Γυναίκες από το Αφγανιστάν στην ελληνική Βουλή

Ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να λείψει από τη διεθνή προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων τους

«Η Ελλάδα και το ελληνικό κοινοβούλιο θα βρίσκονται στο πλευρό σας μέχρι την ευλογημένη μέρα που θα μπορέσετε να επιστρέψετε άφοβα στην πατρίδα σας και να ασκήσετε  τα δικαιώματα για τα οποία αγωνιστήκατε είκοσι χρόνια τώρα».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος σήμερα στο Κοινοβούλιο ομάδα γυναικών από το Αφγανιστάν που αποτελούνταν από βουλευτές, δικαστικούς και μέλη γυναικείων οργανώσεων.

Οι γυναίκες αυτές από το Αφγανιστάν που κατείχαν σημαντικές θέσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας τους, αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν μετά την επιβολή του νέου καθεστώτος και να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην πορεία προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στον χαιρετισμό του στην αίθουσα της Γερουσίας, αφού καλωσόρισε εγκάρδια τις γυναίκες από το Αφγανιστάν στο ελληνικό κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε τα λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την οποία επίσης συναντήθηκαν, ότι η Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να λείψει από τη διεθνή προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Όπως υπογράμμισε, «ξέρουμε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια, μέσω των πολιτικών και δικαστικών σας αγώνων, καταβάλατε τεράστια προσπάθεια να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά σας».

Τις διαβεβαίωσε δε ότι «τώρα που τα πράγματα έχουν πάρει επικίνδυνη τροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην πατρίδα σας, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτά» και θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας «ώστε τα χρόνια των αγώνων τους να μην πάνε χαμένα».

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε μάλιστα πως οι γυναίκες από το Αφγανιστάν «είναι καλοδεχούμενες και στην Ελλάδα αν θελήσουν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας», καλώντας τες να θεωρούν τη χώρα μας σαν πατρίδα τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, με αφορμή και την ξενάγηση των γυναικών από το Αφγανιστάν στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά», σημείωσε πως «στο πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, αντίγραφο του οποίου φιλοξενείται στην έκθεση, δεν προβλέπονταν διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, πλούσιων και φτωχών».

Όπως τόνισε, η Ελλάδα αγωνίζεται πάντα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από θρησκευτικές αντιλήψεις, πολιτικά καθεστώτα ή άλλους παράγοντες, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να περιορίζονται από καμιά θρησκεία ή ιδεολογία».

Στη σύντομη παρέμβασή της, η βουλευτής από το Αφγανιστάν κα Shagufa Noorzai μετέφερε συγκινημένη τη δοκιμασία που περνάει η χώρα της και οι γυναίκες αυτής της χώρας που είκοσι χρόνια τώρα αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

«Όλα καταστράφηκαν. Η Δημοκρατία μας καταστράφηκε. Θα πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας, καθώς δεν θέλουμε ένα νεκρό και σιωπηλό μέλλον για τις επόμενες γενεές», είπε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα για τη συμπαράστασή της.

Στη σημερινή συνάντηση παρέστησαν επίσης γυναίκες βουλευτές από όλα τα κόμματα και συγκεκριμένα οι κυρίες Άννα Καραμανλή από τη Ν.Δ., Ραλία Χρηστίδου από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝ.ΑΛ., η Λιάνα Κανέλλη από το Κ.Κ.Ε., η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25 και η Αναστασία Αλεξοπούλου από την Ελληνική Λύση.

Παραβρέθηκαν ακόμη η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, κα Μαρία Συρεγγέλα, και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων κα Γιάννα Χορμόβα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα