«Γρυλλίζει» το Ισραήλ περιμένοντας τις ΗΠΑ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή βάζουν οι ΗΠΑ μέσω της υποστήριξής τους στο Ισραήλ, ναρκοθετώντας με αυτόν τον τρόπο τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι ο νούμερο 1 υποστηρικτής του Ισραήλ, το οποίο έχει μετατραπεί στο κακομαθημένο παιδί της Ουάσιγκτον.

 

Επιμέλεια: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Επιπρόσθετα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, οι ΗΠΑ λειτουργούν και ως ασπίδα προστασίας του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, αποτρέποντας την υιοθέτηση βιώσιμης λύσης στο Παλαιστινιακό ζήτημα, το πιο σημαντικό ζήτημα της ευρύτερης περιοχής. Παρά το γεγονός πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει αλλάξει πολλάκις όλα αυτά τα χρόνια, η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει διαφοροποιηθεί. Κυρίως λόγω της δύναμης του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ.

Σήμερα, με τις ΗΠΑ να στοχεύουν ευθέως την Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ αναβαθμίζεται περαιτέρω ως ο χωροφύλακας της περιοχής, γεγονός που αποδεικνύεται και από δύο πράξεις που έμειναν αναπάντητες μέσα στην εβδομάδα: αφενός της επιλεκτικής τιμωρίας διά της κατεδάφισης κατοικίας στην κατεχόμενη δυτική όχθη. Σε αυτή έμενε 17χρονος ο οποίος ενεπλάκη πριν κάποιους μήνες σε μάχη με Ισραηλίτες. Στη μάχη αυτή έπεσε νεκρός, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Και αφετέρου, με την εισβολή σε άλλη περιοχή όπου χωρίς κάποια δικαστική απόφαση, αλλά με την κάλυψη του στρατού, Ισραηλίτες καταπάτησαν τη γη Παλαιστίνιου.

Την ίδια ώρα, ισραηλινό δικαστήριο αναγνώρισε νομικά έναν εβραϊκό οικισμό που κατασκευάστηκε χωρίς άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση σε γη που ανήκε σε Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά.

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Αγελέτ Σάκεντ, του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, η οποία ανακοινώθηκε αργά την Τρίτη και αφορά τον οικισμό Μίτζπε Κράμιμ που δημιουργήθηκε το 1999 κοντά στη Ραμάλα και όπου ζουν 40 οικογένειες.

«Η απόφαση του δικαστηρίου (…) είναι σημαντικό επίτευγμα για τον οικισμό στην Ιουδαία και τη Σαμάρια», έγραψε στο Twitter η Σάκεντ χρησιμοποιώντας το βιβλικό όνομα για τη Δυτική Όχθη.

 

Κλεμμένη γη

Οι κάτοικοι του Μίτζπε Κράμιμ είχαν προσφύγει στο δικαστήριο το 2013, ζητώντας να αναγνωριστεί η περιοχή ως ιδιοκτησία τους. Το δικαστήριο τώρα αποφάσισε ότι οι Εβραίοι έποικοι είναι οι νόμιμοι κάτοχοι της γης, καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν γνώριζαν ότι ανήκε σε Παλαιστίνιο ιδιώτη όταν κατήρτησαν τον χάρτη της περιοχής μετά την κατάληψή της το 1967.

Βάσισε την απόφασή του στον ισραηλινό νόμο, που προβλέπει ότι οι συναλλαγές που έχουν νομικά λάθη μπορεί να είναι νόμιμες αν αυτά διαπράχθηκαν «καλή τη πίστει».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ανεγερθεί σε παλαιστινιακή γη είναι παράνομοι. «Δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη, αν συνεχίζεται ο εποικισμός», τόνισε.

Η ισραηλινή οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», που είναι αντίθετη στους εβραϊκούς οικισμούς, ανακοίνωσε ότι τελικά την τύχη του Μίτζπε Κράμιμ θα την αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έχουν προσφύγει οι Παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες της γης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνήθως κρίνει υπέρ των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2017 από το ισραηλινό Κοινοβούλιο επέτρεψε την αναδρομική νομιμοποίηση 4.000 κατοικιών εποίκων που είχαν ανεγερθεί σε γη που ανήκε σε Παλαιστίνιους ιδιώτες, όμως ο νόμος αυτός βρίσκεται υπό εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Παιχνίδια πολέμου

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού της χώρας στη μεγαλύτερη άσκηση από κοινού με τις ισλαμικές χώρες της περιοχής. Η άσκηση, γνωστή ως RIMPAC, είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για προσομοίωση ανακατάληψης κρίσιμων περασμάτων από εχθρικές δυνάμεις. Όπως, δηλαδή, το στενό του Ορμούζ που απειλεί να κλείσει το Ιράν! Στη φετινή άσκηση συμμετείχαν 25.000 άτομα από 26 χώρες, 47 πολεμικά πλοία, 200 αεροσκάφη και πέντε υποβρύχια. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ συμμετείχε με το πολεμικό του ναυτικό.

Επιπροσθέτως –και ενώ το Τελαβίβ προτείνει στις ΗΠΑ να σταματήσουν τη χρηματοδότηση υπέρ των Παλαιστινίων προσφύγων– το Ισραήλ είναι έτοιμο να αγοράσει πυραύλους εδάφους, οι οποίοι θα μπορούν να πλήξουν στόχους οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή. Οι νέας τεχνολογίας πύραυλοι διαθέτουν μεγάλη ακρίβεια. Πρόκειται για την πρώτη αγορά μετά την απόφαση του Φεβρουαρίου να ιδρυθεί δύναμη πυραύλων εδάφους με εμβέλεια τα 300 χιλιόμετρα. Ένα σημαντικό υπερόπλο στη διάθεση των ΗΠΑ που εκτιμάται πως εκτός των άλλων μπορεί να τιθασεύσει και το ατίθασο Ιράν.

Άλλωστε, είναι και ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» του Ισραήλ στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους με τη μετακόμιση της αμερικανικής πρεσβείας. Ισραήλ και ΗΠΑ μεταξύ άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κοινό εχθρό, το Ιράν, ενώ αξιομνημόνευτη είναι η πανηγυρική αντίδραση του Νετανιάχου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται κρίσιμο με την Ευρώπη, προς ώρας, να παρακολουθεί τις εξελίξεις ζαλισμένη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα