H γρίπη θερίζει και οι αρμόδιοι… χτενίζονται

Στους 90 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 56 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ από την αρχή της περιόδου έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 262 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης. Το χειρότερο όλων; Ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση μέχρι να τελειώσει κανείς την ανάγνωση αυτού του ρεπορτάζ, ουδείς ορκίζεται ότι δεν θα προστεθούν και άλλοι ασθενείς στη λίστα των θυμάτων…

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει φέτος με αφορμή τους θανάτους από τη γρίπη, ανακαλεί στη μνήμη τα όσα είχαν χρεωθεί στο παρελθόν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο κάποιοι κατηγορούσαν πως ως υπουργός Υγείας είχε παραγγείλει μεγάλο αριθμό εμβολίων. Και τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε: Τι είναι προτιμότερο; Η ερώτηση μόνο ως ρητορική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς η απάντηση είναι δεδομένη: η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε ευρώ.

Φέτος όμως φαίνεται πως το υπουργείο Υγείας επέλεξε να υιοθετήσει τις απόψεις του κ. Γεωργιάδη, ήδη διατυπωμένες από το 2010, οπότε ως βουλευτής του ΛΑΟΣ ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργό Υγείας τότε, ότι άδικα είχε γίνει τόση φασαρία γύρω από τον εμβολιασμό.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως παραγγείλαμε εμβόλια με βάση τη διεισδυτικότητα της γρίπης την περσινή χρονιά, ομολογώντας πως υπήρξε έλλειψη στην αγορά. Και όμως, λίγες εβδομάδες νωρίτερα η υφιστάμενή του Ζέττα Μακρή δήλωσε από ραδιοφώνου πως εμβόλια υπάρχουν και πως άλλοι φταίνε που δεν έχουν φτάσει στους αποδέκτες. Είναι δεδομένο δηλαδή πως κάποιος είτε θελημένα είτε αθέλητα λέει ψέματα. Ποιος όμως; Και ποιος αποτίμησε τις ανθρώπινες ζωές με στατιστικούς όρους;

Όταν ο κ. Γεωργιάδης ερωτήθηκε γιατί δεν αγοράστηκαν περισσότερα εμβόλια, απλά απάντησε πως… δεν κάνει μπίζνες με τα φάρμακα! «Αν παίρναμε περισσότερα εμβόλια  ή αντι-ιικά φάρμακα, θα μας λέγανε ότι πουλούσα φάρμακα και κάνω μπίζνες. Τώρα που δεν έχουμε, με κατηγορούν», συμπλήρωσε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και για όλη τη φασαρία που δημιουργήθηκε, του έφταιξε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών!

Η πραγματικότητα βέβαια δείχνει πως υπεύθυνος για την κατάσταση που διαμορφώθηκε υγειονομικά στη χώρα είναι εξ αντικειμένου και λόγω θέσης ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, καθώς η γρίπη βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και συνάνθρωποί μας θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αν είχαν εμβολιαστεί. Μόνο που εμβόλια δεν υπήρχαν. Αλλά δεν υπήρξε ούτε και ενημέρωση του κοινού, παρά μόνο όταν άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτοι νεκροί – αλλά τότε ήταν αργά.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι φέτος εμφανίσθηκε ένα νέο στέλεχος της γρίπης με συνέπεια να αποσυρθούν τα εμβόλια.

5 νεκροί σε μία ημέρα!

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι φέτος η νοσηρότητα είναι στα ύψη σε σύγκριση με τους δύο περασμένους χειμώνες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μόνο μέσα σε μία μέρα έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, όλοι πάνω από τα 50, αλλά με υποκείμενα νοσήματα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεκάδες άτομα και άρα είναι ορατός ο κίνδυνος ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός έσπευσε να ανακαλύψει την αιτία του κακού: την αντιεμβολιαστική νοοτροπία των πολιτών, η οποία, όπως είπε, έχει ενισχυθεί από αναφορές διαφόρων επιστημών για παρενέργειες και επικινδυνότητα των εμβολίων. Και όμως, λίγο νωρίτερα είχε πει ξεκάθαρα πως η χώρα δεν είχε εμβόλια. Άρα, ποιος ευθύνεται; Και ποιος υποχρεούται εν τέλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη;

Μια «πληρωμένη» απάντηση

Στον Άδωνι Γεωργιάδη έσπευσε να απαντήσει ο ΙΣΑ, ο οποίος χαρακτήρισε άστοχη και επικίνδυνη την τοποθέτηση σχετικά με την επιδημία της γρίπης και την παραδοχή του ότι φέτος παραγγέλθηκαν λιγότερα εμβόλια, με βάση τα περσινά κρούσματα του ιού, που ήταν μειωμένα.

«Την ώρα που η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων κα Ελένη Γιαμαρέλλου αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν ακόμη και σήμερα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, υποστηρίζει με δημόσια δήλωσή του ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς τώρα εμβόλιο κατά της γρίπης. Κατά την άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η τοποθέτηση αυτή του κου Υπουργού είναι και άστοχη και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία», τονίζει ο ΙΣΑ.

«Και το ατόπημα από πλευράς του γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αφού της δήλωσης αυτής περί μη αναγκαιότητας πλέον του εμβολιασμού, προηγήθηκε η δημόσια παραδοχή από πλευράς του ότι φέτος παραγγέλθηκαν λιγότερα εμβόλια κατά της γρίπης σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να παρουσιασθούν ελλείψεις. Ενώ παράλληλα δεν αναλήφθηκε από πλευράς Υπουργείου καμία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την επερχόμενη επιδημία γρίπης.

»Με τις σημερινές όμως επιδημικές συνθήκες, κρίνεται αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου, διότι:

# Οι ομάδες Υψηλού Κινδύνου (δηλαδή όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, χρόνιοι πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έγκυοι, μεταμοσχευθέντες και άλλες κατηγορίες ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των μικρών παιδιών και του υγειονομικού προσωπικού, καθώς και όλων των μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε υποβαθμισμένες υγειονομικές συνθήκες και σε περιβάλλον υψηλής λοιμικότητας) εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της γρίπης.

# Οι εμβολιασμένοι πολίτες υψηλού κινδύνου (που έκαναν ήδη ένα εμβόλιο τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2013) μπορούν να εμβολιαστούν ξανά διότι μόνο σε 10 μέρες υπάρχει στον οργανισμό τους εμβολιαστική απάντηση (β ανοσιακή απάντηση).

# Πλήρως ανεμβολίαστοι πολίτες για την εποχική γρίπη 2013-2014, χρειάζονται 15-20 μέρες για να έχουν εμβολιαστική κάλυψη και σε καμία περίπτωση 1 μήνα, όπως ισχυρίστηκε ο κος Υπουργός.

# Το τραγικότερο όμως όλων είναι ότι τα εμβόλια εξαντλήθηκαν από τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να μείνει ακάλυπτο εμβολιαστικά περίπου το 70% των πολιτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Αφήνοντας υπονοούμενα πως ο υπουργός είναι φωτεινός παντογνώστης, ο ΙΣΑ επισημαίνει πως «πανικό δεν δημιουργούν στον πληθυσμό οι έγκυρες επιστημονικές απόψεις που εκφράζονται από τον ιατρικό κόσμο της χώρας, που στόχο έχουν την προστασία της υγείας των πολιτών. Αλλά οι άστοχες και ανεύθυνες δηλώσεις που στόχο έχουν την επικοινωνιακή κι όχι την ουσιαστική διαχείριση των ζητημάτων».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα