Γραμμή άμυνας οι… Ιφιγένειες

Μετά από τον Χρήστο Τριαντόπουλο και ο Κώστας Καραμανλής;

Τρόπους να ξεφύγει από την γωνία του «ρινγκ» σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Τεμπών αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς ημέρα με την ημέρα εντείνεται η πίεση της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης σε αυτόν τον πραγματικά καυτό Φεβρουάριο, που ολοκληρώνεται με τις νέες μεγάλες συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστείς τις 28 του μήνα, ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπου χάθηκαν 57 άνθρωποι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκιο οι μέχρι τώρα αντιδράσεις κάθε άλλο παρά επιτυγχάνουν την αποκλιμάκωση της έντασης. Τουναντίον την «ηλεκτρίζουν». Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha κάθε άλλο παρά επιτυχημένη την λες. Το αντίθετο. Η πλειοψηφία της κοινωνίας συμφώνησε με την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός αναζήτησε Ιφιγένεια για να αποδυθεί τις πολιτικές ευθύνες. Όμως όλοι κατανοούν, ότι ουδείς στην κυβέρνηση κάνει το οτιδήποτε πριν ενημερώσει το Μαξίμου. Εξάλλου γι’ αυτό ιδρύθηκε το λεγόμενο Επιτελικό Κράτος.

Αποτυχημένη ήταν και η δεύτερη προσπάθεια, καθώς ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μία λέξη στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Παρασκευής που προκάλεσε νέες αντιδράσεις. Ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία μίλησε για μια δύσκολη εβδομάδα με αφορμή το ξέσπασμα της κοινωνίας για τα Τέμπη, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει «δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κυματισμούς θα τους ξεπεράσουμε έχοντας ως οδηγό την αλήθεια και τη δράση». Η λέξη «κυματισμοί» σχολιάστηκε με όχι και τόσο θετικά σχόλια σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κρύφτηκαν μέχρι και οι φανατικοί οπαδοί του πρωθυπουργού οι αποκαλούμενοι «Kyriakistas».

Όπως απέτυχε και το αφήγημα που κυκλοφόρησε για δύο τρεις ημέρες από κυβερνητικούς κύκλους και αναφέρθηκε και από υπουργούς με πρώτον τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ο λόγος για τα σενάρια περί πολιτικής αποσταθεροποίησης. Όμως η τακτική της κινδυνολογίας δεν φαίνεται πως συγκίνησε την κοινωνία, που ημέρα με την ημέρα παρακολουθεί ότι προκύπτουν όλο και μεγαλύτερα ερωτηματικά σχετικά με το δυστύχημα.

Και δεν μιλάμε για την σύμβαση «717» που δεν είχε υλοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση και η ασφάλεια δύο αμαξοστοιχιών αφέθηκε στα χέρια ενός ακατάλληλου σταθμάρχη, ο οποίος από αχθοφόρος αναβαθμίστηκε και μετατέθηκε σε ένα κομβικό σταθμό. Τα ερωτηματικά πληθαίνουν για την διαχείριση που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα:

  • Για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός από την επομένη το πρωί μίλησε με βεβαιότητα για ανθρώπινο λάθος και μόνο;
  • Για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός στις 21 Μαρτίου του 2023 στη συνέντευξη του στον Σταύρο Θεοδωράκη χωρίς να έχει ακλόνητα στοιχεία επανέλαβε με βεβαιότητα το ανθρώπινο λάθος; Στην τελευταία του συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας ότι «αυτά τα στοιχεία μου έδωσαν αστυνομία και πυροσβεστική». Όμως όπως φαίνεται, τα πορίσματα από την πυροσβεστική βγήκαν μετά τις 25 Μαρτίου του 2023, δηλαδή μετά τη συνέντευξη στον Θεοδωράκη. Αυτό που είχε στα χέρια του ο πρωθυπουργός ήταν ένα απλό δελτίο συμβάντος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που βγαίνει για υπηρεσιακούς λόγους.
  • Για ποιον λόγο επί μακρώ χρονικό διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχε 13ο βαγόνι, κατηγορώντας ως συνωμοσιολόγους, όλους όσοι έθεταν ερωτηματικά για το τι μετέφερε το 13ο βαγόνι. Και οι πρώτοι που μίλησαν για το 13ο βαγόνι δεν ήταν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, αλλά οι δικηγόροι των γονέων των θυμάτων και απλά έσπευσε να επωφεληθεί την κατάσταση ο Κυριάκος Βελόπουλος. Σε αυτόν είχε αναφερθεί κατοπινά και ο πρωθυπουργός που μιλούσε με υποτιμητικό τρόπο στις συνεντεύξεις του και στον Γιώργο Παπαδάκη και στο Νίκο Χατζηνικολάου. Όμως η Hellenic Train προ ολίγων ημερών παραδέχθηκε ότι υπήρχε και 13ο βαγόνι. Και δυστυχώς ο κ. Φλωρίδης δεν είχε την πολιτική ανδρεία να παραδεχθεί το λάθος του και να ζητήσει συγνώμη από όσους είχε κατηγορήσει ότι διακινούν fake ειδήσεις.
  • Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δίχως έρευνα αρνήθηκε ότι μπορεί η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε εύφλεκτο υλικό;
  • Επίσης η κυβέρνηση αρνείτο ότι είχε κάποια σχέση με το γεγονός ότι αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος με το τσιμεντάρισμα. Μάλιστα ο κ. Φλωρίδης είχε κάνει την περίφημη δήλωση ότι «όποιοι μιλούν για μπάζωμα είναι για τα μπάζα». Κι όμως όπως αποδείχθηκε οι δικαστές που ασχολούνται με την υπόθεση άσκησαν δίωξη για το μπάζωμα στο χώρο του δυστυχήματος και στην υπόθεση εμπλέκεται και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.

Σε όλα αυτά τα ερωτηματικά ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε και οι υπουργοί, ούτε και οι λίγοι γενναίοι «γαλάζιοι» βουλευτές που βγαίνουν στα κανάλια έχουν πειστικές απαντήσεις. Και φυσικά όσο οι απαντήσεις είναι έωλες, τόσο η δυσαρέσκεια και η οργή της κοινωνίας μεγαλώνει.

Οι μάχες στην Βουλή  

Πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις μάχες που ακολουθούν στην Βουλή. Υπάρχει ήδη το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή που έχουν καταθέσει ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ όπου εκκρεμεί ο καθορισμός ημερομηνίας. Από την κυβέρνηση έλεγαν ότι καλό είναι να περιμένουμε το πόρισμα του ΕΜΠ.

Όμως τα δεδομένα άλλαξαν μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για το μπάζωμα. Και μάλιστα το αίτημα έρχεται μετά την αποκάλυψη από την «Καθημερινή», ότι το αντίστοιχο πόρισμα από την Γάνδη μιλάει για μεταφορά στην εμπορική αμαξοστοιχία δεξαμενής με εύφλεκτο υλικό, όπου ήταν η αιτία που προκάλεσε την μεγάλη έκρηξη.

Και βέβαια να τονιστεί ότι εκκρεμεί και η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας που έχει προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και το πόρισμα του Πολυτεχνείου θα κινείται στην ίδια ρότα με το πόρισμα της Γάνδης. Οπότε οι μάχες στην Βουλή αναμένονται σκληρές. Και θα ολοκληρωθούν εντός του Φεβρουαρίου, όπως πίστευαν πολλά στελέχη του Μαξίμου. Διότι όπως είναι αναμενόμενο η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί, αλλά τα Τέμπη θα παραμείνουν στην επικαιρότητα και φαίνεται ότι θα πληγώνουν την κυβέρνηση.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση με βάση τα όσα είπε και ο Παύλος Μαρινάκης θα αποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και με τον Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο θα είναι η επόμενη Προανακριτική Επιτροπή. Η συζήτηση για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου θα διεξαχθεί στις 13 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την 4η ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή, όπου αναμένεται η εκλογή του Κώστα Τασούλα (απαιτείται πλειοψηφία 151 ψήφων) και μία ημέρα πριν την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Και όπως γίνεται αντιληπτό κάθε άλλο παρά το κλίμα θα είναι ερωτικό.

Πάντως όπως τονίζεται από το Μαξίμου, «πρώτα θα διαβάσουμε το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή σε βάρος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλου για τα Τέμπη». Η κυβέρνηση αφού καταγγείλει τη στάση της αντιπολίτευσης θα δεχθεί την σύσταση Προανακριτικής. Οι λόγοι είναι επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην διερεύνηση της υπόθεσης. Και το κυριότερο αυτό που υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι ότι «εάν δεν βρεθεί κάτι μεμπτό για τον κ. Τριαντόπουλο θα εκτεθεί και το ΠΑΣΟΚ και όσοι μιλούν για συγκάλυψη». Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (ως μέτρο αντίδρασης στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ) ισχυρίζεται ότι την Προανακριτική δεν πρέπει να την «τρέξει» η Βουλή αλλά οι φυσικοί δικαστές. Δηλαδή, θα προτείνει να συγκροτηθεί για μία μέρα η Προανακριτική και μετά να αναλάβει την ανάκριση η δικαιοσύνη. Κάτι που θα θυμίζει έντονα την τακτική που ακολούθησε στην σκευωρία της Novartis με τις δέκα κάλπες, κρεμώντας στα μανταλάκια δέκα πολιτικούς. Αν τώρα η κυβέρνηση αποδεχθεί την ντρίμπλα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ναι μεν θα έχει προκληθεί ένα ρήγμα σε ένα πιθανό μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη η Κουμουνδούρου με αυτό τον τρόπο θα νομιμοποιήσει την διαδικασία που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την σκευωρία της Novartis.

Αναμένουν την ανάκριση

Από την άλλη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι όσο ο κόσμος «βράζει» τόσο λιγότερο πιστευτά θα γίνονται τα αφηγήματα, οπότε το μεγάλο βάρος πέφτει στη δικαιοσύνη και στο πότε θα γίνει εφικτό να αρχίσει η δίκη για την τραγωδία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πλέον βρισκόμαστε στην τελική φάση της έρευνας του ανακριτή. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι εκφράζουν αμφιβολίες για το πόσο σύντομα θα είναι σε θέση η δικαιοσύνη να περάσει στην ακροαματική διαδικασία.

Στο μεταξύ, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, από την επομένη της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στρέψει τα βέλη της στην Hellenic Train, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι τα όσα είπε κατά το πρώτο διάστημα μετά την τραγωδία των Τεμπών σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας αποτελούσαν διαβεβαιώσεις της εταιρείας. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας της δικαιοσύνης η Hellenic Train μπορεί να αντιμετωπίσει και νομικά ζητήματα στην Ελλάδα. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, το έχουν δηλώσει παραπάνω από δύο φορές στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της καταγγελίας της σύμβασης.

Η ζημιά και οι δημοσκοπήσεις

Η αλήθεια είναι ότι στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για την εξέλιξη της υπόθεσης των Τεμπών. Από την μία υπάρχει η δυσαρέσκεια της κοινωνίας, που μεγεθύνεται και πιέζει τους κυβερνητικούς βουλευτές και από την άλλη η διαβεβαίωση από παράγοντες του Μαξίμου ότι «η ζημιά είναι διαχειρίσιμη». Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες χρησιμοποιούν ως απόδειξη ότι παρά τον θόρυβο, εν τούτοις στις δημοσκοπήσεις μετά από τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που προβληματίζει, όμως τους «γαλάζιους» βουλευτές και ανησυχούν είναι δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από τις συγκεντρώσεις. Όταν είχαν προαναγγελθεί οι συγκεντρώσεις οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γελούσαν, ενώ αρκετοί στα social media λοιδορούσαν την Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία. Κι όμως παρά τις προσπάθειες από διαφόρους κύκλους να μετατραπούν σε φιάσκο οι συγκεντρώσεις, εν τούτοις παρήγαγαν πολιτικό αποτέλεσμα μετά και το μισό mea culpa του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και το δεύτερο που ανησυχεί πλειάδα κυβερνητικών βουλευτών είναι και η στροφή που παρατηρούν σε φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Για παράδειγμα εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί που εδώ και χρόνια πάντα δικαιολογούσαν την κυβέρνηση, τώρα προβαίνουν σε αποκαλύψεις για τα πορίσματα, για καταθέσεις, αφήνοντας αιχμές.

Οπότε με βάση τον αιφνιδιασμό που υπέστη το Μαξίμου με τις συγκεντρώσεις, αλλά και την στροφή στα ΜΜΕ η ανησυχία έχει ενταθεί. Ειδικά όταν βρισκόμαστε ενώπιων σκληρών αντιπαραθέσεων στην Βουλή το επόμενο διάστημα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις συγκεντρώσεις στις 28 Φεβρουαρίου. Και ούτε πείθονται οι βουλευτές από όσα διαρρέουν συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι «δεν θα αφήνουμε τίποτε αναπάντητο, δεν μπορούμε να ανεχτούμε την κατηγορία ότι ξέραμε και συγκαλύψαμε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στη Βουλή».

Αυτό πάντως που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το εύρημα στις δημοσκοπήσεις, ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη κι ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει βέβαιο ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει ζημιά στο επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση. Ειδικά εάν δεν αποκλιμακωθεί και η ακρίβεια, που λειτουργεί αθέλητα και ως επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να κλείνει το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ την ίδια ώρα τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) αποφασίζουν και απεργιακές κινητοποιήσεις για την συγκεκριμένη μέρα που φαίνεται ότι θα λάβει το χαρακτήρα αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Η ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί θα πιέσει επιπλέον την κυβέρνηση, ειδικά εάν στις 28 Φεβρουαρίου είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να στηρίζει την θέση της σε μία πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή εντός κοινοβουλίου η κυβέρνηση να λέει ότι όλα τα κάνουμε σωστά κι έξω να είναι γεμάτη η πλατεία. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τρεις μέρες θα πρέπει να βρίσκονται στη Βουλή, όχι μόνο για να απαντούν στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως για να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα θα περιλαμβάνουν οι πραγματογνωμοσύνες, όσο και για το πώς «χειρίστηκε» η κυβέρνηση το πεδίο της σύγκρουσης των τρένων αμέσως μετά, δηλαδή το περίφημο «μπάζωμα».

Προφανώς η κυβέρνηση με τους υπάρχοντες συσχετισμούς θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όμως όλος αυτός ο μήνας και οι εξελίξεις που θα συμβούν, θα της κοστίσουν ακόμα περισσότερο δημοσκοπικά, και θα εξανεμίσουν σχεδόν όλα τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα