Γρίπη: Στους 90 οι νεκροί – 7 μόλις την τελευταία εβδομάδα

Τι αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης

Την ώρα που συνεχίζεται να κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα ο κορωνοϊός με συνολικά 117 κρούσματα και έναν νεκρό, ακόμα ένα μέτωπο είναι ανοιχτό, αυτό της γρίπης.

Από την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 7 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 90.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, οι 72 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 18 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τα 83 (92,2%) από τα 90 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εμβολιασμένοι ήταν μόνο 33 (39,8%).

Κατά την εβδομάδα (02-08 Μαρτίου) οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 206 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 47 (22,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 238 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 217 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 89 (37,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, με πτωτική τάση.

 

 

Διαβάστε επίσης