Γρίφος ο χρόνος του ανασχηματισμού

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διεκδικεί με αξιώσεις άλλη μία πρωτιά. Ενώ μέχρι σήμερα όλοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διέψευδαν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είναι η πρώτη φορά που ο ανασχηματισμός έχει εξαγγελθεί χωρίς όμως να έχει οριστεί ο ακριβής του χρόνος.

Η εισήγηση που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός προτείνει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Όμως σκοντάφτει στις εξελίξεις καθώς ο Αλ. Τσίπρας επιθυμεί αυτός να είναι σαρωτικός. Αν όμως γίνει άμεσα τότε μια σειρά από υπουργούς (Σταθάκης, Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος) θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους λόγω των συζητήσεων με τους δανειστές. «Τι νόημα έχει ένας ανασχηματισμός αν δεν μπορείς να αλλάξεις εκείνους που πρέπει;» διερωτάται παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου δείχνοντας έτσι και τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει αν το 2017 θα βρει τη χώρα με νέα κυβέρνηση σηματοδοτώντας μια νέα αρχή ή αν θα πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έτσι ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως ο ανασχηματισμός, όποτε και αν γίνει, θα φέρει και αλλαγές στον χάρτη των υπουργείων. Η σκέψη που κυριαρχεί είναι η δημιουργία ενός υπερυπουργείου Ανάπτυξης με αντικείμενο «Επενδύσεις και Εξωτερικές Οικονομικές Σχέσεις». Μάλιστα ψιθυρίζεται πως αυτό δεν θα το διατηρήσει ο Γιώργος Σταθάκης αλλά ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, με το όνομα του Νίκου Παππά να κυριαρχεί.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται και από αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη με το όνομα της Ρένας Δούρου να επιστρέφει στο προσκήνιο για τη θέση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει ικανοποιήσει τον πρωθυπουργό. Κάρτα εισόδου στην κυβέρνηση εκτιμάται πως θα λάβουν και τεχνοκράτες μιας και ο Αλ. Τσίπρας θέλει να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με συνοπτικές διαδικασίες και να μην υπάρχουν κομματικές και πολιτικής αγκυλώσεις. Αυτή η θέση, δείχνει προς τον Π. Σκουρλέτη ο οποίος εμφανίζεται ως εμπόδιο για την ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων.

Υπουργείο αναζητείται για τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος γίνεται σαφές ότι επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από το διαζύγιο με τη ΔΗΜ.ΑΡ..

Δεύτερη αξιολόγηση και χρέος το επόμενο βήμα
«Η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι λιγότερο δύσκολη» υποστήριξε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς, αν είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Νοεμβρίου εφιστώντας την προσοχή τους σε πιθανές καθυστερήσεις τις οποίες δεν θέλει να χρεωθεί η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες ξεκινούν από την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα με τα πρώτα ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν κλείσει για την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στην ομιλία του πως μαζί με την αξιολόγηση θα κλείσει και το θέμα του χρέους γιατί αυτό περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Ιουλίου με τους δανειστές. «Η συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς την τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda. Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η αόριστη προτροπή: “Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε…” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη συμφωνία την τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε» υποστήριξε. Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εκτιμά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Κρις Άλεν, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση «Thessaloniki Summit», εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κ. Άλεν χαρακτήρισε τις αποκρατικοποιήσεις «παράγοντα-κλειδί» για τη δημιουργία επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα και πρόσθεσε ότι η έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και επισήμανε ότι ήταν πολύ σημαντικό γεγονός ο διαχωρισμός της πολιτικής από τη διαχείριση του προγράμματος.

Στον αντίποδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση θα συνεχιστούν το 2017, αν και κανονικά θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση φέρνει ευρείας κλίμακας ανατροπές στα εργασιακά ήθη, κατάργηση φοροαπαλλαγών, μαζικές κατασχέσεις χρηματικών ποσών, πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων (ή και ολόκληρων επιχειρήσεων) σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου και άλλα 40 νέα προαπαιτούμενα για τη διετία 2017-2018.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα