Γραμμένος: Μια 11άδα ήττες σε 22 ημέρες

Η «Α» το έγραψε αρκετές φορές ότι ο πρόεδρος τη ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος κι ένας λαμπρός νομικός. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όποιος είναι αξιοπρεπής κάνει και για πρόεδρος στην ΕΠΟ, το ένα δεν έπεται του άλλου.

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν κι άλλοι αξιοπρεπείς άνθρωποι, αλλά δεν κάνουν για διευθυντές του ποδοσφαίρου. Από τότε που ανέλαβε ο Γραμμένος δέχεται συνεχείς «ήττες» και παραμένει στη θέση του, αδιαφορώντας ακόμα και για την αξιοπρέπειά του με αυτή την εμμονή του να μένει σε μια θέση που είναι μακριά από την κουλτούρα του και το μορφωτικό του επίπεδο.

Παραθέτουμε πιο κάτω όλες τις «ήττες» του Γραμμένου τις τελευταίες δύο βδομάδες, ατάκτως ειρημένες, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες.

Ήττα Νο1: Ο Γραμμένος πήρε την εθνική ομάδα από το «Καραϊσκάκης», γιατί έτσι ήθελε ο Ιβάν Σαββίδης, όταν τω καιρώ εκείνω απλά έπρεπε να επενδυθεί τον μανδύα του «αφεντικού» του ποδοσφαίρου.

Αφού η Εθνική ταλαιπωρήθηκε –για να μην πούμε «ξεφτιλίστηκε»– στο ΟΑΚΑ, απέτυχε και να προκριθεί στην επόμενη φάση του Nations League, ο Γραμμένος διέγνωσε ότι έπρεπε να βρει νέα έδρα για την εθνική ομάδα, εν όψει των προκριματικών του EURO 2020.

Επέλεξε την Τούμπα, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον Ιβάν Σαββίδη, και ως εναλλακτική λύση το «Παγκρήτιο» στο Ηράκλειο. Θεώρησε ότι η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη θα ήταν εύκολη υπόθεση, λόγω του Ιβάν Σαββίδη. Κατ’ αρχάς να ρωτήσουμε: Τίνος είναι η εθνική ομάδα και παίρνει αποφάσεις ο πρόεδρος της ομοσπονδίας; Ούτε δική του είναι, ούτε περιοδεύων θίασος είναι.

Ωστόσο, «άλλαι μεν αι βουλαί ανθρώπων, άλλα δε ο Θεός κελεύει». Οι σκληροπυρηνικοί του «Δικεφάλου του Βορρά» έβγαλαν ανακοίνωση, ότι θα περάσει πάνω από το πτώμα τους όποιος αποφασίσει να πάει την Εθνική στη Θεσσαλονίκη. Δεν τη θέλουν, επειδή, όπως είπαν, χρόνια ολόκληρα «το κατεστημένο των Αθηνών κλέβει τίτλους από τον ΠΑΟΚ».

Ποια ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΕΠΟ; Να ενημερώσει τον Ιβάν Σαββίδη – και ορθώς. Αυτό, ωστόσο, έχει να κάνει με το τυπικό μέρος. Το ουσιαστικό είναι ότι ο υπέρτατος άρχων του ελληνικού ποδοσφαίρου παίρνει μία απόφαση, και μερίδα οπαδών όχι μόνο τον αγνοεί αλλά και του επιτίθεται κι από πάνω. Το δε παράδοξο είναι ότι ο Γραμμένος εκφράζει την «εξυγίανση», για την οποία τόσο… μόχθησε ο Ιβάν Σαββίδης, άρα δεν υπήρχε κανένας σοβαρός λόγος αρνησικυρίας των φανατικών να δεχτούν την εθνική ομάδα.

Η όποια απόφαση, φυσικά, δεν βαραίνει τον Βαγγέλη Γραμμένο, αλλά τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη. Αυτός πρέπει να πάρει τις αποφάσεις. Και σαν έξυπνος άνθρωπος που είναι ο Πόντιος ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, δεν ήρθε ποτέ σε σύγκρουση με τον λαό του «Δικεφάλου». Ούτε όταν ο Σύνδεσμος Φίλων ΠΑΟΚ της Πολίχνης και της Αθήνας τού έκαναν ευθεία επίθεση, με θέμα το «Μακεδονικό».

Ήττα Νο2: Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την απόλυση του Γιάννη Τσαχειλίδη από την ΚΕΔ «δι’ ανάρμοστον συμπεριφοράν». Επειδή πέταξε έξω από τα γραφεία της ΚΕΔ τον αντιπρόεδρο της ΕΠΟ, Στέργιο Αντωνίου. Ο οποίος Αντωνίου είχε πάει «για να πω μια καλησπέρα».

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στην ΚΕΔ πηγαίνουν μόνο για «καλησπέρες» ή «καλημέρες» και κανένας για ρουσφέτι. Ρωτήθηκε, ποτέ, ο Αντωνίου από τον πρόεδρο Γραμμένο, τι δουλειά είχε στα γραφεία της ΚΕΔ, εκτός από την «καλησπέρα»; Γνωρίζει ή όχι ο πρόεδρος τη ΕΠΟ ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τη FIFA και την UEFA είναι να σταματήσουν αυτού του τύπου τα «πάρε-δώσε» των στελεχών της ομοσπονδίας με τα στελέχη της ΚΕΔ;

Φυσικά και το γνωρίζει. Γι’ αυτό και η Επιτροπή Παρακολούθησης έβγαλε ανακοίνωση και λέει ότι δεν συμμετείχε ο Φούσεκ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής που «έφαγε» τον Τσαχειλίδη και ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για την καρατόμηση. Τέτοια ήττα «έφαγε» ο Γραμμένος. Ακόμα και βόλτα να πάει, πρέπει να πάρει την άδεια. Ή, μάλλον, αυτή δεν είναι ήττα. Είναι ταπείνωση.

Πέραν αυτού, εγείρονται δύο ζητήματα: Ο Γραμμένος θα έχει λόγο στον αντικαταστάτη του Τσαχειλίδη, θ’ αποφασίσει ο ίδιος ο Περέιρα, ή από κοινού; Πόσα τηλεφωνήματα δέχτηκε ο Γραμμένος με «προτάσεις» για την κάλυψη της θέσης του Τσαχειλίδη;

Από «δικά μας παιδιά», φυσικά. Κάπως έτσι τον είχε χαρακτηρίσει κι ο Ιβάν Σαββίδης. «Αυτός είναι δικός μας». Το άλλο, δε, ότι ο Γραμμένος προσπαθεί μέσω της νομικής υπηρεσίας να μη δοθεί αποζημίωση στον Τσαχειλίδη, είναι κατανοητό. Πού να βρεθούν κι άλλα λεφτά, με τα τόσα που ξοδεύει η ΕΠΟ για τους «σωτήρες» της από το εξωτερικό, με όσα χρυσοπλήρωσε την επιτροπή «Εξομάλυνσης», και πόσα πρέπει να δώσει στον Σκίμπε

Ήττα Νο3: Όταν ανέλαβε την ΕΠΟ ο Βαγγέλης Γραμμένος, υποσχέθηκε διαφάνεια παντού, και στα οικονομικά θέματα. Δεν είδαμε καμία διαφάνεια. Ούτε γνωρίζουμε πόσα χρήματα παίρνουν οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΠΟ. «Εγώ δεν είμαι του τζάμπα», είχε πει ο πρώην πρόεδρος της «εξομαλυντικής» ΕΠΟ, Γιάννης Δρόσος.

Γιατί δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα χρήματα που δίνονται κι αφήνει τους άμεσους συνεργάτες του να «διασύρονται» από δημοσιεύματα; Πόσα χρήματα πρέπει να δοθούν στον Σκίμπε για τη λύση της συνεργασίας του; Οκ, αν επικαλεστεί τα περί «προσωπικών δεδομένων» είναι κατανοητό. Αυτός, όμως, κόμπαζε ότι θα τα βγάζει όλα στη φόρα.

Ήττα Νο4: Ο Βαγγέλης Γραμμένος απλά… προεδρεύει στην ΕΠΟ, αφού FIFA/UEFA έχουν στείλει στην Ελλάδα ένα κάρο τοποτηρητές. Χούμπελ, Φούσεκ, Δερβίσι κ.λπ. Τι ακριβώς πέτυχαν οι ξένοι κι ο Γραμμένος τούς ανέχεται και δεν πάει στις δύο υπερεθνικές συνομοσπονδίες να τους εκθέσει το πρόβλημα; Είναι αιρετός πρόεδρος, και όχι δοτός. Πότε αξιοποίησε τον θεσμικό του ρόλο για να επιβάλει πράγματα; Έχει κάθε δικαίωμα και κάθε νομιμοποίηση να το κάνει, αφού είναι γενικά παραδεκτό πως τίποτα δεν δουλεύει σωστά σε κανένα επίπεδο και δη στη διαιτησία.

Ήττα Νο5: Η εθνική ομάδα κινδυνεύει να παίξει κεκλεισμένων των θυρών, για το ναζιστικό σύμβολο που υψώθηκε στο ματς με την Εσθονία. Ποια προληπτικά μέτρα πήρε η διοίκηση Γραμμένου, ώστε να μην περάσει ο «Μαύρος Ήλιος» των SS στην κερκίδα; Απολύτως κανένα. Και μάλιστα σε άδειο γήπεδο που η φρούρησή του ήταν εύκολη.

Ο κίνδυνος τιμωρίας είναι δεδομένος, που σημαίνει ότι η ΕΠΟ θα μείνει χωρίς έσοδα, σε μια εποχή που λεφτά δεν υπάρχουν. Πέραν αυτού, όμως, αναδεικνύεται και η ανημποριά της ΕΠΟ και του Γραμμένου προσωπικά να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και ειδικά σε ένα θέμα, τους νεοναζί, γνωρίζοντας ότι οι FIFA/UEFA έχουν υπερευαισθησία σε θέματα φασιστικών φαινομένων.

Ήττα Νο6: Η ελληνική διαιτησία απαξιώθηκε πλήρως. Τα λάθη δεν μειώθηκαν και ο Περέιρα των 20.000 ευρώ τον μήνα κατέφυγε στους ξένους – πλην αμφιβόλου αρτιότητας και επάρκειας. Κι όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν μπορεί να ελέγξει τον αρχιδιαιτητή, τότε ποια ακριβώς είναι η συμβολή του στην καλυτέρευση του ποδοσφαίρου; Και γιατί δεν σφύριξε ξένος διαιτητής στο ντέρμπι Ατρομήτου – Ολυμπιακού;

Ήττα Νο7: Σύμφωνα με τις επιταγές των FIFA/UEFA, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία επιτροπή «Ακεραιότητας» που θ’ ασχολείται με τα ύποπτα για χειραγώγηση παιχνίδια. Ποιος θα στελεχώσει αυτή την επιτροπή εμπειρογνωμόνων; Είναι αλήθεια αυτό που λέγεται ευθέως στους διαδρόμους της ΕΠΟ, ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν θα έχει καμία απολύτως γνώμη στη στελέχωσή της και ότι αποκλειστικά υπεύθυνος θα είναι ο υφυπουργός Γ. Βασιλειάδης;

Ήττα Νο8: Τα θλιβερά επεισόδια στο ΟΑΚΑ, στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Άγιαξ, τα καυτηρίασαν άπαντες με σχετικές δηλώσεις ή ανακοινώσεις. Οι «επίτροποι» των FIFA/UEFA, που επωμίστηκαν τη «σωτηρία» του ελληνικού ποδοσφαίρου, σιώπησαν. Ο δε λαλίστατος Χούμπελ, που όποτε θυμάται μας απειλεί με GRExit στο πολύ… άνετο, γιατί δεν τηλεφώνησε στον Βαγγέλη Γραμμένο, έστω για μια τυπική ενημέρωση για τα αίσχη του ΟΑΚΑ, και πώς εισέπραξε ο πρόεδρος αυτή την κατάφωρη προσβολή στον θεσμό;

Ήττα Νο9: Η διαιτητής Θάλεια Μήτση, η οποία έχει σφυρίξει σε Μουντιάλ, πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μιλάει πέντε γλώσσες, έχει πέντε χρόνια στη FIFA, «κόπηκε» από την ΚΕΔ για άγνωστο λόγο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αιτιολόγησαν την απόφασή τους, στέλνοντας χαλκευμένα στοιχεία στις δύο υπερεθνικές συνομοσπονδίες, όπως καταγγέλλει η ίδια, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος έπρεπε αμέσως να πάρει θέση ως θεσμικός παράγων. Σιώπησε. Κάποια άλλη διαιτητής θα την αντικαταστήσει. Με διαφανείς διαδικασίες, προφανώς…

Ήττα Νο10: Έγινε ο τρελός χαμός με το χέρι του Βιεϊρίνια και ο πρόεδρος δεν είπε κουβέντα, έστω και τυπική. Να δείξει ότι είναι εκεί. Ότι έχει γνώση των πραγμάτων.

Ήττα Νο11: Με όλα αυτά, ο Βαγγέλης Γραμμένος θεωρείται από τη μεγάλη μάζα των φιλάθλων, αλλά και των οπαδών του ποδοσφαίρου, ένας «μαϊμού εξυγιαντής». Πώς το ανέχεται και πώς επιτρέπει στον εαυτό του να καθυβρίζεται, έστω από μια «πλέμπα» των social media, αλλά και του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης;

Περί Ανδρόνικου και Λάζαρου

Θα διαβάσετε παραπάνω τον «ενδεκάλογο των ηττών» του προέδρου Γραμμένου. Αφορά τις τελευταίες 22 ημέρες μόνο. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα ζητήματα στα οποία ο πρόεδρος της ΕΠΟ κωφεύει ή δεν μιλάει. Όπως, για παράδειγμα, τι έγινε με την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, όπου εξακολουθεί να προΐσταται ο συνταξιούχος πρόεδρος Βασίλης Ανδρόνικος, παρ’ ότι ο νόμος το αναφέρει ρητά ότι έπρεπε να είναι τακτικός δικαστής.

Ύστερα, ο Βαγγέλης Γραμμένος δεν μας ενημέρωσε σε ποιο σημείο βρίσκεται εκείνη η έρευνα της διαρροής της είδησης της απόφασης για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Η είδηση είχε δημοσιευτεί σε «κόκκινο» Μέσο για μερικά μόλις λεπτά, και αποσύρθηκε. Ποιος τη διέρρευσε; Είναι απορίες για τις οποίες ο Γραμμένος είναι υπόλογος όχι μόνο στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

«Ελεύθερος – πολιορκημένος»

Ο Βαγγέλης Γραμμένος, λοιπόν, έχει δέκα ήττες τον τελευταίο καιρό και το ερώτημα παραμένει αμείλικτο: Γιατί εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του και δεν παραιτείται; Όταν αγνοείται παντού, όταν θεσμικά δεν μπορεί να κυβερνήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, απλά αδικεί τον εαυτό του, παραμένοντας στον θώκο του ως επικεφαλής του.

Είναι αλήθεια ότι άνθρωποι που αποτελούν τον στενό πυρήνα του προέδρου, τον πίεσαν κατά καιρούς και ειδικά μετά την αλόγιστη συσσώρευση των «επιστατών» των FIFA/UEFA να το αποτολμήσει. Και να το ήθελε, δεν μπορεί να το κάνει, λένε μερικοί κακεντρεχείς τόσο μέσα, όσο κι έξω από την ΕΠΟ.

Δεν είναι… ελεύθερος να το κάνει. Όχι πως κάποιος τον «κρατάει». Ο Βαγγέλης Γραμμένος δεν «κρατιέται» από κανέναν, ούτε έχει κάποια οικονομική εξάρτηση, αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας. Το γιατί δεν το κάνει για την υστεροφημία του, κυρίως, γιατί παραμένει ένας «ελεύθερος – πολιορκημένος», θα το καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα