Γυναίκες έτοιμες για όλα

Στο φωτο-φίνις του 2019 πέντε ισχυρές κυρίες της διεθνούς πολιτικής σκηνής άφησαν το στίγμα τους τη χρονιά που φεύγει, αλλά θα συνεχίσουμε να τις συζητάμε και τη χρονιά που έρχεται

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα απομένουν μέχρι να μας αποχαιρετήσει το 2019 και ίσως να είναι η χρονιά με τις περισσότερες επιδραστικές γυναικείες παρουσίες της διεθνούς πολιτικο-οικονομικής σκηνής. Μια 49χρονη δικηγόρος πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σκωτίας, μια γιατρός-μαμά 7 παιδιών πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια 79χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, μία 34χρονη πρωθυπουργός στη Φινλανδία, μαζί με τις «μπαρουτοκανπισμένες» Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ –που λόγω μνημονίων και κρίσης οι Έλληνες αγαπούν να τις… μισούν–, συνθέτουν μία εξάδα ισχυρών γυναικών, οι οποίες άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο άφησαν το στίγμα τους τη χρονιά που φεύγει, αλλά θα τις συζητήσουμε αρκετές φορές και τη χρονιά που έρχεται.

1] ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ)

Στα χνάρια του σούπερ Μάριο

Η ύψους 180 εκατοστών και ηλικίας 63 ετών Γαλλίδα δικηγόρος και πολιτικός δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ έγινε ευρέως γνωστή εκτός των συνόρων της χώρας της, όταν το 2007 ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, την έχρισε υπουργό Οικονομικών, χαρίζοντάς της ταυτόχρονα το ρεκόρ της πρώτης «τσαρίνας» σε χώρα των G8. Εμείς, δε, οι Έλληνες την πρωτογνωρίσαμε –και περισσότερο την… αναθεματίσαμε– ως γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πλέον η Κρ. Λαγκάρντ έχει άλλα βάσανα: το πώς θα βάλει σε νέες ράγες, για πρώτη φορά μετά από το 2003, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της οποίας εδώ και έναν μήνα ηγείται και επισήμως, αντικαθιστώντας τον «σούπερ» Μάριο Ντράγκι. Τη «στοχοθεσία» για αλλαγές δημοσιοποίησε η ίδια στα μέσα Δεκεμβρίου, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε υπό τη νέα της ιδιότητα, προαναγγέλλοντας κατ’ αρχάς τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα μη ξεκαθαρίζοντας με ποια εργαλεία θα διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών. Πολλά θα κριθούν, όπως είπε, από τον πληθωρισμό η διακύμανση του οποίου θα καθορίσει και την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ. Σύμφωνα πάντα με την Κρ. Λαγκάρντ, τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστωθεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά σε επίπεδα αρκετά κοντά στο 2%.

2] ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ (ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ)

«Δέσμια» των συγκυβερνητών της

Έχει χυθεί πολύ μελάνι για την Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ Μέρκελ, που ξεκινώντας από «το κορίτσι του Χέλμουτ Κολ» έφτασε να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, αλλά και όλης της Ευρώπης. Υποστηρίζοντας στο εσωτερικό την απελευθέρωση των απολύσεων των εργαζομένων και την αύξηση ωρών εργασίας, ώστε η γερμανική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική, η καγκελάριος της Γερμανίας κατάφερε να γίνει η «Σιδηρά Κυρία» όχι μόνο της χώρας της αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, και αυτονόητα φιγουράρει τα τελευταία 14 χρόνια στη λίστα των ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη.

Αυτή της η κυριαρχία, πάντως, έχει για πολλούς χρονολογία λήξης και αυτή εκτιμάται ότι θα είναι το 2020. Η δυσοίωνη για τη Μέρκελ πολιτική πρόβλεψη είναι ότι η τρίτη συγκυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θα μακροημερεύσει, ειδικά μετά την αλλαγή ηγεσίας στο SPD. Κι αυτό διότι οι νέοι επικεφαλής ανήκουν στην αριστερότερη συνιστώσα του SPD που κατά καιρούς έχει επικρίνει τον μεγάλο συνασπισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρούσα θητεία της «Mutti» (σ.σ. το χαϊδευτικό που έχουν αποδώσει στη Μέρκελ οι οπαδοί της και σημαίνει «μαμά») εξαρτάται από τις «ορέξεις» των νέων leaders των Σοσιαλδημοκρατών να διατηρήσουν ή να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τη συγκυβέρνηση.

3] ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ)

Οι δύο προκλήσεις της «αριστοκράτισσας»

Μέχρι την ανακήρυξή της στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γυναικολόγος στο επάγγελμα και κόρη του πρώτου διευθυντή της Κομισιόν είναι η πιο σταθερή σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς από το 2005 κατέχει μια θέση στο υπουργικό της συμβούλιο. Τελευταία θέση ευθύνης για την αριστοκράτισσα από… κούνια ήταν το χαρτοφυλάκιο Άμυνας της Γερμανίας (σ.σ. η πρώτη γυναίκα στο αντίστοιχο υπουργείο), εμπλέκοντας ενεργότερα τη χώρα σε περισσότερες διεθνείς αποστολές. Αναλαμβάνοντας λίγους μήνες πριν από την προεδρία της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετακόμισε από τη φάρμα κοντά στο Ανόβερο, όπου κατοικούσε με την πολυμελή οικογένειά της, σε ένα δωμάτιο δίπλα στο γραφείο της στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, δίνοντας έτσι το στίγμα της προσήλωσής της εφεξής στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Η ατζέντα της τη νέα χρονιά έχει δύο προκλήσεις: αφενός την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας έως το τέλος του 2020, και αφετέρου την εφαρμογή της φιλόδοξης δέσμης μέτρων που παρουσίασε η Κομισιόν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δηλαδή στον οδικό χάρτη βάσει του οποίου η Ευρώπη φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050.

4] ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΕΡΤΖΙΟΝ (ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΚΩΤΙΑΣ)

Ανεμίζει την παντιέρα της ανεξαρτησίας

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον θεωρείται η μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η 49χρονη πρώην μάχιμη δικηγόρος είναι η πρώτη γυναίκα στην πολιτική ιστορία των Χάιλαντς και των Λόουλαντς που είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής της κυβέρνησης και επικεφαλής του κόμματός της. Υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και έχοντας καταγράψει ιστορικές νίκες με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), η κεντροαριστερή Στέρτζιον διεκδικεί νέο δημοψήφισμα για απόσχιση της Σκωτίας, συσπειρώνοντας όλο και περισσότερους μαζί της, κυρίως νέους. Η Στέρτζιον είναι αποφασισμένη να κατεβάσει τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου από τη χώρα της και να κάνει τη Σκωτία ένα ανεξάρτητο και επιτυχημένο κράτος, όπως στη «Λευκή Βίβλο» της οραματίστηκε. Το όραμα της «επίμονης Σκωτσέζας» ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, που τη χαρακτηρίζει «ξεροκέφαλη», όσο και τη βασίλισσα Ελισάβετ που σίγουρα δεν θα ήθελε να δει επί των ημερών της να τερματίζονται 300 χρόνια κοινής πορείας υπό τη σκέπη της Βασιλείας. Σημειώνεται ότι η Στέρτζιον είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη κοινωνικά. Απόδειξη ότι επί των ημερών της θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως το «baby box», το κουτί που δέχεται ως δώρο από το κράτος κάθε μωρό που γεννιέται στη Σκωτία με όλα τα είδη πρώτης ανάγκης μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

5] ΣΑΝΑ ΜΑΡΙΝ (ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ)

Η νεότερη ηγέτης κράτους παγκοσμίως

Η φρεσκοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στη διεθνή πολιτική σκηνή. Και δεν την κάνει ενδιαφέρουσα μόνο το ότι η 34 Μαΐων Φινλανδή είναι πλέον η νεότερη ηγέτης κράτους παγκοσμίως, αλλά και το βιογραφικό της ζωής της. Προερχόμενη από οικογένεια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πατέρα αλκοολικό, η Μάριν μεγάλωσε με τη μητέρα και τη σύντροφό της και ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την πολιτική. Η ίδια τονίζει τη διαφορετικότητά της αναφέροντας συχνά την κάκιστη παρουσία της ως μαθήτρια, τον επί μακρόν σύντροφό της που πήρε γονική άδεια για να μεγαλώσει την 22μηνη κόρη τους, αλλά και την ευθεία στόχευσή της στην πράσινη ανάπτυξη, στην πλήρη εξουδετέρωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το διοξείδιο του άνθρακα έως το 2035, στον έλεγχο της εισροής των μεταναστών και στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και άλλων κοινωνικά ασθενέστερων ασθενών ομάδων. Για του λόγου –περί μη διακρίσεων– το αληθές η Μάριν ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού της Φινλανδίας που στηρίζεται από πέντε κόμματα, των οποίων ηγούνται ισάριθμες νέες γυναίκες.

6] ΝΑΝΣΙ ΠΕΛΟΖΙ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΗΠΑ)

Η «mother of five» που τα έβαλε με τον Τραμπ

Η 79χρονη Ιταλοαμερικανίδα Δημοκρατική, μητέρα 5 παιδιών, είναι το πρόσωπο των ημερών στις ΗΠΑ, καθώς στη δεύτερη θητεία της ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (και μάλιστα ως πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού) εισηγήθηκε την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Προερχόμενη από οικογένεια καθολικών πολιτικών της Βαλτιμόρης, η «mother of five» (μάνα των πέντε, όπως την αποκαλούν) είναι μια «αριστερή δημοκρατική» κατά πολλούς, αφού συντάχθηκε ευθέως με τον Μπάρακ Ομπάμα στο φιλόδοξο πρόγραμμά του για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ υπήρξε πολέμια του σχεδιασμού του Προέδρου Τραμπ για το σύστημα υγείας και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, υπερασπιζόμενη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα.

Σύμφωνα με την κόρη της Αλεξάνδρα, η Νάνσι Πελόζι είναι εκείνη που «θα σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να καταλάβεις ότι αιμορραγείς», και οι εντός και εκτός κόμματος εχθροί της δείχνουν να τη φοβούνται, ειδικά έπειτα από τις πρόσφατες περιπέτειες του προέδρου Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε «συνεχή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα