H AEK ήταν ο Μελισσανίδης και ο Μελισσανίδης η ΑΕΚ

Από την σχολή οδηγών στην Κοκκινιά και τον Ιωνικό στη λίστα του Forbes με την ΑΕΚ στην καρδιά

Με όσα πέτυχε στην ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατάφερε να βάλει το όνομά του -στη συνείδηση των οπαδών της ομάδας, δίπλα  στου Λουκά Μπάρλου, αν όχι και στην… κορυφή.  Γνωστός  με το παρατσούκλι «Τίγρης» για την επιθετικότητα, την αποφασιστικότητα και την στρατηγική του σκέψη ξεκίνησε σαν εκπαιδευτής σε σχολή οδηγών στη Νίκαια το 1975. Ο νεαρός τότε Δημήτρης, με ένα μικρό μίνι Cooper αυτοκίνητο, επιχειρούσε να μάθει σε φίλους και γνωστούς οδήγηση αλλά έχοντας πάντα ως στόχο ότι μια μέρα θα είχε το ρεκόρ ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων…Αργότερα, ασχολήθηκε με την ναυτιλία και τα πετρελαιοειδή όταν και ίδρυσε το 2000 την Aegean Marine Petroleum με διεθνή παρουσία και σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων σε πολλά μέρη του κόσμου και το 2015 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που υπολογίζεται στα 3,4 δισ. δολάρια.

Η καταγωγή του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι από το χωριό Ζέλετσα του Καρς, στο οποίο πήγαν οι πρόγονοί του το 1878, μετακινηθέντες εκεί από την Αργυρούπολη (Κιμισχανά) της Χαλδίας. Είναι γιος πρόσφυγα από τον Καύκασο, του Ζώρα Μελισσανίδη, για το βίο του οποίου ο Τάσος Κοντογιαννίδης έγραψε το βιβλίο “Ο Ζώρας του Πόντου”.

Ο Ζώρας (Γεώργιος) Μελισσανίδης ήταν ένας Πόντιος ευεργέτης που κληρονόμησε από τον πατέρα του Ιάκωβο τη συμβουλή «όταν έχεις, να δίνεις σ’ εκείνους που δεν έχουν». Και αυτήν τη συμβουλή την μετέτρεψε σε δόγμα: «Όποιος δίνει σε φτωχό και πεινασμένο, δανείζει στον Θεό». Έτσι, από τα νεανικά του χρόνια έως την αποδήμησή του μετεβλήθη σε αρωγό των φτωχών και των αδυνάτων από το υστέρημά του.

Η πρώτη μεγάλη αγάπη του ήταν το μπάσκετ και ο Ιωνικός.  Ήταν αντιπρόεδρος του συλλόγου το 1984 όταν η ΑΕΚ είχε ζητήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη καιμάλιστα έδινε ως αντάλλαγμα τον Βασίλη Γκούμα. Ομως στο… νήμα, νίκησε ο Αρης, τον ενέταξε στο δυναμικό του και έτσι μαζί με τον Νίκο Γκάλη δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα δίδυμα παικτών στον κόσμο.

Αργότερα πήγε ως ιδιοκτήτης στο τμήμα ποδοσφαίρου του Ιωνικού (μαζί με τον Μιχάλη Σπανό, πατέρα του Γιώργου Σπανού, σημερινού ιδιοκτήτη του Ατρόμητου) όπου τον ανέβασε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην Α’ Εθνική το 1989. Τρία χρόνια νωρίτερα η ομάδα αγωνιζόταν στην Β΄Εθνική . Σ ένα κρίσιμο ματς με τον Μακεδονικό οι Βορειοελλαδίτες ήθελαν τη νίκη για να ανέβουν και οι Νικαιώτες για να μην πέσουν στην Γ΄Εθνική. Πριν από την έναρξη του αγώνα, στο ζέσταμα των παικτών, έπεσε ένα φέρετρο από τους φιλάθλους του Ιωνικού προς τους παίκτες του Μακεδονικού που έμεινε στην ιστορία. Ο Ιωνικός κέρδισε και έσωσε την κατηγορία. Ο Μελισσανίδης αποχώρησε από την προεδρία γιατί δεν βρισκόταν κανείς να διαθέσει 50 εκατομμύρια για τη μετατροπή του σωματείου σε ΠΑΕ  Τότε εμφανίστηκε ο Νίκος Κανελλάκης και ανέλαβε την ομάδα.

Όμως όλη η ζωή του ήταν η ΑΕΚ σε σημείο το όνομά του να γίνει ταυτόσημο με την ομάδα. Η ΑΕΚ ήταν ο Μελισσανίδης και ο Μελισσανίδης η ΑΕΚ.

Το deal με τον Ηλιόπουλο κράτησε για ένα χρόνο περίπου. Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις. Απλώς, επισφραγίστηκε η συμφωνία την περασμένη εβδομάδα και έγινε γνωστή σε ναυτιλιακούς κύκλους παρά το γεγονός ότι ο Δ.Μελισσανίδης ήθελε να τηρηθεί άκρα μυστικότητα για να προχωρήσει ο ίδιος στη δήλωση, αλλά και στην παρουσίαση του νέου ιδιοκτήτη της ομάδας, του Μάριου Ηλιόπουλου.

Το  deal αφορά την ομάδα, το στελεχιακό προσωπικό, το αθλητικό και προπονητικό κέντρο, την Ακαδημία και την χρήση της “Αγιάς Σοφιάς” μαζί με τα δυο μουσεία της. Ο Μελισσανίδης έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ηλιόπουλο και γι αυτό το λόγο ένας από τους πρώτους που έσπευσε να ενημερώσει για την αγοραπωλησία ήταν ο Αλμέιδα. Άλλωστε, με αυτόν είχε κάνει ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο και ήθελε να ξέρει ώστε να μην βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις.

Βέβαια, η επόμενη μέρα στην ΑΕΚ είναι ένα ερωτηματικό. Ο Μελισσανίδης ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον σύλλογο, εδώ και 30 χρόνια. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλές διότι μπορεί μεν το ποδόσφαιρο να είναι επαγγελματικό και να διοικείται μέσω ΠΑΕ, αλλά η μπάλα είναι  και πολλά άλλα πράγματα μαζί, όπως το συναίσθημα, η αφοσίωση και η αγάπη για έναν σύλλογο.

Ο κόσμος δεν πίστευε ότι ο Τίγρης θα έφευγε από την ΑΕΚ και μούδιασε στο άκουσμα της είδησης. Το σίγουρο είναι πως ο ίδιος φαίνεται ότι είχε μελετήσει την κίνησή του εδώ και καιρό για να βρει και αντικαταστάτη στον οποίο- η αλήθεθαι είναι- ότι παραδίδει μια βαριά κληρονομιά….

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα