Guardian: Τι άλλαξε ο Ρέντσι στην Ιταλία μέσα σε 2 χρόνια

Στα όσα έχει καταφέρει και τι όχι ο Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία στα δύο χρόνια διακυβέρνησής του εστιάζει σε δημοσίευμά του ο Guardian. To συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση αφού έπειτα από 2 δεκαετίες στασιμότητας και τρία χρόνια ύφεσης, η Ιταλία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2015 και με ρυθμό της τάξης του 0,7%.

Ο απολογισμός 2 χρόνων στην ιταλική κυβέρνησης

Έχει πετύχει:

Ισχυρότερη οικονομία

Όταν Ρέντσι ανέλαβε τα καθήκοντά του, το να «γυρίσει» την ιταλική οικονομία η οποία σε βαθιά ύφεση, ήταν η κορυφαία προτεραιότητα του. Σήμερα, η ιταλική οικονομία αναπτύσσεται, αν και με αργό ρυθμό 0,7% το 2015. Μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στη βοήθεια του επίσης Ιταλού, Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, αλλά ο Ρέντσι έπαιξε σημαντικό ρόλο με την επιδίωξη μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ στο 11,4%, αλλά έχει βελτιωθεί από το 12,7% πριν από δύο χρόνια.

Πολιτικές μεταρρυθμίσεις

Πέρυσι, ο Ρέντσι πέρασε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που διευκολύνουν το ιταλικό κοινοβούλιο. Πέρασε μια μεταρρύθμιση που αφαιρεί αποτελεσματικά πολλές εξουσίες από τη Γερουσία. Αυτό βέβαια πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα, το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Αυτές οι αλλαγές ήταν απαραίτητες εδώ και καιρό και αποκαλύπτουν την πολιτική δεξιότητα του Ρέντσι.

Βελτιωμένη αξιοπιστία της Ιταλίας

Παρά το γεγονός ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξακολουθεί να γεμίζει τα πρωτοσέλιδα, η πρωθυπουργία του Ρέντσι έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ιταλίας στην διεθνή οικονομία. Οι δύο προκάτοχοί του, ο Μάριο Μόντι και ο Ενρίκο Λέτα, αποδείχθηκαν τελικά αδύναμοι ηγέτες. Ο Ρέντσι αντιμετωπίζει εγχώριες πολιτικές προκλήσεις, αλλά θεωρείται ένας ισχυρός ηγέτη που έχει κάνει πιο έντονη στην κριτική στις πολιτικές της ΕΕ σχετικά με την λιτότητα και την κυριαρχία της Γερμανίας. Εχει επίσης κάνει σημαντικές κινήσεις για να αναλάβει η χώρα του διεθνείς διοργανώσεις μεγάλης κλίμακας – από την Expo στο Μιλάνο το περασμένο έτος έως και την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024.

Διαφορετικότητα των φύλων

Οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν στην Ιταλία, η οποία έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας (51%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Αλλά ο Ρέντσι βοήθησε να αντιμετωπιστεί το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με έναν ιδιαίτερο τρόπο: το ήμισυ του υπουργικού συμβουλίου του ήταν γυναίκες όταν έγινε πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια. Ο αριθμός αυτός άλλαξε – έξι από τις 16 έδρες σήμερα κατέχονται από γυναίκες – αλλά η πρωτοβουλία του αποτελεί μια σημαντική αλλαγή.

Αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ

Ο Ρέντσι έχει αναδειχθεί ως μία από τα ισχυρότερα φωνές στην ΕΕ ενάντια στις πολιτικές λιτότητας. Στα τέλη του περασμένου έτους, εξέδωσε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την ΕΕ και την Άγκελα Μέρκελ, ότι η λιτότητα αναζωπυρώνει τις φλόγες του λαϊκισμού. Δεν κερδίζει πάντα πόντους στις Βρυξέλλες, αλλά ο λόγος του γίνεται όλο και πιο αιχμηρός.

Που απέτυχε:

Αυξάνεται ο αντί-ευρωπαϊσμός

Ο Ρέντσι δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από την θέση του ότι η Ιταλία ανήκει στην ΕΕ και την ευρωζώνη, αλλά δεν την έχει περάσει με επιτυχία στου Ιταλούς. Ευτυχώς γι αυτόν, τα κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα Forza Italia και η Λίγκα του Βορρά φαίνεται να είναι σε σύγχυση, αλλά το αντί-ευρωπαϊκό Κίνημα Πέντε Αστέρων τον… τσούζει. Στις τοπικές εκλογές τον Ιούνιο, ο Ρέντσι θα είναι ο μόνος φιλοευρωπαϊκός ηγέτης στην Ιταλία. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί η ρητορική του απέναντι στις Βρυξέλλες έχει γίνει πιο έντονη πρόσφατα, αλλά θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει στις εκλογές.

LGBT δικαιώματα

Μία από τις υποσχέσεις του Ρέντσι ήταν να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών της Ιταλίας: είναι η μόνη μεγάλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που δεν αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσης ή το γάμο ομοφυλοφίλων. Πάντως χθες μιλώντας στα μέλη της διεύθυνσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εγκριθούν τα σύμφωνα συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους. Αν και δεν απέκλεισε την προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης, κάλεσε το κεντροδεξιό κόμμα του Αντζελίνο Αλφάνο που μετέχει στην κυβέρνηση, τη Νέα Κεντροδεξιά, να συνεργασθεί με τους Δημοκρατικούς, ώστε να λάβει το όλο μέτρο, το αναγκαίο πράσινο φως.Το κύριο πολιτικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι το κόμμα του Αλφάνο αντιτίθεται στην λεγόμενη Stepchild adoption, στην δυνατότητα να μπορεί, το ένα μέλος του ζευγαριού, να υιοθετεί το παιδί του συντρόφου του.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι η εναλλακτική είναι να ζητήσει, από την αντιπολίτευση, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο να ψηφίσει τον σχετικό νόμο, χωρίς ενδοιασμούς.

Προσφυγική κρίση

Χρειάστηκε να πνιγούν 800 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για καταλάβει η Ευρώπη την σοβαρότητα της κρίσης στη Μεσόγειο τον Απρίλιο του περασμένου έτους, παρά τις επανειλημμένες προηγούμενες προσπάθειες από τον Ρέντσι να κάνει το θέμα αυτό προτεραιότητα στο πλαίσιο της ΕΕ. Ακόμα και από τότε, η έκκληση του Ρέντσι για δράση αγνοήθηκε, ιδιαίτερα η έκκλησή του για μια επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης του Δουβλίνου που απαιτεί οι πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στον πρώτο λιμένα εισόδου τους. Υπήρξε κάποια συμβολική πρόοδος – βοήθησε να πείσει τα μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες – αλλά στην πράξη μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός έχει μετεγκατασταθεί σε όλη την ΕΕ.

Bad Banks

Η οικονομία της Ιταλίας μπορεί να τα πηγαίνει καλύτερα, αλλά η κατάσταση των τραπεζών της χώρας γεμίζει με σύννεφα τις προοπτικές της. Ο Ρέντσι και η ομάδα θεωρείται ότι χειρίστηκαν λάθος το σχέδιο διάσωσης των τοπικών τραπεζών πέρυσι που οδήγησε σε χιλιάδες μικροεπενδυτές να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους. Από τον Ιανουάριο, ο κλάδος είναι υπό πίεση στις αγορές λόγω των ανησυχιών για τον υψηλό αριθμό των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς τους.

Νότια Ιταλία

Ο Ρέντσι φαίνεται να είναι… αλλεργικός στη Νότια Ιταλία. Σπάνια ταξιδεύει νοτιότερα της Ρώμης και έχει επισκεφτεί την Σικελία ελάχιστες φορές. Υπάρχει ένα οικονομικό χάσμα Βορρά / Νότου το οποίο δεν έχει ποτέ λάβει σοβαρά υπόψη ο Ρέντσι, ο οποίος αισθάνεται σαφώς πιο στο… σπίτι του, στη Φλωρεντία, την πλούσια πόλη της κεντρικής Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα