίζεται ότι η εταιρεία έχει χρόνια να κάνει επενδύσεις στον τομέα αυτόν και χρειάζεται μεγάλα κεφάλαια επανεκκίνησης, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως τονίζει πως, για να δρομολογηθούν εξελίξεις, πρέπει πρώτα η εταιρεία να κλείσει και να καθαρίσει ώστε να την πάρει επενδυτής.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ: «Ηλεκτροπληξία» των βουλευτών από διαμαρτυρόμενους ψηφοφόρους

Πυρά και εκ των έσω δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, και ακόμη και οι νεοδημοκράτες παραγωγοί και καταναλωτές πιέζουν για αποτελεσματικές λύσεις. Το ζήτημα αυτό αποτελεί πρώτο θέμα στα πηγαδάκια της Βουλής –πέρα από τους διαξιφισμούς για την αγορά των Rafale–, καθώς κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές δέχονται διαρκώς πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους, που βλέπουν τους διογκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και δεν φαίνεται να… καθησυχάζονται επειδή η κρίση είναι εξωγενής και πυροδοτείται και από τον φόβο ενός πολέμου στην Ουκρανία.

Το θέμα απασχόλησε και το Μαξίμου. Η ιστορία του ρεύματος συμπαρασύρει όλους τους κλάδους, ενώ έχει φέρει στα όριά τους και τους αγρότες, που είναι ήδη στον δρόμο. Το ζήτημα φαίνεται να το αναγνωρίζει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων βλέπουν και τους αγρότες να ρίχνουν γέφυρες στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για δημιουργία κοινού αγωνιστικού μετώπου. Σημειώνεται ότι το θέμα της ακρίβειας τέθηκε σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και από την πλευρά των ξενοδόχων, κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης Horeca.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι δύσκολα και για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού το οικονομικό επιτελείο έχει πληγές να κλείσει και δεν υπάρχει η βούληση, για να φύγουν και οι αγρότες από τους δρόμους με το κεφάλι ψηλά παίρνοντας κάτι για την τιμή των όπλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα