H βελούδινη καρατόμηση στο ΤΑΙΠΕΔ

Με νέα κεφαλή στο τιμόνι του θα προχωρήσει από ’δώ και στο εξής το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς από την αρχή της εβδομάδας που μας πέρασε έγινε γνωστή η τοποθέτηση –με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη– του Εμμανουήλ Κονδύλη στη θέση του προέδρου και του Πασχάλη Μπουχώρη στο πόστο του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου.

Τόσο απλά έλαβε τέλος η… «βασιλεία» στο ΤΑΙΠΕΔ τού μέχρι πρότινος πρόεδρου του, Κ. Μανιατόπουλου, και του τέως πλέον διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Γ. Εμίρη, η θητεία των οποίων έτσι κι αλλιώς έληγε. Όπως, δε, γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών πληρούσε όλα τα προβλεπόμενα του… savoir faire, καθώς «ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης ευχαριστεί τους κυρίους Μανιατόπουλο και Εμίρη για την πολύτιμη συμβολή τους στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη λήξη της θητείας των κ.κ. Μανιατόπουλου και Εμίρη (σ.σ. τον Ιούλιο έληξε και η θητεία του εντεταλμένου συμβούλου Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος ωστόσο παραμένει στο Ταμείο), η αλλαγή σκυτάλης θεωρείται κατά πολλούς φυσική συνέπεια των μη ικανοποιητικών επιδόσεων που είχε η απερχόμενη ηγεσία του Ταμείου στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων.

Το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν μπήκαν στο δημόσιο πορτοφόλι τα προβλεπόμενα έσοδα μέσω αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου έφερε και τη «βελούδινη» καρατόμηση, με τον Γκίκα Χαρδούβελη να προτείνει για τις συγκεκριμένες θέσεις το δίδυμο Κονδύλη-Μπουχώρη.

Εκτός στόχου και με ζημιές!

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ, όταν ο τελευταίος στόχος που έχει τεθεί –και μάλλον δεν θα επιτευχθεί– για ολόκληρη την τρέχουσα χρονιά ήταν το 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Μάρτιος) το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε ζημιές ύψους 1,01 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 734.000 ευρώ του προηγούμενου τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2013.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το… πουλόβερ για την τέταρτη κατά σειρά διοίκηση από συστάσεως του Ταμείου είχε αρχίσει να ξηλώνεται ανεπιστρεπτί. Αν στα παραπάνω συνυπολογιστούν και το πρέσινγκ αλλά και οι επιφυλάξεις της τρόικας για το αν μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει αποκρατικοποιήσεις, το παρασκήνιο της αντικατάστασης μάλλον ολοκληρώνεται.

Φυσικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δυσπραγία στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων δεν ήταν μόνο ζήτημα αδυναμίας της απερχόμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς πολύ συχνά οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης αλλά και δικαστικές αποφάσεις (βλ. μπλόκο του ΣτΕ στην αποκρατικοποίηση τη ΕΥΑΘ) δημιούργησαν ανυπέρβλητα προσκόμματα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ίσως και αυτό το τελευταίο είναι ένα κρίσιμο στοίχημα με το οποίο θα αναμετρηθεί η νέα διοίκηση υπό τους κ.κ. Εμμανουήλ Κονδύλη και Πασχάλη Μπουχώρη.

Ποια είναι η νέα ηγεσία

Ο Εμμ. Κ. Κονδύλης είναι ομότιμος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και τέως διευθυντής του Τομέα Μάνατζμεντ και του Προγράμματος Μ.Β.Α. – Μάνατζμεντ Τουρισμού του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Είναι κάτοχος Ph.D. (Operations Research) απότο Case Western Reserve University, Weatherhead School of Management – ΗΠΑ, M.Sc. απότο Case Institute of Technology – ΗΠΑκαιπτυχίουΜαθηματικώναπότοΠανεπιστήμιοΑθηνών.

Έχει εκτεταμένη διοικητική και συμβουλευτική εμπειρία, κατέχοντας ανώτατες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου: Montgomery Ward, Eaton Corporation, Ciba Geigy, ΕΤΑ-Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Πρόεδρος), Γραφείο Δοξιάδη / Dubai & Khartoum, ΑΓΕΤ Ηρακλής (Εντεταλμένος / Διευθύνων Σύμβουλος), Λάβα, Βιομηχανικά Ορυκτά, Λατό, Αστήρ, ΕΒΙΕΣΚ, Ηρακλής Συσκευασίες, ΗΣΑΠ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΕΤΤ – Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Οργάνωσε και διηύθυνε το Πρόγραμμα Αύξησης Παραγωγικότητας καθώς και την εφαρμογή του Προϋπολογισμού Μηδενικής Βάσης με εφαρμογές σε 20 υπουργεία και 30 επιχειρήσεις / οργανισμούς. Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βελτίωσης της Δημόσιας Διοίκησης των χωρών μελών του ΟΟΣΑ – Παρίσι. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

 

Ο Πασχάλης Μπουχώρης προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα, όπου από το 2006 ήταν διευθυντικό στέλεχος έχοντας υπηρετήσει ως επικεφαλής στους τομείς ευθύνης των μεγάλων εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, διεθνούς επιχειρηματικής τραπεζικής και επενδύσεων private equity. Από το 1996 εργάσθηκε σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις, επιχειρηματικές επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις και στρατηγική επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Rotterdam School.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα