H Ντέλια θέλει κι άλλο… αίμα!

ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Την ώρα που δημοσιευόταν η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Wall Street Journal», μέσω της οποίας πέταγε το μπαλάκι στη Γερμανία για το ΔΝΤ, στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Tαμείου Ντέλια Βελκουλέσκου ζητούσε επιπλέον αίμα με περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, είχε χθες το πρωί η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό έχουν κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης, ενώ τα εργασιακά θα αποτελέσουν μέρος της δεύτερης αξιολόγησης, τόνισε ο «τσάρος» μετά από την ολοκλήρωση των επαφών της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά  με την κατάρτιση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά», πρόσθεσε ο ΥΠ.ΟΙΚ..

Παράλληλα, καλωσόρισε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος, καθώς «τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους».

Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο του Ταμείου παρέτεινε την παραμονή του στη χώρα, προκειμένου να συλλέξει επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που καταρτίζει βάσει του Άρθρου 4 του καταστατικού του.

Η συγκεκριμένη έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και με αυτήν θα συναρτάται η Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) για το ελληνικό χρέος, που θα κοινοποιηθεί από το ΔΝΤ έως το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, στο κείμενο των συμπερασμάτων του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του κλιμακίου του ΔΝΤ στο πλαίσιο του Αρθρ.4, υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια δημοσιονομικά ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ώστε ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10%.

Υπογραμμίζει, δε, ότι η διατήρηση άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων θα ήταν μόνο επιβλαβής για την ανάπτυξη, αλλά και τα οποία είναι δύσκολο να διατηρηθούν ενόψει των πιθανών πιέσεων λόγω της επίμονα υψηλής ανεργίας. Όμως, η σύνθεση της προσαρμογής, η οποία βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις, προσθέτει σημαντικούς κινδύνους στον προϋπολογισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση. Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε «δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις» που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων.

«Στείλτε μήνυμα…» 

Για τη στήριξη της στρατηγικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό όπως αναφέρει ότι τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει το 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, που οφείλονται από τους μισούς φορολογούμενους. Είναι επίσης αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας των ποσοστών στις φορολογικές εισπράξεις (το ποσοστό των ετήσιων προσδιορισμών φόρου που εισπράττεται), οι οποίες έχουν πέσει χαμηλότερα από ένα ήδη χαμηλό επίπεδο περίπου 75% που ήταν 2010, σε λιγότερο από 50% σήμερα, παρά την άνευ προηγουμένου διεθνή τεχνική βοήθεια

Το ΔΝΤ αποδέχεται ότι η νέα μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος βοήθησε στην εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών. Όμως, όπως επισημαίνει, οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται κατά πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι «οι εξαιρετικά γενναιόδωρες απαλλαγές για τη μεσαία τάξη δύσκολα δικαιολογούνται με επιχειρήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί δεν παρέχουν τα έσοδα που απαιτούνται για την προστασία των πλέον ευάλωτων με παροχές πρόνοιας και ανεργίας που είναι συνηθισμένες σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Για τον λόγο αυτό, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλη μείωση των γενναιόδωρων –όπως τις χαρακτηρίζει– απαλλαγών στη φορολογία του εισοδήματος.

Το ΔΝΤ για ακόμη μία φορά θέτει το θέμα της ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή υφιστάμενου, απαιτητικού προγράμματος πολιτικών, η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους που βασίζεται σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους. Επισημαίνει δε ότι η πρόσφατη ανθρωπιστική πρόκληση από τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει το βάρος του ελληνικού λαού. Αυτό απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Για τα κόκκινα δάνεια το ΔΝΤ ζητά από τις ελληνικές αρχές να μειωθούν δραστικά, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανάληψη χορήγησης πίστωσης στην οικονομία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πλέον σχεδόν το 50% των συνολικών δανείων, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

 

Next year η ανάκαμψη

Η Ντέλια Βελκουλέσκου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει ν’ ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά.

Στο Ταμείο αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του. «Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Το θέμα δεν είναι ότι οι τεμπέληδες Έλληνες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις. Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα», δήλωσε.

«Άρα, πρέπει να αποφασίσουν: είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα (σ.σ. για το χρέος) ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι στο πρόγραμμα και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα καθοριστούν έως τα τέλη του 2016. Τότε, η Ελλάδα θα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα