Γραμμή «Μαζινό» στα σύνορα

Η κρίση τού Αφγανιστάν και τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα που αναμένεται ότι θα προκληθούν έχει θέσει το Μαξίμου και συνολικά την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού. Και όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν παράτυπο μετανάστη από το Αφγανιστάν. Τουναντίον, θα δεχθεί όσους έλθουν με τη σφραγίδα τής Ε.Ε.

Της Λεώνη Κανανλάρι

Ο βασικός στόχος της Αθήνας και οι εντολές που δόθηκαν στον Νίκο Δένδια είναι ο συντονισμός για την ασφαλή επιστροφή όλων των Ελλήνων που βρίσκονται στην ασιατική χώρα, αλλά και των προσώπων (με τις οικογένειές τους) που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. «Πέραν τούτου ουδέν», όπως μας έλεγε πηγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναμφίβολα οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, κρατούν σε εγρήγορση την Αθήνα, καθώς βλέπει την Τουρκία να τείνει χείρα φιλίας στο νέο καθεστώς και όλοι τρέμουν το αύριο: όταν οι Ταλιμπάν αποφασίσουν να ανοίξουν τα σύνορα σε όλους όσοι επιθυμούν την έξοδο από το Αφγανιστάν. Τότε η πλειοψηφία αυτών των προσφύγων θα θελήσουν να βρεθούν στην Ευρώπη για πιο ασφαλή ζωή. Κάτι που σημαίνει ότι ο μόνος δρόμος για να περάσουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, αφού πρώτα κάνουν μία στάση στην Τουρκία.

Η Αθήνα θεωρεί ότι, παρά τα όσα λέει ο Ερντογάν και παρά τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, στο τέλος της ημέρας η Άγκυρα θα δεχθεί τους Αφγανούς πρόσφυγες με απώτερο στόχο την εργαλειοποίησή τους, ώστε να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους στέλνει σιγά-σιγά και με τη γνωστή μέθοδο των λαθρέμπορων. Ήδη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έγινε αποδέκτης καταγγελιών στον νομό Ροδόπης από τα Πομακοχώρια, ότι τελευταία έχουν εμφανιστεί Αφγανοί που περνούν από την Τουρκία στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του νομού κοινοποίησε τις καταγγελίες τόσο στο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την επίσπευση των προσλήψεων των 400 περίπου συνοριοφυλάκων, ώστε να κλείσουν κι από εκεί οι δίοδοι για τους παράτυπους μετανάστες. Οι καταγγελίες Στυλιανίδη είναι και ένας από τους λόγους που επισκέφθηκαν τον νομό Έβρου και τις γύρω περιοχές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

Η αντιμετώπιση των νέων ρευμάτων

Με βάση και τα όσα ειπώθηκαν στο ΚΥΣΕΑ, η Ελλάδα θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο ένας θα είναι η εγρήγορση και η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, τόσο στα χερσαία σύνορα, όσο και στα θαλάσσια. Κάτι που έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς όλοι αποδέχονται ότι από τον Ιούλιο του 2019 χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχουν μειωθεί σε τεράστιο βαθμό οι μεταναστευτικές ροές. Ο δεύτερος άξονας είναι να  κινητοποιηθεί η Ευρώπη, που για μία ακόμη φορά πιάστηκε στον ύπνο. Η Ελλάδα, όπως έχει ενημερώσει και ο υπουργός Εξωτερικών και τον Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και τους Ευρωπαίους ομολόγους του, δεν αποδέχεται σε καμία των περιπτώσεων την εργαλειοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας. Κάτι που η Αθήνα το θεωρεί δεδομένο.

Είναι χαρακτηριστικό των ελληνικών κινήσεων η απάντηση του Νότη Μηταράκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για απανθρωπιά, με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί ένα νέο κύμα Αφγανών προσφύγων. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά να μας θυμίζει το παρελθόν του, με τα οδυνηρά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Στο μεταναστευτικό οι επιπτώσεις ήταν ολέθριες για τα νησιά μας αλλά και τη χώρα γενικότερα. Απαντάμε ξεκάθαρα, δεν είμαστε πλέον ξέφραγο αμπέλι, δεν θα δεχθούμε παράτυπες ροές. Λειτουργώντας από φέτος νέες κλειστές/ελεγχόμενες δομές, συνεχίζοντας τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι Έλληνες θυμούνται και συγκρίνουν την Ελλάδα του 2015 με τις ορδές μεταναστών, με την Ελλάδα τού σήμερα».

Αυξημένες θα είναι οι περιπολίες και από το λιμανικό για να αποτραπεί η είσοδος των πα΄ρατυπων μεταναστών

 Νέο σχέδιο

Το μήνυμα που εστάλη και προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει έναν ρόλο που δεν της αναλογεί, ούτε πρόκειται να σηκώσει μόνη της το βάρος. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει άμεσα ένα σχέδιο δράσης και να θεραπεύσει τη διπλωματική της αδυναμία».

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη. Από τη μία οι γερμανικές εκλογές, από την άλλη η πανδημία δημιουργούν ένα ασαφές τοπίο, το οποίο δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήξει. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο μεταναστευτικό ρεύμα θα βρεθεί στην αυλή μας μετά την 11η Σεπτέμβρη, όπου είναι το περιθώριο που έχουν δώσει οι Ταλιμπάν στους Αμερικανούς για να έχουν φύγει από το Αφγανιστάν. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί που ελέγχουν τη στρατιωτική πλευρά του αεροδρομίου της Καμπούλ καθημερινά εκτελούν πτήσεις για να απομακρύνουν τους ανθρώπους τους, μαζί με τους Βρετανούς, ενώ ακόμη και σε αυτό τον τομέα οι Ευρωπαίοι τα έχουν κάνει μαντάρα. Μάλιστα, στη Γερμανία έχει προκληθεί κυβερνητική κρίση, καθώς ελάχιστοι έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ μέσω των ειδικών πτήσεων και για να τα καταφέρουν αναζητούν πλέον την αρωγή της Ρωσίας.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο οι αξιωματούχοι της Κομισιόν προκρίνουν τη λύση να εγκριθεί το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, κάτι που βολεύει την Τουρκία. Το νέο σχέδιο δεν αναμένεται να λύσει το πρόβλημα και περισσότερο μοιάζει με μπαλώματα πάνω στα προηγούμενα. Απλά για μία ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κρύψουν ένα σημαντικό  πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η Ελλάδα ναι μεν δεν συμφωνεί να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Τουρκία, αλλά ελπίζει ότι με το νέο μεταναστευτικό σχέδιο θα μοιραστούν τα βάρη. Μαζί με την Ελλάδα πιέζουν Ιταλία, Ισπανία, αλλά και οι Βαλτικές χώρες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί τεράστια πίεση με μετανάστες από τη Λευκορωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα