«Grexit αν “ανοίξει μύτη” στον τελικό του Κυπέλλου»

Η «ΑΠΟΨΗ» αποκαλύπτει όσα δεν είπε ο Χέρμπερτ Χούμπελ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τους λόγους που οδήγησαν την περασμένη Τετάρτη τον Βαγγέλη Μπαταγιάννη στην πόρτα εξόδου από τη Super League.

Μόνο που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει από την αποχώρηση ενός δικηγόρου, που σε γενικές γραμμές απέτυχε από τη στιγμή που επί των ημερών του τέθηκε υπό διαπραγμάτευση ακόμα και η υπογεγραμμένη προκήρυξη του πρωταθλήματος, ενώ παρέμεινε στο πόστο του διευθύνοντος συμβούλου ο Βασίλης Γκαγκάτσης παρά την καταδίκη του με κάθειρξη πέντε ετών για την Kάρτα Yγείας, αλλά και την παραπομπή του για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ.

Το βασικό πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου αφορά στην πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις από τη FIFA. Ακόμα και με Grexit απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο Χέρμπερτ Χούμπελ.

«Εγώ θα σας το πω ωμά. Κινδυνεύετε με Grexit, επειδή παραμένουν κάποια βασικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία, όπως είναι η βία, το match-fixing, αυτό των πολιτικών παρεμβάσεων, η δομή και ο οργάνωση της ομοσπονδίας σας, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία του VAR», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης στους παράγοντες της ΕΠΟ κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την προηγούμενη Τρίτη.

Τον Αυστριακό επιτετραμμένο δεν έπεισαν ούτε οι δικαιολογίες ότι για όλα ευθύνεται η ΕΛ.ΑΣ., επειδή αφήνει ανεξέλεγκτους τους χούλιγκανς και απλά δρα κατασταλτικά όταν έχουν ήδη προκληθεί επεισόδια.

«Βρείτε λύση. Με τα επεισόδια που γίνονται στα ελληνικά γήπεδα δυσφημείτε το ποδόσφαιρο. Θέλουμε γήπεδα με παιδιά, με οικογένειες, και όχι με δακρυγόνα και χημικά. Σας βγάζουμε μία κραυγή αγωνίας, κάντε κάτι…» πρόσθεσε ο Χούμπελ.

Κάποιοι θεώρησαν υπερβολικό τον επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης. Μόνο που κάνουν λάθος. Παρά την ξεκάθαρη στήριξη από τους διεθνείς φορείς, η διοίκηση του Ευάγγελου Γραμμένου έχει αποτύχει σε μία σειρά θεμάτων.

Οι αναφορές του Χούμπελ στην υπόθεση του Βασίλη Γκαγκάτση δεν έγιναν τυχαία. Όταν η FIFA και η UEFΑ –χωρίς να προηγηθεί καταδίκη– έβγαλαν εκτός παιχνιδιού κορυφαία ονόματα του ποδοσφαίρου όπως ο Μισέλ Πλατινί, δεν γίνεται να μένει στη Super League κάποιος που καταδικάστηκε με πενταετή κάθειρξη, ενώ έχει και άλλες δικαστικές εκκρεμότητες.

Και μπορεί να τα έβαλε ο Χούμπελ με τον συνεταιρισμό, αλλά μερίδιο ευθύνης καταλόγισε και στην ΕΠΟ επειδή αδιαφόρησε αν και είναι η ανώτερη αρχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επίσης από τη FIFΑ και την UEFΑ χρεώνουν στον Γραμμένο και τους συνεργάτες του την παλινωδία με την αναδιάρθρωση. Εξ αρχής οι διεθνείς φορείς είχαν ταχθεί υπέρ της μείωσης των ομάδων, επειδή θεωρούν ότι έτσι μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και σαφώς καλύτερο το ποδοσφαιρικό προϊόν.

Γι’ αυτό και ενοχλήθηκαν όταν η ΕΠΟ ακύρωσε, έστω και για μία εβδομάδα, τη δική της απόφαση για την αναδιάρθρωση και ζήτησε τη διεξαγωγή πρωταθλήματος με 16 ομάδες.

Η απόφαση για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου θα ληφθεί τον Μάιο. Τότε έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει μία υπο-επιτροπή της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών με μοναδικό θέμα την Ελλάδα.

Ο χρόνος της συνεδρίασης δεν είναι τυχαίος. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στο πάρκο Γουδή και όχι μόνο, στη FIFΑ θέλουν να δουν τον τελικό του Κυπέλλου για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια η ΕΠΟ απέτυχε παταγωδώς στη διοργάνωση του αγώνα που σε κάθε άλλη χώρα αποτελεί γιορτή του ποδοσφαίρου. Τόσο στον Βόλο, όσο και στο ΟΑΚΑ οι χουλιγκάνοι έδρασαν ανενόχλητοι και οι ντροπιαστικές εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου.

«Αν ανοίξει μύτη στον τελικό, τότε το Grexit πρέπει να θεωρείται δεδομένο», υποστηρίζουν όσοι μπορούν και επικοινωνούν με την UEFΑ και τη FIFΑ. Κι αυτό το ενδεχόμενο έχει φτάσει και στα αυτιά του Γιώργου Βασιλειάδη.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, βέβαια, απέφυγε έως τώρα να πάρει θέση στις συνθήκες διεξαγωγής του τελικού, αλλά προφανώς και δεν θέλει να σκάσει στα χέρια του η βόμβα ενός αποκλεισμού.

Γι’ αυτό και ψάχνει τρόπο να επιβάλει τους δικούς του όρους, αν και την ίδια ώρα στην ΕΠΟ συνεχίζουν να μιλούν για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο.

Ο Γραμμένος και οι συνεργάτες του θέλουν να διεξαχθεί το ματς στο ΟΑΚΑ. Με φόντο ασφαλώς τις εισπράξεις που την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν τα 500.000 ευρώ. Πολλά χρήματα για την Ομοσπονδία, που έχει αυξημένα έξοδα εξ αιτίας των πολλών προσλήψεων.

Εκτός από τα πολλά χρήματα, όμως, το μενού της προηγούμενης σεζόν περιλάμβανε και πολλά επεισόδια, τα οποία αν επαναληφθούν θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Φυσικά, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, αλλά προφανώς και ο κόσμος δεν νοιάζεται για την επόμενη μέρα του Παναγιώτη Διακοφώτη ή του Νίκου Βακάλη.

Για το μέλλον του αθλήματος και των ομάδων αγωνιά. Κι αυτό παραμένει αβέβαιο μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού και φαντάζει μαύρο και άραχλο εάν προκύψει πρόβλημα στην υποτιθέμενη γιορτή του αθλήματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα